top of page

עולם המח"ר 11 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

סיפורי מחקר

מחקרים מרתקים בשפה שווה לכל נפש

 

בעריכת רות פרסר

istockphoto-184388733-612x612.jpg
yasmin.jpg

להכיר את השכנים השקופים ממערב:

לימודי הנדסאות ותפקידם בתהליכי ניידות חברתיים

כתבה: יסמין ברזלי-שחם

"בצער רב אנו מודיעים על פטירתו של התואר פילוסופיה ז"ל 2019-1900. ההלוויה תתקיים ביום ו' כ"ה בסיוון תשע"ט" - כך הודיעו בחודש יוני האחרון מודעות ענק שנתלו בתחנות אוטובוס במרכז הארץ מטעם מכללת תל אביב להנדסאים במסגרת קמפיין פרסומי לקראת יום פתוח שהתקיים ביום ההלוויה המדומה. התגובות ברשת נעו בין צחוק לעלבון, לזלזול מתנשא (מצידם של אקדמאים, כמובן). לימודי ההנדסאות הבליחו לתוך השיח הציבורי, וחדלו לרגע להיות שקופים כפי שהם בדרך כלל.  האם הפרסום ביטא משאלת לב של מוסד שמשתוקק לתלמידים, או שמא שיקוף של אבדן הערך, התעסוקתי כמובן, של תארים במדעי הרוח וכמוהם גם של חלק גדול מהתארים במדעי החברה?

במהלך העשורים האחרונים התרחבה ההשכלה הגבוהה בעולם (ובישראל, עם פתיחתן של המכללות הציבוריות והפרטיות). תפקידה המרכזי בקביעת ביקוש תעסוקתי ושכר גרם לציבור לנהור אליה והרחיב במידה משמעותית את שיעור העובדים האקדמאים מתוך כוח העבודה. על רקע זה התעורר דיון ער סביב ערכה של ההשכלה בשוק התעסוקה, והשאלה האם הוא נשמר או נשחק. במקביל, החלו להישמע טענות על כך שההשכלה הגבוהה נגסה בכמות ובאיכות בעלי ההשכלה המקצועית העל-תיכונית שאינה אקדמאית, המוכרת בישראל כהשכלת הנדסאים וטכנאים, ויצרה מחסור בעובדים מסוג זה. אין ספור המחקרים שמבססים שוב ושוב קשר עקבי בין השכלה להחזרים תעסוקתיים ולמעמד חברתי מתעלמים על פי רוב מההשכלה ההנדסאית. היא סובלת מדימוי שלילי ונוטה להיות מקושרת לטענות של הסללה כקונספירציה להדרת אוכלוסיות מוחלשות ממשרות מתגמלות. אין ספק כי המצאי הדל של מחקר אמפירי עדכני משקף היטב את מקומה השולי. מחקר הדוקטורט שלי מבקש לתרום לשדה, ולבדוק את תפקידם של לימודי הנדסאות בניידות חברתית.[1]

"כאילו, המערבי זה המערבי והנדסאים זה הנדסאים. זה ממש מופרד.. ובלי יותר מידי פינות ישיבה ודשא וכאלה..."

"אנחנו נידחים גם בתוך הקמפוס, אנחנו נמצאים בבניין אחר, האקדמיה יושבים בדשא בהפסקות ואנחנו בבוץ למטה..."

 (דברי סטודנטים להנדסאות בראיונות שנערכו עמם על חווית לימודיהם)[2]

במחקר ביקשתי לעבות את  הידע על תלמידי ההנדסאות ועל מעמדם התעסוקתי עם סיום לימודיהם, בפרט ביחס לעמיתיהם שרכשו תארים אקדמיים בתחומי חברה ורוח (שידועים בהחזרים תעסוקתיים נמוכים יחסית ולכן גם יוקרתיים פחות ממרבית תחומי התואר האחרים). באמצעות מעקב בן 16 שנים אחר תהליכי רכישת ההשכלה ודיווחי ההכנסות של כל תלמידי ישראל שסיימו את כיתה י"ב בשנת 1997 בחנתי את אוכלוסיית תלמידי ההנדסאות, את תפקידה של השכלת הנדסאים בתהליכי רכישת ההשכלה, ואת ערכה התעסוקתי. אתייחס כאן רק לממד אחד מתוך אותו שלל רב, כפי שבא לידי ביטוי במושג "רשת בטחון".

