top of page

עולם המח"ר 10 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

 בואו נדבר

נושא בדיבייט מחיי המכללה והעולם האקדמי

images (3).jpg

הרב-תרבותי והפוליטי? תאמר נפאר בתל חי

הראפר תאמר נאפר הוזמן למכללה על ידי אגודת הסטודנטים, על מנת להופיע בחלון החברתי שהתקיים בדצמבר 2018. כשבוע לפני קיום האירוע, ביטלה האגודה את הזמנתו. הסיבה הרשמית לביטול מצד האגודה היתה בחירה ב"קונספט שונה", אולם בשיחות עם נציגי האגודה התברר כי למעשה הם חששו מ"חיכוכים לא נעימים" בתוך הקמפוס, ומן הצורך לתגבר את האבטחה באירוע עקב חשש מעימותים פוליטיים. בנוסף התברר שטרם ביטול האירוע פנו אל האגודה נציגי "אם תרצו"  והודיעו להם שאם  יתקיים האירוע הם יפריעו להתרחשותו.

תאמר נאפר הוא ראפר ישראלי מוכר בארץ ובעולם. הוא נולד בלוד ומציג את עצמו כפלסטיני אזרח ישראל. ב-1999 הקים קבוצת היפ-הופ פלסטינית בשם דאם, ששרה על הכיבוש ועל חייהם של הפלסטינים בישראל. במסגרת קבוצה זו הרבה לתור בעולם. ב-2003 הבמאית ענת הלחמי עשתה עליו ועל הראפר היהודי סאבלימינל את הסרט "ערוצים של זעם". הסרט מתעד את עבודתם המשותפת של הראפרים ואת היחסים המורכבים שהתפתחו ביניהם על רקע הסכסוך הישראלי פלסטיני.  ב-2016 היה נאפר שותף יחד עם אורן מוברמן  לכתיבת התסריט לסרט ג'אנקשן 48 בבימויו של אודי אלוני. הוא גם כתב את המוסיקה לסרט יחד עם איתמר ציגלר. נאפר היה השחקן הראשי בסרט והיה אף מועמד לפרס השחקן הראשי הטוב ביותר. הוא וציגלר זכו בפרס על המוסיקה. בספטמבר 2016 ביצע בטקס פרס אופיר עם הסטנדאפיסט והשחקן יוסי צברי את השיר "אני לא פוליטי", שבו שולב קטע משיריו של מחמוד דרוויש. שרת התרבות מירי רגב עזבה במהלך המופע במחאה את האולם ובאוקטובר של אותה שנה היא דרשה לבטל את הופעתו של נאפר בפסטיבל בחיפה, הופעה שהתקיימה על אף דרישת השרה. נכון לכתיבת שורות אלו, ביטול המופע במכללה האקדמית תל חי מוזכר בערך ויקיפדיה על נאפר.

ביקשנו משתי מרצות להתייחס לאירוע, ושאלנו האם לדעתן היה נכון מלכתחילה להזמין את נאפר למכללה, והאם לאחר שהוזמן, היה נכון לבטל את הופעתו עקב החשש מעימותים? האמן הוזמן, אמנם, על ידי הסטודנטים, והם גם אלה אשר ביטלו את הופעתו, אך מה לדעתן צריכה להיות עמדת המכללה במקרה כזה? ומה מקומם של המרצים ביחס לאירוע? איזה מסר צפוי שיעבירו לסטודנטים בנושא אם בכלל?

תמר ברקאי בחרה לבחון את האירוע בהקשר של מחויבות המכללה לקמפוס רב תרבותי. לטענתה, מחויבות לרב תרבותיות היא עמדה פוליטית הדורשת התייחסות מתמדת ועקבית לשאלות של יחסי כוח חברתיים, ולכן הניסיון לנתק בין הרב תרבותי לפוליטי, כמו במקרה של ההזמנה של נפאר לתל חי ושל ביטול ההופעה, מהווה סדק משמעותי במחויבות הזאת.  אילת שביט מסכימה עם תמר כי יש מקום לאירועים טעונים פוליטית בקמפוס, אך היא טוענת כי למחויבות הרב תרבותית יש גבול, והגבול לטענתה עובר במקום שבו מוצאים הצדקה להרג של אזרחים חסרי מגן, בין אם אזרחים אלה הם ישראלים או פלסטינים.

