top of page

עולם המח"ר 10 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

מסעות בעולם

סיפורים צדדיים ממסעות מחקר וכנסים

 

בעריכת תמר הגר

3.jpg

שישה כני שיש ריקים מפסלים קבלו את פנינו בקמפוס של אוניברסיטת טקסס באוסטין. פעם נצבו שם פסלים של גיבורי הקונפדרציה של דרום ארצות הברית, אלה שנהלו את המאבק נגד הצפון במהלך מלחמת האזרחים במאה ה-19. באוגוסט 2017 החליטה הנהלת האוניברסיטה להסיר את הפסלים. זה קרה באישון לילה כדי לא לפגוע ברגשות הציבור. נשיא האוניברסיטה, שהתייחס למעשה המחתרתי, הסביר שהמהומות הגזעניות בשרלוטסוויל באותה שנה, שבמהלכן היו פגיעות בנפש, הבהירו כי גיבורי הקונפדרציה מסמלים בימינו תפיסות ניאו נאציות. הכתובות על הכנים שתיארו את הגיבורים לשעבר נמחקו, הפסלים אוחסנו וכני השיש נותרו חשופים.

את הסיפור המרתק הזה שמענו מפרופסור סטיבן פריזן, שאירח אותנו, אותי ואת יונתן בעלי, באוניברסיטה. זה היה במהלך מסע הרצאות בן חודש ימים בנובמבר 2018 בחמש מדינות בארצות הברית ובמספר לא מבוטל של מוסדות אקדמיים. אוניברסיטת טקסס באוסטין הייתה התחנה השנייה במסע לאחר בילוי של יום גשום במיוחד בניו יורק והרצאה ראשונה על סיפורי נוסעים בתלמוד הבבלי בפקולטה למדעי היהדות בקווינס קולג'. לאחר ההרצאה לקהל של עשרה מבכירי המרצים והחוקרים בפקולטה הוביל אותנו המארח, פרופסור מייקל נלסון, ראש המחלקה ללימודי אמנות בקולג', ישירות לשדה התעופה.

2222.jpg

אוניברסיטה עם שדות נפט

המפגש הראשון עם התרבות הטקסנית של הדרום היה כבר בבית המלון "הכוכב של טקסס". מבנה עץ מהמאה התשע עשרה בעל מרפסת פתוחה שרואים בסרטים על דרום ארצות הברית ועם חדרים שהזכירו תקופה ותרבות אחרת, אך הותאמו לנדרש לתייר בן ימינו. קומבינציה שיצרה תחושה מוזרה. הביקור בקמפוס הראשי של האוניברסיטה הנמצא במרכז העיר היה המשך ישיר של החיבור בין עבר והווה.

אוניברסיטת טקסס באוסטין היא מן החשובות והגדולות בארצות הברית היום. היא נמנית על ארבעים האוניברסיטאות המובילות בעולם. האוניברסיטה הוקמה בשלהי המאה התשע עשרה ולומדים בה כששים אלף סטודנטים.  בספרייה עמדנו נרגשים מול אחד מהעותקים הנדירים של תנ"ך גוטנברג (הביבליה הנוצרית הכתובה בלטינית, הכוללת גם את הברית החדשה וגם את הספרים החיצוניים), שהודפס בבית הדפוס של יוהאן גוטנברג בעיר מיינץ בגרמניה באמצע המאה החמש עשרה. הדפסת המהדורה הראשונה, שמסמלת את מהפכת הדפוס, כללה 180 עותקים, מהם ידוע מקום הימצאם של קרוב לשישים.

תכנון מרחב הקמפוס מהדהד את התנועה בין מסורת הדרום ומורשת הקונפדרציה לבין ההתמזגות עם הצפון. ליד כני השיש החשופים, הדי הנאמנות לדרום, ניצבת אנדרטה גדולת מידות למלחמת העולם הראשונה הכוללת בריכה ופסל. פריזן הסביר לנו שהקרבה בין שני המונומנטים מנציחה מרחבית את מורשת הדרום עם מלחמת העולם, האירוע בו התממש האיחוד בין הצפון לדרום.