"רשת בטחון" הוא דימוי שכיח ללימודים מקצועיים. הדימוי מרמז לתפקידם כמונעי "נפילה", כאשר "נפילה" משמעה הישארות ללא כישורים נדרשים בשוק התעסוקה, דבר שעשוי להוביל לחוסר השתלבות או להשתלבות ברבדים הנמוכים והפחות מתגמלים של השוק. למשמע צמד המילים "רשת בטחון" נתמקד על פי רוב בתכונתם ה"מצילה" שמונעת נפילה, אך נתעלם מתכונתם האחרת - המקבעת. לאחר שהרשת קולטת את הנופל היא לוכדת אותו בתוכה. תכונה זו זיכתה את הלימודים המקצועיים גם בדימוי של "מבוי סתום", שחוסם הגעה להשכלה אקדמית ולעיסוקים מתגמלים, מהווה אמצעי הסללה, ומייצר הדרה וקיבוע לרבדים בינוניים ונמוכים מבחינת שכר ויוקרה.

בשונה מזאת עלה מן המחקר, שעבור חלק נכבד מתלמידי הנדסאות השכלת ההנדסאים לא היוותה מבוי סתום. הסתבר ש-1 מכל 4 תלמידי הנדסאות נעזרו בלימודים אלו כתחנת מעבר בדרך לרכישת השכלה אקדמית שגם היתה על פי רוב יוקרתית מן הממוצע (בתחום ההנדסה). מכאן, שלמרות שלימודי הנדסאות משמשים בדרך כלל כרשת בטחון, זה אינו הדימוי היחיד שמתאר אותם, וניתן להסתכל עליהם גם כקרש קפיצה. ואולם יש לשים לב: המקפצה איננה ידידותית לכולם במידה זהה. על פי ממצאי הניתוח שערכתי, לימודי הנדסאות נטו להוות מקפצה לתואר אקדמי רק לגברים שלמדו הנדסאות במסגרת י"ג-י"ד (לפני צבא, בבתי ספר של משרד החינוך). מנגד, גברים שלמדו הנדסאות במכללות טכנולוגיות ונשים שלמדו הנדסאות בשני סוגי המסגרות נטו להישאר עם הנדסאות כהשכלתם הגבוהה ביותר ולכן רק עבורם מתאים הדימוי של רשת בטחון שמהווה בו זמנית גם מבוי סתום. במקביל מצאנו דפוס תנועה נוסף בתוך מערכת ההשכלה, שכולל לימודי הנדסאות דווקא לאחר השלמת תואר אקדמי (ובפרט אחרי לימודי מדעי הרוח והחברה). דפוס כזה עשוי להתאים לאנשים שרכשו תואר כחלק מהנהירה ההמונית להשכלה הגבוהה אבל התאכזבו מן התוצרים התעסוקתיים שקיבלו עבורו ולכן חישבו מסלול מחדש ובחרו בלימודים מקצועיים.

האם לימודי הנדסאות באמת מהווים מבוי סתום מגביל ומנמיך? התשובה לכך תינתן  במפגש הפקולטי שיערך ביום רביעי 13 למאי 2020.

 

[1] בהנחייתו של פרופסור מאיר יעיש מאוניברסיטת חיפה.

[2] הראיונות נערכו על ידי הסטודנטיות רז יונה ושרון דוד, אורי לוי ומיכל גבאי, במסגרת עבודה בקורס שיטות מחקר איכותניות 2019.

sofi.jpg

בין קונפוציוס למרטין בובר

כתבה: סופי כץ

"איש המידות אינו כלי." אמירה זו של הוגה הדעות הסיני בן המאה ה- 6 לפנה''ס, קונפוציוס (מאמרות ב12), עולה על דעתי בכל פעם שאני מהרהרת על מקומם של מדעי הרוח בעולם העכשווי. אני נזכרת בשיחה עם מתעניינים ביום הפתוח ששואלים בתמימות אך בנחישות: "מה עושים עם התואר הזה?" וחושבת לעצמי: "יש הרבה מה לעשות, השאלה היא מיהו זה שעושה?"

