top of page

עולם המח"ר 12 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

סיפורי מחקר

מחקרים מרתקים בשפה שווה לכל נפש

 

בעריכת רות פרסר

istockphoto-184388733-612x612.jpg

כיצד שינה ענף הטקסטיל פניו במצרים?

כתבה: דפנה דיסני, החוג לכלכלה וניהול

dafna.jpg

בשנים האחרונות אני עוסקת במחקר שעניינו השפעת ענף הטקסטיל על הסביבה. ענף הטקסטיל הוא הענף השלישי בגודלו בהיקף הסחר העולמי, ומכאן שיש לו השפעה עצומה על הכלכלה העולמית, ולצערנו גם על הסביבה. היות ובכל שלב בשרשרת היצור נעשה שמוש במשאבי טבע בהיקף משמעותי, תהליכים אלה  כרוכים בהשפעה שלילית על הסביבה. מצרים היתה עד לא מזמן  ממלכת הכותנה ומעצמה של ייצור טקסטיל.  במהלך העשורים אחרונים קרס ענף הכותנה המצרית. נשאלת השאלה, איך זה קרה ומה ההשלכות של קריסה זו על הכלכלה המקומית? לימוד המערכת של ענף הטקטיל במצריים ופגישות עם עסקנים/חקלאים וארגונים בינלאומיים במדינה (בפברואר 2020) חושפות תמונה עגומה של חוסר יעילות בשל מערכת כלכלית רכוזית בכל הנוגע לגידול כותנה ולתעשיית הטקסטיל. התעלמות המערכת המיצרית מבעיית המחסור במים,  אי טיפול בשפכים, שימוש נרחב בחומרי הזנה והדברה, ומערכות הובלה עתיקות יומין, העמיקו  את חוסר היעילות  בניהול ענף הטקסטיל במצרים, והוא איבד את כדאיותו כלכלית.

 

כלכלה, כותנה וסביבה במצרים

הכותנה היא אחד המקורות המרכזיים ליצור סיבים לענף הטקסטיל. כ 40% מהסיבים עשויים מכותנה, וזו מסופקת כיום בעיקר על ידי הודו, ארצות הברית וסין. (איור 1). במצרים, גידול הכותנה  הוא מרכיב חשוב בכלכלה המקומית ובהכנסה של מליוני משפחות כפריות, למרות שברמת המסחר הבינלאומי, מצרים כבר אינה שחקנית מפתח.[1]

איור-1-ייצור עולמי.jpg

איור 1

מדי שנה, כחודשיים לפני מועד ההזרעה, מפרסם משרד החקלאות המצרי את סוגי הזנים והאזורים המותרים לזריעה וכן את המחיר הממולץ למכירת כותנה בשוק. כל שנותר לחקלאי הוא למעשה להחליט אם ברצונו להשאר בענף, ואם כן מהו  אופן היצור היעיל ביותר כדי למזער את העלויות. הרווחים  תלויים בעלויות גורמי הייצור, ובכלל זה כח עבודה ואנרגיה. כח העבודה בחקלאות זול יחסית, אך הדרישה לקטיף ידני מגדילה את הביקוש לעובדים ואת  ההוצאה על כוח עבודה.

הוצאה נוספת היא עלות חומרי הדברה. החקלאי המצרי הממוצע עושה שימוש בחומרי הדברה בהיקף נרחב כדי להגדיל את  היבול. זאת לעומת מקומות  בהם אומץ השימוש בזני כותנה מהונדסים גנטית כדי להפחית שימוש  במים, אנרגיה  וחומרי הדברה. בסין לדוגמא, שמוש בזנים מהונדסים גנטית הביא להכפלת הרווחיות וצמצום של 25%  בחומרי הדברה (Rodríguez & Elasraag, 2015).

למעשה, המרכיב המרכזי בגידול כותנה הוא מים, ועליו החקלאי המצרי לא משלם.  כדי לגדל כותנה במצרים משתמשים בממוצע ב 3,805 קוב מים לטון כותנה, כ 26% יותר ממדינות אחרות בעולם.  השימוש העודף במים הינו תוצאה של שימוש במערכות השקייה שנבנו בתחילת המאה ה-19.   אמצעי ההולכה במערכות אלו מביאים לאידוי גבוה באזור המדברי, הגורר אובדן מים    (Chapagain et al., 2005;   Panza and Williamson, 2015).

מקור המים להשקייה הוא כמובן הנילוס. מי הנילוס משמשים להשקיית הגידולים החקלאים בכלל. אך הנילוס מהווה גם מקום לקליטת פסולת בין השאר מי שופכין, חומרי הזנה והדברה משדות חקלאיים. זהו מעגל יצור שבו החקלאי לוקח בחשבון רק את העלויות הישירות  ולא את העלויות העקיפות שנגזרות משיטת ההשקייה והגידול החקלאי, ביניהן זיהום מים ועלויות אלטרנטיבות אחרות.