בקו ישר מן הבריכה ניצב  מבנה הקפיטול של טקסס, מקום מושבו של מושל המדינה ומוסדותיה. הטקסנים מתגאים בכך שהקפיטול שלהם גבוה מזה של וושינגטון. הוא הוקם על שטחים שהיו שייכים בעבר לאוניברסיטה ונקנו ממנה על ידי המושל בתמורה לשדות נפט. כך קרה שלאוניברסיטת טקסס יש שדות נפט.

במרכז הקמפוס מתנשא מגדל שנבנה בשנות השלושים של המאה העשרים, שעל צדו האחורי מופיעות אותיות הא"ב העברי. איש מהמארחים שלנו לא ידע להסביר מדוע נבחרו אותיות עבריות לקשט את המגדל. בשנות הששים של המאה העשרים עלה צ'לרס וויטמן על המגדל חמוש ברובה צלפים ורצח ארבע-עשר סטודנטים ומרצים ופצע נוספים לפני שנורה ומת. זה היה אחד מאירועי הירי ההמוניים הראשונים במוסד אקדמי בארה"ב.

מדשאות, עשרות פסלים מודרניים ובריכות נוי הם חלק מחוויית הלימודים בקמפוס. במהלך הסיור עברנו ליד הקולג' לנשים לשעבר, שהפך לאולם ספורט, וליד שלושה פסלים של לוחמי שוויון שחורים – מהפכה אמתית בקמפוס דרומי כמו שהסביר לנו פריזן – הידוע בהם פסלו של מרטין לותר קינג.  עצרנו ליד פסלה של ברברה ג'ורדן, עורכת דין ולוחמת לזכויות האזרח, שב-1962 ו-1964 הייתה הנציגה השחורה הראשונה בבית הנבחרים של טקסס וב-1972 האפריקאית-אמריקאית הראשונה שכיהנה בסנאט של ארצות הברית. במשך עשרים שנה חלקה ג'ורדן את חייה עם ננסי ארל. שתיהן נמנעו מלהתייחס לאופי היחסים הקרובים ביניהן. היא נפטרה ב-1996 בהיותה רק בת 59 בביתה באוסטין טקסס.

שגרירי הקבוץ והמכללה

באותו יום לאחר הרצאתי על הקשר בין דיני טומאה וטהרה בכלי זכוכית לבין התפתחות הטכנולוגיה של ייצור כלים בעת העתיקה, הגיע הארכיאולוג פרופסור מייקל וויט במכונית היגואר שלו, לאסוף אותנו, שני קיבוצניקים צנועים המסתפקים במכונית יונדאי, לארוחת ערב. למחרת צפינו בסקרנות בעוד מכונית מפתיעה, המכונית האמפיבית של הנשיא האמריקאי לינדון ג'ונסון, חלק מאוסף המכוניות שלו, במהלך סיור בחווה שבה התגורר עם אשתו ליידי בירד ג'ונסון. ג'ונסון שניהל את ארצות הברית מביתו, שהוגדר בזמנו כ'בית הלבן של טקסס', נהנה לבחון את אורחיו שלא ידעו על איכויותיה, מביטים בו בבעתה כשהאיץ את מהירות המכונית ונכנס לנהר שערוצו עבר בחווה.

למחרת כבר היינו  בסנט-פול מינסוטה בביתו של פרופ' אנדרו אוברמן, מנהל החפירה בחורבת עומרית ויקיר תל חי, אשתו ג'נט ושלושת כלביהם. סיירנו ברכב מסביב לאגם המושלג ובקרנו במוזיאון לאמנות של מיניאפוליס שהציג תערוכה על ממצאים מחפירות תת-ימיות בקרבת אלכסנדריה במצרים, שחשפו שתי ערים עתיקות שעד כה נחשבו אבודות.

כמה שעות לאחר מכן השתתפנו בשיעור שהעביר אוברמן באחת הכנסיות לקבוצה שעמדה לצאת לישראל ולרשות הפלסטינית. בעידודו הפך המפגש לשיחה חופשית שבמהלכה התעניינו המשתתפים בחיים בקבוץ ובעמדתנו לגבי נושאים אקטואליים. לרגע היינו לשגרירי הקיבוץ, המכללה והצד השפוי במדינה. בעקבות השיחה הערה בקשה מאתנו המארגנת ליצר שיחות דומות עם קבוצות נוספות שיגיעו לארץ.

