top of page

עולם המח"ר 10 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

סיפורי מחקר

מחקרים מרתקים בשפה שווה לכל נפש

 

בעריכת רות פרסר

istockphoto-184388733-612x612.jpg
20190327_110450_HDR.jpg

היום בו החל הכל:

הורים, ילדים ואבחנת מחלת הפרקינסון

כתב: אלון גולדברג

מחלת הפרקינסון ושכיחותה הגדלה, מסמלת את העלייה בתוחלת החיים, ואיתה תחלואי הזיקנה במדינות המתועשות. עבור פסיכולוגים וחוקרים בשדה בריאות הנפש, מחלת הפרקינסון מסמלת גם את הפרק החסר בתיאוריות התפתחותיות ובפסיכולוגיה של יחסים בין ההורה לבין ילדו.

התאוריות ה'קלאסיות' התמקדו בשנים הראשונות בחייו של הילד, במהלכן הוא בונה ייצוגים מנטאליים של עצמו, של ההורה שלו ושל מערכת היחסים ביניהם. ייצוגים אלו, הם תשובותיו לשאלות: עד כמה אני מרגיש שההורה סומך עליי? עד כמה ההורה מקנה לי תחושת ביטחון? ועד כמה אני יכול\ה להיעזר בהורה, בעת מצוקה, על מנת להירגע? ייצוגים אלו, אשר מגדירים יחסים בין ההורה כמטפל לבין הילד כמטופל, יציבים בטווח החיים ומשרתים את הילד גם בחייו הבוגרים.

מה קורה אם כן ביחסים אלו, וליחסים הללו עם העלייה בתוחלת החיים? מחקר חדש המתמקד במחלת הפרקינסון, בו אני שותף, מנסה לענות על שאלות אלו.

אלא שזה לא רק סיפורו של מחקר, זהו סיפורו של ילד צעיר אשר אמו העניקה לו תחושה שלא חשוב מה יקרה – בסוף, יהיה בסדר. הוא ראה בה דמות מחבקת ומנחמת, היוצאת למלחמות עבורו כשצריך (ולעיתים כשלא...). עם השנים התבגרה האימא וכך גם הילד. עבורה, הוא תמיד היה הילד. ובעיני רוחו הוא תמיד נשאר כזה. יום רגיל אחד, החל רעד ברגלה של האם. מהר מאוד, היום הזה הפך מעוד יום "רגיל", ליום בו הכול החל - התמודדותו עם מחלת פרקינסון של אמו. הוא הבין שאינו יכול "להטריד" את אמו במצוקותיו, משום שהיא טרודה במצוקותיה. יתר על כן, הוא הפך להיות ההורה של אמו, והחל להעניק לה טיפול.

עם העלייה בתוחלת החיים, ואיתה תחלואי הזיקנה, הילד הבוגר נפגש עם דמות שונה של הורה, ועשוי לחוות אובדן של דמות ההורה אשר הכיר. כעת, הוא נאלץ להטמיע את דמות ההורה המזדקן לתוך הייצוגים הקיימים, ונדרש להתאים את מערכת היחסים שלו עם ההורה המזדקן למציאות החדשה. זוהי מציאות מלאה תהיות: האם ניתן להמשיך ולהיעזר בהורה בעת מצוקה? האם תמיד הוא יהיה שם עבורי?

זו תהיה, כנראה, גם הפעם הראשונה בו יצוגים של ההורה מאותגרים בצורה כה משמעותית – האם אני מקבל טיפול או נותן טיפול? היכן עובר הגבול? וכן...האיום הגדול מכל – אובדן ההורה.