השאלה "מי האיש?" (תהילים, פרק לד) מנחה ומניעה את המחקר שלי אשר ממוקם בהצטלבות בין פילוסופיה ותיאולוגיה, ספרות והיסטוריה, סין ו"לא סין". אני עוסקת במחשבתם של הוגי דעות סיניים קונפוציאניים במאות ה-11 עד ה-17 מפרספקטיבה השוואתית. מטרת ההשוואה היא להבין סוגיות כגון ייעוד האדם ומהות ה"אני", גורל וחירות, ויחסים בין איש לרעהו תוך התבוננות מפרספקטיבות תרבותיות שונות. השוואות אלו מעניינות בעיניי משום שתפיסות עולם סיניות, הדאואיזם והקונפוציאניזם, שונות מתפיסות המקובלות בתרבויות שהושפעו מדתות מונותאיסטיות, כגון יהדות, נצרות ואסלאם, וגם מההגות ההודית. להבדיל מתפיסות שמכירות בדואליזם המתאפיין בהכרה בקיום שני עולמות: עולם המציאות המוחלטת (תחום הבורא או האלוהות הנצחית) ועולם הנבראים בני תמותה, התפיסות הסיניות הן מוניסטיות במהותן. תפיסות אלו מכירות במציאות אחת בלבד, מציאות שאין לה נקודת התחלה מוגדרת ואין לה סוף, והיא מתנהלת כפעילות של שני כוחות, היין והיאנג. אמנם יין ויאנג נחשבים לכוחות מנוגדים, אך אין מדובר בדואליזם פילוסופי, משום שיין ויאנג אינם ערכים מוחלטים, אלא כוחות משלימים אשר תלויים זה בזה: ככל שהיאנג נחלש מתחזק היין ולהפך. בעולם מוניסטי אשר מכיר בקיום "ניגודים משלימים", גם הערכים האחרים, כגון יש ואין, אמת וכזב אינם נחשבים למוחלטים. "שעה שהכזב נעשה לאמת, גם האמת נכזבת. מקום שהאין נהיה ליש, שם ישוב היש לאין" – גורס השיר המפורסם מתוך הרומן הסיני הידוע חלום המשכנות האדומים,[1]  ומבטא, מעבר ליופיו הפיוטי, את התובנה הקיומית, שיין ויאנג, יש ואין, אמת וכזב, מציאות ואשליה אינם אלא שני צדדים של אותו המטבע.

על פי התפיסה המוניסטית הסינית גם מקומו של האדם אינו מוחלט: האדם אינו נחשב ל"פסגת היצירה האלוהית," שנוצר "בצלם," אלא לאחד מתוך ריבוא הדברים, אשר אינו שונה במהותו מחיות, זוחלים, צמחים ואף אבנים. האדם הוא "דבר" כמו שאר הדברים, אך נבדל מדברים אחרים ברמת הטוהר של החומר המבני (צ'י氣 ) שמתבטאת, בראש וראשונה, ביכולותיו האינטלקטואליות. להבדיל מדברים אחרים, האדם מסוגל ללמוד ולכן, מעת היוולדו ועד מותו, עליו לעסוק בשיפור עצמי דרך לימוד מתמיד. מטרת הלימוד אינה איסוף מידע או צבירת ידע תיאורטי, אלא השגת תובנות לגבי אופי המציאות. כאן נבדלות הדרכים הדאואיסטיות והקונפוציאניות: הדאואיסטים רואים בהתנהלות עולם הטבע מודל להתנהלות האדם: על האדם להכיר בכך שהוא חלק בלתי נפרד מהטבע ולהתמזג עמו. הקונפוציאנים סבורים כי העולם מתנהל על ידי כוח אימננטי (פנים-עולמי) מוסרי שקרוי "שמיים": מטרת האדם להידמות לשמיים על ידי כמיהה בלתי פוסקת לידע מוסרי המיושם הלכה למעשה בחיי החברה. השגת ידע זה מאפשרת לאדם להפוך ל"איש המידות" ואף ל"חכם/קדוש". שתי התורות גורסות שלאדם אין קיום כיחידה נפרדת: על מנת להשלים את ייעודו, על האדם להשתחרר מאנוכיות ולהפוך לאחד עם עולם הטבע או, לחלופין, עם החברה.

על אף העובדה כי תפיסת העולם הקונפוציאנית מבוססת על הנחות יסוד שונות מאלה המקובלות בתרבויות שהושפעו מדתות מונותאיסטיות, שחרור מאנוכיות והשגת ידע מוסרי פרקטי שמתבטא ביחסים בין איש לרעהו אינן שונות מהמטרות שדתות מונותאיסטיות, יהדות ביניהן, מציבות לאדם. כך כאשר נשאל קונפוציוס על משמעות המושג "אנושיות", ענה: "מה שאינו רצוי מבחינתך, אל תעשה לאחר," – אמירה שדומה להפליא לאמירתו של הילל הזקן אשר סיכם את התורה כולה על רגל אחת באומרו "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך".[2]