ביום המחרת מצאנו את עצמנו נוסעים בשדות שלג כשמעלינו שמים אפורים לקולג' סנט ג'ון, הממוקם במנזר. צעדנו בזהירות רבה בשלג שנערם על המדרכות למוזיאון של הקולג', שם מנסים לשמר ולשקם כתבי יד נדירים שהובאו לכאן ממקומות בהם אלימות מתמשכת מאיימת על קיומם. במוזיאון לא רק משקמים ומשמרים אלא גם עושים דיגיטציה של כתבי היד האלה.

לאחר שהרצתי לקבוצת תלמידי מוסמך, נזירים בגלימות וחברי סגל על הלכות עבודה זרה בתכשיטים כבבואה ליחסי יהודים ונוכרים, נסענו חזרה לסנט פול. הספקנו להיפגש עם ננט גולדמן, מרצה בעברית ויוונית בקולג' מקליסטר ובזמנה הפנוי צ'לנית ולאכול ארוחת צהריים עם שני מרצים ואז טסנו לדנוור קולרדו.

1111.jpg

דנוור בצבעי כתום ואפור

בדנוור השתתפתי בשני כנסים בינלאומיים. הכנס הראשון היה הכנס השנתי של ASOR  (American School of Oriental Research). זוהי יוזמה של ארגון שהוקם ב-1900 ונקרא אז American School of Oriental Study in Palestine  והתנהל מחדר במלון בירושלים. מטרתו הייתה להקל על ארכיאולוגים אמריקאים שהיו חברים בו לערוך חפירות ולפרסם את הממצאים. פעילותו של הארגון הופסקה במהלך מלחמת העולם הראשונה, אך הוא חזר לפעול ב-1919 ויזם את הכנס השנתי במטרה להציג את ממצאי החפירות של בתי הספר האמריקאים במזרח הקרוב. היום זהו כנס ארכיאולוגי חשוב העוסק במרחב הארכיאולוגי של המזרח הקרוב ואגן הים התיכון. נראה היה שכל המי ומי בארכיאולוגיה הישראלית נמצא בדנוור. עברית נשמעה ללא הרף במסדרונות.

במסגרת הכנס התקיים מושב חגיגי לרגל מלאת עשרים שנות חפירה בחורבת עומרית בו הוזמנתי להציג את רפרטואר התכשיטים שהתגלו בחפירות האתר עליו עבדתי בשנים האחרונות. לאחר ההרצאה נערכה ארוחת ערב שם נפגשו ארכיאולוגים שעובדים באתר, מתנדבים שנטלו חלק בחפירה, תורמים ודמויות אחרות הקשורות לעומרית. נכחו שם גם בני הזוג אריק וקרול מאיירס, שמחקריהם בשנות השבעים של המאה העשרים שינו את מחקר בתי הכנסת בגליל, ושקיבלו תעודת הוקרה על פעילותם בחקר הגליל באחד מן הכנסים הבינלאומיים בתל חי.

הכנס השני – הכנס של האגודה לחקר ספרות המקרא (SBL) – היה מדהים בגודלו. הוצגו בו למעלה מעשרת אלפים הרצאות. גם כאן נראה היה שכל מי שחוקר היבט כלשהו במקרא, בדתות המונותאיסטיות, בקוראן ובתלמוד, היה שם. דנוור נצבעה בצבעי הכתום-אפור של תיקי הכנס. בו זמנית נערכו עשרות מושבים מקבילים במרכז כנסים מגלומני ובמלונות המרכזיים בעיר.

במושב על עליה לרגל ומסעות בו נטלתי חלק, הרצתי על מחקר שבו אני עוסקת בהרחבה בשנים האחרונות בנושא העדויות התלמודיות לספרות של עליה לרגל. ההרצאות האחרות במושב עסקו בעליה לרגל בנצרות הקדומה והדיון שבא בעקבותיו בחן את הדמיון והשוני בין תופעות אלו. לאחר הכנס עלינו לרגל לקפיטול של קולורדו והמשכנו בטיול לחלקים הנמוכים של הרי הרוקי המושלגים. כבר בעונה זאת היו כבישים רבים בהרים חסומים.