במחקר המתנהל בימים אלו במחלת הפרקינסון, והמבוצע בשיתוף עם פרופ' ניר גלעדי, פרופ' ענת מרלמן וד"ר אבנר טלר מהיחידה להפרעות תנועה, המחלקה הנוירולוגית בבית החולים איכילוב, אנו מבקשים לבחון האם ומתי מזהים הילדים סימנים המעידים על שינויי במצב ההורה טרם האבחנה (למשל, האם הרגישו שההורה יציב פחות בהליכתו), מה הם רגשותיהם של הילדים בעת קבלת אבחנת המחלה, ולבסוף, האם עברו תהליך השלמה עם אבחנת מחלת הפרקינסון אצל ההורה וכיצד השלמתו של הילד או היעדר השלמתו עם האבחנה קשורה לאופן הטיפול בהורה ולדינמיקה המתהווה בין ההורה לבין ילדו.

study-pic-2.jpg

עורכי דין פלסטינים אחרי 48:

היסטוריה חברתית של קבוצה מקצועית קטנה

כתבה: נעמה בן זאב

עריכת דין היא מקצוע חדש יחסית, שההסדרה שלו במזרח התיכון החלה בסוף התקופה העות'מאנית והשתכללה בארץ בתקופת המנדט. ההסדרה כללה תקנות לגבי הכשרה ורישוי של עורכי דין ושל טוענים בבתי הדין השרעיים, פיקוח על העוסקים בעריכת דין ורישום שלהם בפרסום רשמי שנתי של הממשלה. 915 עורכי דין פעלו בארץ-ישראל המנדטורית ערב מלחמת 1948, מתוכם 692 יהודים. כמעט כל האחרים היו פלסטינים, מתוכם 110 עבדו במקצועם באזורים שהפכו למדינת ישראל אחרי 1948. קבוצה זו השתייכה ברובה למעמד עירוני בינוני ובינוני-גבוה וקיימה חיים מקצועיים תוססים שכללו אגודה מקצועית והוצאת כתב עת למשפטים. בעקבות המלחמה והקמת מדינת ישראל רובם נעקרו וגלו. רק 12 עורכי דין פלסטינים נותרו בישראל בתחילת שנות החמישים. אני חוקרת את ההיסטוריה של קבוצה מקצועית קטנה זו יחד עם  המשפטן ד"ר גל אמיר.

אנו מתעניינים בעורכי הדין הפלסטינים משתי סיבות עיקריות. ראשית, מתוקף עיסוקם היו כמה מהם מעורבים בהגנה על זכויות המיעוט הפלסטיני בארץ, בעיקר דרך סִנגוּר על נאשמים ובעתירות לבג"ץ. זאת בתקופה שבה אזרחי ישראל הערבים היו כפופים לממשל צבאי, זכויותיהם (בעיקר חופש התנועה) היו נתונות לפגיעה מתמדת בחסות החוק. היו בהם שנאלצו להיאבק אפילו על מעמדם המשפטי כאזרחים. עם זאת, כוחה של המדינה לא היה מוחלט, נציגיה לא ביטאו עמדות אחידות ולא תמיד פעלו באופן מתואם ומתוך הסכמה. בחינת ההיסטוריה של התקופה דרך פעילותם של עורכי הדין חושפת את האפשרויות לנצל את החוק ואת הפערים בין רשויות המדינה ונציגיה, כדי להרחיב את חופש הפעולה של האזרחים הפלסטינים. דוגמה לכך היא מאבק שניהלו מגדלי זיתים בכפרי הגליל, ובעיקר בכפר אל-ראמה, למכור את יבול השמן שלהם במחיר ריאלי, נגד מאמצי משרד המסחר והתעשייה לאלץ אותם למכור את השמן למפעלים מורשים בודדים, כולם בבעלות יהודים, ובמחירי הפסד. במאבק זה, שכלל גם התנגדות בכוח להחרמת השמן, השתמשו מגדלי הזיתים מאל-ראמה בעתירות לבג"ץ, בגיוס דעת הקהל בעיתונות בעברית ובערבית ובפניות לחברי כנסת ממפ"ם וממ"קי (המפלגה הקומוניסטית הישראלית) שייצגו את עניינם בשאילתות לממשלה. לאחר מאבק שנמשך כשלוש שנים קבע משרד המסחר והתעשייה מחירים שהותירו בידי המגדלים רווח מסוים. כעבור שנתיים בוטל כליל הפיקוח על מחיר שמן הזית.