קיומו של דמיון בין התפיסה הקונפוציאנית לבין זו היהודית בהעדר בסיס פילוסופי ותיאולוגי זהה, הופך את המחקר ההשוואתי ביניהן למשימה מרתקת אך מסובכת מאוד, במיוחד לאור העובדה ששתיהן מתאפיינות בעושר רעיוני עצום. עיסוק בהשוואות דורש קפדנות בבחירת מקורות, קריאה מעמיקה של טקסטים וגם הבנה רוחבית של הקונטקסט התרבותי. אני ניגשת למחקר דרך פרויקטים ממוקדים שעוסקים במספר מצומצם של מקורות תוך התמקדות בשאלה מנחה. כך, הפרויקט האחרון שלי עסק בסוגיות החופש והגורל בתפיסה הקונפוציאנית במבט השוואתי. להבדיל מההבנה המודרנית של חופש כזכותו של הפרט לפעול בהעדר מגבלות חיצוניות, בסין העתיקה למונח "לפעול מעצמי" (דזה-יואו 自由 ) המשמש כמונח מקובל ל"חופש" בסינית מודרנית, הייתה משמעות שלילית. "לפעול מעצמי" – משמעו לפעול על בסיס של צרכים אישיים, בדרך כלל בניגוד לצרכי בני אדם אחרים, דבר שנחשב לביטוי מובהק של אנוכיות. על פי התפיסה הקונפוציאנית, קיום האדם מקבל משמעות מתוך הקשרים שלו עם אנשים אחרים ולכן "האני" אינו נתפס כיחידה מושלמת ומוגמרת, אלא נמצא בתהליך מתמיד של התהוות. החופש גם הוא אינו אלא תהליך: ככל שה"אני" מוותר על האנוכיות, מתעמק בקשרים שלו עם הסובבים, מקשיב בלבו לצו השמימי (שהוא בו זמנית הגורל של אותו אדם עצמו), כך הוא נעשה חופשי יותר. התהליך הזה כונה בצמד המילים "השגת העצמי" (דזה-דה 自得 ) והטענה שלי היא ש"השגת העצמי" אינה אלא השגת החופש.

 לתפיסה זו ישנן מקבילות במקורות יהודיים: משמעותם של "חרות", "חופש" ו"דרור" היא שיחרור מכבלי בני אדם אחרים, אך לא מהשעבוד לבורא. כך מטרת היציאה ממצרים היא לשחרר את בני ישראל מעבדות כדי שיהיו חופשיים לשרת את הבורא, הרי נאמר: "שלח את עמי ויעבדוני".[3] משנה אף מפרשת את החירות כשעבוד לחוקי התורה, לעשרת הדיברות החרותות על לוחות הברית: "אל תקרא חרות אלא חירות, שאין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה".[4] הפילוסוף היהודי הנודע מרדכי מרטין בובר (1965-1878) שכתביו על סין עומדים במרכז הפרויקט הנוכחי שלי, טען כי השגת החופש והגשמת גורל הם תהליכים שמתרחשים בו זמנית. המפגש בין השניים הוא זה שמעניק משמעות לחיי האדם: "מי ששוכח את כל המסובב ומחליט ממעמקים, מי ששם בצד את רכושו ואת גלימתו ופוסע בגפו פנים אל פנים: בן חורין זה פוגש את הגורל, בתור אח תאום משלים את חירותו. אין הוא גבולו, אלא הגשמתו; חירות וגורל מחבקים זה את זה עד שנוצרת משמעות".[5]

ניתן לומר שגם בתפיסה הקונפוציאנית וגם בזו היהודית, אדם חופשי הוא לאו דווקא מישהו שאין לו מגבלות הנכפות עליו על ידי רשות חצונית בדמות החברה האנושית או כוח עליון. בן חורין הוא אדם שיום אחרי יום משתחרר ממגבלותיו הפנימיות כגון אנוכיות ופחדים בבוחרו, מתוך מודעות, להיצמד לצווי השמיים ולשרת אחרים. בכך הוא מתהווה בתור אישיות, מגשים את גורלו, ומשלים את ייעודו. החופש של השגת העצמי זהו מצב שמאפשר לאדם להתעלות מעל טרחות היומיום וללא חשש לפעול על פי מצפונו. החופש להישמע לצו השמימי אשר נשמע בדממת לבו של כל אחד ואחת זהו חופש שנחווה בקשר בין "אני" ל"אתה", זהו חופש לא להפוך את האחר לאובייקט ולא לאפשר לאחרים להשתמש בך, כי "איש המידות אינו כלי."

[1]  צאו סו'אה-צ'ין, חלום המשכנות האדומים. כרך א'. תרגום מסינית אנדרו פלאקס ואמירה כץ (ירושלים: מוסד ביאליק, תשע''ח), עמ' 44.

[2]  תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף לא עמ' א.

[3]  שמות, פרק ט, פסוק א'.

[4]  משנה אבות ו', משנה ב'

[5]  מרטין בובר, אני ואתה, בתרגומו של אהרון פלשמן, מוסד ביאליק, תשע''ג, עמ' 52.

bottom of page