 

"תזיז את הכסא"

בויסקונסין, התחנה הבאה, התארחנו בביתו של ידיד נוסף, יוזם המסע כולו – פרופ' דן שוולטר ואשתו דיאן. בביתם חגגנו את חג ההודיה, עם ארוחת חג מסורתית ותרנגול הודו ממולא. רגע לפני ארוחת החג צפינו בהצגת כדורסל מליגת ה-NBA באולם החדש של קבוצת Milwaukee Bucks בניצוחו של היווני יאניס אנדטוקומפו. זה היה שואו צבעוני של פירוטכניקה, אורות וצלילים. אי אפשר היה שלא להתפעם מהאולם בעל מערכות מדרגות נעות שהסיעו במהירות את המוני הצופים (17,000 אישה ואיש) הלוך ושוב. חשבתי על מתקני התיאטרון והאמפיתאטרון של הרומאים, שאחדים מהם הכילו מספר דומה של מקומות ועל הקושי להדחק פנימה והחוצה שהיה מנת חלקם. דן ודיאן לא הסתירו את צערם על כך שהבאקס הפסידו על חודו של סל. אבל למחרת במשחק נוסף, בו כבר צפינו ליד האח הבוערת, הם ניצחו.

משפחת שוולטר חיה בעיירה קטנה בשם רסין לחופה של ימת מישיגן. ודווקא בעיירה המנומנמת הזאת זכינו לראות מבנים אחדים של אחד מענקי האדריכלות של המחצית הראשונה של המאה העשרים, פרנק לויד רייט (שתכנן את מוזיאון גוגנהיים בניו יורק). המבנה הראשון בו ביקרנו היה הבית שתכנן לויד רייט עבור משפחת ג'ונסון, משפחת מיליארדרים שחולשת על מפעלים לייצור חומרי ניקוי והדברה. רסין חייבת כמעט כל מה שיש בה למשפחה זו, בין השאר את הבית המשמש היום כמרכז כנסים ופתוח לציבור הרחב. בתכנון הבית ניכרת בו זמנית גאונותו של רייט, והעובדה שהוא תכנן יצירות אמנות ללא התחשבות בהנדסת אנוש או בהנדסה כלשהי.

לויד רייט תכנן גם כמה מהמפעלים של הג'ונסונים, בין השאר מגדל מחקר ומעבדות - המשמש היום כמוזיאון המנציח את המעבדות מן המחצית הראשונה של המאה העשרים ואת המרכז המנהלי של כל מפעלי החברה. תקצר היריעה מלתאר את המבנים ומוזרויותיהם. במרכז המנהלי קיימת תצוגה של מודלים של המבנים החשובים שתכנן רייט ברחבי ארצות הברית ומחוצה לה.

על גאוניותו של לויד רייט, על אישיותו, חייו ועל הערכים שעליהם השתית את המבנים שלו, נכתב רבות. רק לאחרונה תורגם לעברית ספר שנקרא "נשים" העוסק בחייו מהפרספקטיבה של שלושת נשותיו והמאהבת שלו. יש הטוענים כי רייט היה המודל של אין ראנד לדמות האדריכל בספרה "כמעין המתגבר". עד היום אדריכלים עולים לרגל לבניינים שלו, למרות שרובם סבלו וסובלים מבעיות רבות שהשגורה שבהן היא דליפות מים. מספרים שכאשר חנכה משפחת ג'ונסון את ביתה ברסין, אבי המשפחה שישב בראש השולחן הרגיש גשם מטפטף על ראשו. בנוכחות אורחיו הוא התקשר ללויד רייט, תשובתו של רייט הייתה "תזיז את הכיסא".