tamar-6 (1).jpg

 על הגבול בין הרב תרבותי לפוליטי 

 כתבה: תמר ברקאי 

שתי ההחלטות - להזמין את תאמר נפאר להופיע בחלון החברתי, ולבטל את ההופעה – הסעירו את מערכות היחסים בתוך המכללה ופגעו בקבוצה גדולה של סטודנטיות/ים שציפתה לבואו. בין אם הייתה זאת סערה קצרת טווח ובין אם לאו, אני רואה חשיבות מרבית בדיון במשמעויות ובהשלכות של שתי ההחלטות הללו, שכן הוא נוגע באופן ישיר באופיו של המרחב אותו המכללה מבקשת ליצור ושעליו היא מבקשת לשמור.

אני מציעה לבחון כל אחת משתי ההחלטות האלה לאור המחויבות המוצהרת של תל-חי לרב-תרבותיות, כפי שזו באה לידי ביטוי בחזון הרב-תרבותי של המכללה ובפעילות השוטפת של אגודת הסטודנטיות והסטודנטים. ההחלטה לבטל את ההופעה של תאמר נפאר בתל-חי עוררה שיח ציבורי שבמסגרתו נטען, כי במעשה זה מצטרפת תל חי להשתקה ולהדרה של יוצרות/ים ערביות/ים ולפגיעה במקורות הפרנסה שלהן/ם ונכנעת לנסיונות הגוברים והולכים בחברה הישראלית לקעקע את חופש הביטוי והיצירה. אלה הן ללא ספק טענות כבדות משקל. עם זאת, בדברים הבאים אני מבקשת להתמקד רק בשאלה האם בהזמנה של תאמר נפאר להופיע בתל-חי ובביטול ההזמנה, פרעה תל-חי את צ'ק הרב-תרבותיות עליו היא חתומה.

התשובה לשאלה הזאת תלויה במידה רבה במשמעות המושג "רב-תרבותיות", וזו כידוע חמקמקה. במקום להגדיר את המושג, אני מציעה לעגן אותו מחדש בהקשר ההיסטורי ממנו הוא צמח. הקריאה לרב-תרבותיות צמחה בשנות השבעים של המאה ה- 20 במדינות "מערביות" שונות בעקבות גלי ההגירה הגלובלית ותהליכי שינוי פנים-מדינתיים, וכתגובה ביקורתית לנסיון לבסס את הלאומיות כמקור בלעדי לזהות קולקטיבית משותפת תוך שחיקה של זהויות דתיות ואתניות. בבסיס הקריאה לרב-תרבותיות מונחת ההבנה כי השונות התרבותית המאפיינת חברות עכשוויות מוסווית על ידי יחסי כוח חברתיים וכלכליים שמאפשרים לקבוצות הדומיננטיות לדחוק לשוליים קבוצות אחרות. לנוכח הבנה זאת תורגמה הקריאה לרב-תרבותיות לשלוש תביעות עיקריות: 1) הכרה בשונות של קבוצות חברתיות וביחסי הכוח ביניהן; 2) כבוד הדדי בין קבוצות ותרבויות שונות; 3) שינוי בדפוסי הייצוג וההכלה של קבוצות מוחלשות ומודרות. רב-תרבותיות, אם כן, צמחה כפרויקט פוליטי שמטרתו עיצוב מחדש של מקומן של קבוצות מוחלשות בחברה וכינון שיח שוויוני בינן לבין קבוצות דומיננטיות.