"סוגיית השמן", כפי שכונה המאבק הזה בעיתונות התקופה, וכן אירועים נוספים, מלמדים כי המיעוט הערבי בשנים הראשונות לקיומה של מדינת ישראל לא היה מושא פעולה פסיבי של רשויות המדינה, אלא בעל אפשרות ליזום פעולה ובכך להשפיע על גורלו. מנקודת מבט זו מתערערת גם ההבניה של "המדינה" כישות הומוגנית ובעלת כוח בלתי מוגבל. במקום זאת נחשפים אינטרסים שונים של מוסדות המדינה ואף מאבקים ביניהם, מניעים אישיים של בעלי תפקידים לצד מגבלות כוחם, ובריתות שחרגו מן החלוקה ל"יהודים" ו"ערבים". פוליטיקאים, פקידי מדינה, אנשי צבא וכן חלק ניכר מן התקשורת באותה עת נטו להתייחס לחלוקה זו כמובנת מאליה וכחופפת עמדות פוליטיות-לאומיות. ככל שמחקרנו מתקדם, הוא מאפשר להבין באילו נסיבות התערפלה החלוקה הלאומית-הפוליטית הנוקשה והפשטנית.

סיבה שנייה שבגללה אנו מוצאים את הקבוצה המקצועית הזאת מעניינת במיוחד, היא מעורבותה בחיים הציבוריים והפוליטיים בישראל. התחלנו את עבודתנו בחיפוש שמות עורכי הדין ואיתור פרטים ביוגרפיים עליהם. כבר במהלך החיפוש הראשוני התברר לנו כי קצתם היו מועמדים לכנסת ואחד מהם (אמין ג'רג'ורה) אף כיהן כחבר כנסת במפלגה ערבית שהייתה קשורה למפא"י. שניים מהם כיהנו כראשי רשויות מוניציפאליות והיו ביניהם שהיו פעילים בארגונים פוליטיים חוץ-פרלמנטריים. חמישה מתוכם פרסמו ספרי פרוזה, שירה או זכרונות. קצתם פרסמו מאמרי דעה בעיתונות. אחד מהם (חוסני זועבי, סבה של חברת הכנסת חנין זועבי) מונה לקאדי של נצרת ושניים אחרים מונו לשופטים. פעלתנות זו מלמדת על תרומתם של עורכי הדין הפלסטינים להתפתחויות הפוליטיות, החברתיות והתרבותיות בישראל. בפעילותם המקצועית-המשפטית והציבורית הם השפיעו על תהליכי שינוי שנגעו לא רק לקהילות המקומיות שחיו בהן או למיעוט הערבי בישראל אלא לקהלים רחבים יותר.

דוגמה לכך היא עתירה לבג"ץ שבה היה מעורב עורך הדין החיפאי חנא נקארה ב-1953 ואשר נודע כ"בג"ץ קול העם". הכרעת בג"ץ בעתירה זו היא פסק דין תקדימי המעגן את חופש הביטוי של אזרחי מדינת ישראל עד היום. מדובר בעתירה של שני העיתונים של מק"י, "קול העם" בעברית ו"אל-אִתִחאד" בערבית, נגד סגירתם למשך כמה ימים בהוראת שר הפנים בעקבות ביקורת שפרסמו על אבא אבן. השופט אגרנט ביטל צו הסגירה ובפסק הדין שכתב הפך את חופש הביטוי לזכות חוקתית. נקארה, בעצמו חבר המפלגה הקומוניסטית, ייצג בעתירה את "אל-אִתִחאד", ויחד עם עורכי הדין שייצגו את "קול העם" (וייצנר ולנדוי) היה שותף בהישג האדיר שהגביל את שרירות הלב של המדינה מול זכויות האזרח במדינת ישראל.

bottom of page