 

מפגש עם סטודנטים וסנאים

חופשת חג ההודיה הייתה רק אתנחתא קלה במסע ההרצאות. מיד בתום חופשת החג הרציתי בכנס של האגודה לארכיאולוגיה במילווקי על תעשיית השיש בעולם הרומי, על יבוא השיש לארץ ועל עדות לכך במקורות התלמודיים. המפגשים של האגודה מתקיימים בקולג' דתי נוצרי, ושם גם התארחנו לארוחת ערב בקפטריה של הסטודנטים. במהלך הארוחה חשבתי שלמרות ההבדלים בגודל ובעושר המתקנים, הקולג'ים האמריקאים הפרטיים מזכירים את המוסד החינוכי של השומר הצעיר בשנים עברו, גם אלה וגם אלה הן פנימיות בהם מנהלים אנשים צעירים את חייהם סביב לימודים, ספורט וחיי חברה.

למחרת  פגשתי את תלמידי כיתת יהדות בקולג' קרתגו. למרות שחלק מהסטודנטים נמנמו, הרוב גילו התעניינות ערה כשדברתי על אגדות וסיפורי נוסעים באגדות חז"ל בשיעור של סינדי, מורה ממוצא איטלקי שהתגיירה. באותו ערב הרצאתי גם בבית הכנסת הרפורמי "בית הלל" בקנושה, שבראשו עומדת רבה. למרות הקור המקפיא בחוץ הגיעו אנשים רבים לשמוע. רוב הקהל היה מבוגר, אבל הרבה סיפרה שבית הכנסת עורך גם פעילויות לצעירים ולילדים.

לאחר יום מלא פעילות החלטנו למחרת להישאר ליד האח בבית. בעד החלון נשקפו משטחי השלג ואנו עקבנו אחרי קבוצת סנאים חרוצה שחיבלה קשות במתקן להאכלת ציפורים שתלתה דיאן בגינה. נותרה עוד הרצאה אחת אחרונה בקולג' קרתגו במחלקה ללימודי דתות ולימודים קלאסיים. בהרצאה נכחו תלמידים, ראשי תכניות, מרצים ודקן הפקולטה. מההרצאה המשכנו לארוחת ערב שם שוחחתי עם מרצה ממוצא תורכי המלמד בקרתגו לימודי איסלאם במחלקה ללימודי דתות. הוא נשוי לאשה אלבנית, וחי מזה שתים עשרה שנה בארצות הברית. עם תום לימודיו לדוקטורט, קיבל משרה בקרתגו וזכה בגרין קארד.  

רגע לפני סיום הביקור ארגן דן ארוחת צהרים עם תלמידים שחלקם חפרו בעומרית. תהיתי מה הביא אותם לישראל. מסתבר שהמניע הדתי-נוצרי עדיין משמעותי וכך גם אישיותו הסוחפת של דן. לארי, אחד הסטודנטים שחפר בעומרית מספר עונות והתארח אצלנו לארוחת שבת, סיפר לנו על חייו היום. הוא חייל בצבא האמריקאי ועושה עדיין את התואר הראשון שלו. הוא רק בן 23  וכבר נשוי ואב לשלושה ילדים ולפניו שירות של שנה וחצי באפגניסטן.  

חודש חלף ביעף. פגשנו את ארצות הברית כמבקרים לרגע, אך לא כתיירים. המארחים שלנו בכל אחת מן התחנות יצאו מגדרם כדי להנעים את שהותנו. נקשרו קשרים ונטמנו זרעים לשיתופי פעולה אקדמיים עתידיים. וזה אולי מה שהפחית את עוצמתה של ההפתעה הלא נעימה שציפתה לנו בשדה התעופה. המטוס בו היינו אמורים לטוס משיקגו לאנגליה נפגע על ידי ברק, והטיסה שלנו נדחתה ב-24 שעות. אבל מה היא יממה מול כל חוויות המסע שצברנו.

לחצו על התמונה למעלה לכותרת ופתיחה בגודל מלא

להרצות בשדות השלג של אמריקה

על בקורים בקולג'ים, על חברים מעבר לים, ועל מפגשים עם נוף, היסטוריה, ארכיטקטורה, יין ותרנגול הודו ממולא

כתבה: ציונה גרוסמרק

 

Tziona Poster rev3.jpg
bottom of page