העמדה הרב-תרבותית, בהיותה קריאת תיגר על כוחן ומעמדן של תרבויות דומיננטיות ובפרט על יכולתן לכונן עצמן כאוניברסליות ו/או ראויות יותר, היא מלכתחילה עמדה פוליטית. בה בעת, נסיונות להציג את הרב-תרבותי כמנותק מהפוליטי ולסמן גבול בין הרב-תרבותי לפוליטי, כרוכים בהכרח בהסוואה של יחסי כוח חברתיים - פריבליגיה השמורה לקבוצות חברתיות דומיננטיות. על כן גם נסיונות אלה הם מלכתחילה פוליטיים. במובן זה, מחויבות לרב-תרבותיות של מי שממוקמות/ים בעמדות דומיננטיות מחייבת אותן/ם להכרה מתמדת ביכולת הפוליטית שלהן/ם לעצב את גבולות השיח הלגיטימי ולנקיטת זהירות וצניעות מרביות בעת השימוש ביכולת הזאת, בפרט בסביבה קונפליקטואלית.

בהודעת הביטול של ההופעה של תאמר נפאר  מטעם אגודת הסטודנטיות והסטודנטים של המכללה נכתב, כי המטרה הייתה "לקיים אירוע חברתי ורב-תרבותי, מגבש ומאחד, המיועד לכלל הסטודנטים והסטודנטיות מכל הדתות והמגזרים, ולא אירוע פוליטי", אך משהובן שההופעה של תאמר נפאר "עלולה להפוך את האירוע החברתי לאירוע פוליטי, שצפוי להיות תוסס ולייצר תגובות אלימות בקמפוס" הוחלט לבטל את ההופעה. מנוסח ההודעה עולה שהן ההחלטה להזמין את תאמר נפאר לתל-חי והן ההחלטה לבטל את ההופעה מבוססות על נסיון לנתק את הרב-תרבותי מהפוליטי. ההחלטה להזמין את תאמר נפאר נבעה אמנם מרצון לתת ביטוי לגיוון התרבותי שמאפיין את תל-חי, אך הקביעה מראש שהאירוע יהיה רב-תרבותי אך לא פוליטי מצביעה על כך שהמחויבות לרב-תרבותיות היא מחויבות על תנאי. קל וחומר, ההחלטה לבטל את ההופעה, שהתקבלה משרק עלה החשש שמא יופר התנאי שהרב-תרבותי יהיה א-פוליטי. יתרה מזאת, המיסגור של שתי ההחלטות כא-פוליטיות מצביע על חוסר ההכרה ביחסי הכוח החברתיים שהובילו לקבלתן תוך שהוא תורם להמשך הסוואתם. לנוכח הבנות אלה, אני סבורה שבשתי ההחלטות הנ"ל הופרה מחויבותה המוצהרת של תל-חי לרב-תרבותיות.

הבחירה להזמין את תאמר נפאר להופעה בתל-חי הייתה בעיניי ראויה במיוחד. מלבד היותו של נפאר הראפר הערבי הראשון ואחד הפופולריים ביניהם, הוא אמן מחאה משובח המשמיע בשיריו ביקורת חשובה, אף כי שנויה במחלוקת, על האלימות, הפטריארכליות והמצוקה הכלכלית הן בחברה הערבית והן בחברה הישראלית כולה. בשנים האחרונות נעשו נסיונות חוזרים ונשנים להשתיק את נפאר ולהפכו לאמן לא לגיטימי. במסגרת נסיונות אלה לעתים קרובות מצוטטים חלקים מהשיר "מיהו טרוריסט" כעדות חותכת לתמיכתו לכאורה של נפאר בטרור. בעוד שלדעתי הפרשנות הזאת (שלרוב אינה מוצגת כפרשנות) חוטאת לעמדה המורכבת יותר שמובעת בשיר ביחס למעגל האלימות שמייצר הכיבוש, היא מחדדת את העובדה שנפאר הוא אמן פוליטי שמעורר סביבו שיח פוליטי חשוב.  על הרקע הידוע הזה, ההחלטות להזמינו לאירוע שהוגדר מראש כרב-תרבותי אך לא פוליטי, ולאחר מכן לבטל את ההופעה מהחשש שמא יהפוך האירוע לפוליטי, תמוהות עוד יותר.

במקום לצמצם מראש את המחויבות שלנו לרב-תרבותיות ולהחיל על השיח הפנים-מכללתי צנזורה עצמית, כפי שאני חוששת שאירע במקרה של תאמר נפאר, אני מציעה שנפעל ביתר שאת ליצירת מרחב בטוח בו מתרחש מפגש משמעותי של חברות/ים מקבוצות שונות. במילותיו של נפאר, המחויבות שלקחנו על עצמנו היא "ליצור שפה דו-לאומית (רב-תרבותית) רחבה שיש בה מקום לכולנו".

Me_2017.jpg

 יש גבול לרב תרבותי 

 כתבה: אילת שביט 

 

טוב, אז אחרי שקראתם את הטקסט הרהוט והמשכנע של תמר ברקאי ברור לכם למה לא ששתי להענות בחיוב לבקשה של יעל קדר לכתוב עבורו תגובה נגדית. לא רק שבאופן עקרוני אני מסכימה עם הנחת המוצא של תמר, שרב תרבותיות היא עניין פוליטי, אלא שאני מקבלת גם את המסקנה שהיא גוזרת מכאן שביטול המופע של נפאר היא החלטה פוליטית, ולפיכך אינני יכולה להסכים עם הנימוק שהציגה אגודת הסטודנטים לביטול. זאת ועוד, גם באופן מעשי יש לי בעיה לבקר את תמר כי באותו היום בפועל יצאתי החוצה להצטרף למחאה על ביטול המופע (רק שמיקום ההפגנה היה כל כך צדדי ומרוחק שעד שמצאתי אותו... כבר הייתי לא רלוונטית).

אם כך, למה לא להודות בפשטות שתמר צודקת ולסגור עניין? כי אני לא יכולה. כי למחרת קראתי כמה משיריו של תאמר נאפר, ודווקא בגלל שאני מסכימה עם המשמעות שהציגה תמר ל'רב תרבותיות' לא אוכל לקבל את טענתה שהזמנת נאפר היא ביטוי או יישום של גישה רב תרבותית. אם מופע הוא רב תרבותי – כן, גם מופע ראפ יכול להיות רב תרבותי – אזי כאמור הוא מחוייב ל"כבוד ההדדי לתרבויות שונות".  אלא מאי, חלק ניכר מפרסומו של תאמר נפאר בארץ ובעולם מבוסס על שירו (מעל מליון וחצי הורדות ביוטיוב) "מיהו טרוריסט?", ובשיר נטען כי:

מיהו הטרוריסט? אתה הטרוריסט!

...אתה דמוקרטיה?

למעשה, זו דומה יותר לנאצים

אתה אונס ללא סוף את הנפש של הערבים

 לבסוף אתה מפרה אותה

והנה ילד נולד ושמו: מחבל מתאבד.

ואז אתה קורא לו טרוריסט?

... אנו נלחמים למען החירות שלנו

אך אתה הפכת זאת לפשע.

ואתה, כן אתה הטרוריסט.

אתה קורא לי טרוריסט!

מי שאלו מילותיו, אינו  יכול לצפות לתמיכה בשם הרב תרבותיות. מצטערת, אבל אינני רואה הבדל עמוק בין מי ש"מבין" את הטבח של גולדשטיין במערת המכפלה ומי ש"מבין" את הטבח של עודה במלון פארק בנתניה. זכותו של תאמר נאפר כמובן לבטא את תפיסתו הפוליטית במרחב הציבורי, בשירה, בראיונות או בכל דרך לא אלימה אחרת, גם אם עמדה זו לעיתים קשה לי לעיכול. עם זאת, נדמה לי שהחזון הרב תרבותי שהמכללה עצמה חרתה על דגלה לא אמור לכלול הזמנה אקטיבית של אמן אשר במוצהר מבין, ובעקפין אולי אף מצדיק, את פעילותם של מחבלים מתאבדים שלא פעם גורמים לרצח אזרחים חסרי מגן וחפים מפשע. לסיכום, לא בשם הנאורות ולא בשם הנאו-ליברליזם אני טוענת כי לא נכון היה להזמין את תאמר נאפר לתל חי; בשם הפוליטיקה של הרב תרבותיות היתה זו פעולה לא ראויה.

bottom of page