התוצאה הכלכלית של התנהלות זו באה לידי ביטוי בתפוקה נמוכה יותר לדונם, ירידה ברווחיות היצור ופגיעה  בפוריות הקרקע ואיכות המים.  בפועל, שטח יצור הכותנה במצרים קטן במהלך שנת 2019-2020 בכ 31% לכ 97,000 הקטר (איור 2). הקטנת שטחי היבול נגזרת בין היתר מרווחיות נמוכה למגדלים, הסרת תמיכות לגידול כותנה, וירידת מחירים בשוק הכותנה העולמי. התוצאה היא יבוא כותנה גובר  מארצות הברית. רק בשנה האחרונה גדל יבוא הכותנה למצרים  בכ-2% קרי 510,000 בלות בעוד היצור המקומי נאמד בכ- 220,000 בלות. כך עברה מצרים מהפך,  מאחת היצואניות הגדולות של טקסטיל כותנה, לאחת היבואניות המרכזיות של כותנה אמריקאית.

איור-2-גידול כותנה.jpg

איור 2

דפנה מצרים 1.jpg
דפנה מצרים 3.jpg
דפנה מצרים 5.jpg

איור 2

[1] היקף התעסוקה בחקלאות במצריים מגיע לכ 28%, והתרומה לתוצר הינה כ 16% (National Bank of Egypt, Economic bulletin).

מקורות

Chapagain. A, Hoekstra. A, Savenije. H and Gautam, R. (2005). The water footprint of cotton consumption: An assessment of the impact of worldwide consumption of cotton products on the water resources in cotton producing countries. Ecological Economics,186-203. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2005.11.027

Panza, L. and J. G. Williamson (2015). Did Muhammad Ali foster industrialization in early nineteenth‐century Egypt? Economic History Review 68(1): 79-100.

Rodríguez, X.,A., & Elasraag, Y. H. (2015). Assessing the total factor productivity of cotton production in Egypt. PLoS One, 10(1) Retrieved from http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0116085.

מוטיבציה משליטה: מה ניתן ללמוד מההיבטים המתגמלים של שליטה מוטורית על התנהגות?

כתב: נעם קרש, החוג לפסיכולוגיה

סיפורי מחקר - נעם - פורטרט.jpg

החוויה שהאדם שולט באופן רצוני בתנועותיו ובאמצעותן מחולל שינויים בסביבה נקראת בספרות תחושת סוכנות (The sense of agency). בעשרים השנים האחרונות חלה התקדמות מרשימה בהבנת המנגנונים הקוגניטיביים והמוחיים בבסיס חוויה זו, וכיום ישנה הכרה רחבה בתפקודם כבסיס להבנה (בין היתר) של סימפטומים אבנורמליים (למשל, בסכיזופרניה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, אוטיזם ועוד), הזדקנות בריאה ושביעות רצון מהחיים, אינטראקציית אדם-מחשב, תחושת בעלות על גוף זר במציאות מדומה ותחושת אחריות מוסרית (Moore, 2016).

במעבדה לקוגניציה חברתית ומוטורית (Social & Motor Cognition Lab)[1] בחוג לפסיכולוגיה במכללת תל-חי אנו עוסקים בחקירת המנגנונים המוטוריים והקוגניטיביים העומדים בבסיס חווית השליטה ומתמקדים בקשר בין מערכת התגמול (“Reward System”) לבין שליטה מוטורית.

למה זה מעניין אותנו?

מפתיע (ואולי לא), שאחד המנגנונים המרכזיים בבסיס תחושת הסוכנות מוטמע בתוך המערכת המוטורית – מערכת האחראית על תכנון, ברירה וביצוע של פעולה מכוונת מטרה. למעשה, טענה רווחת בספרות היא שחווית ה"עצמי הגופני" מתאפשרת במידה רבה בזכות מערכת זו (Synofzik et al., 2008). על פי אחד המודלים המרכזיים בתחום, המתאר כיצד אדם חווה בעלות על גופו ושולט בתנועותיו באופן רצוני, פעולה מכוונת מטרה מערבת סדרה של סימולציות או תחזיות אודות המשוב הסנסורי שצפוי להתקבל בעת ביצוע של תכנית מוטורית מסוימת. לפי מודל זה, טעויות בניבוי מובילות לחוויה שהתחושה הסנסורית נגרמה על ידי גורם חיצוני ולא על ידי האדם עצמו – במילים אחרות, תחושת סוכנות נמוכה.

הגילוי המרכזי המוביל את המחקר במעבדה הוא ששליטה מוטורית מתגמלת בפני עצמה ומחזקת התנהגות באופן בלתי תלוי בערך של התוצאה. באופן יותר ספציפי, המחקר במעבדה עוסק באופן בו פעולה אפקטיבית – פעולה המובילה למשוב תחושתי עקבי ומידי אשר חיוניים לרכישת שליטה מוטורית (וכן, לחוויית הסוכנות) - משפיעה על תהליכים מוטיבציוניים שונים.

להמחשה, ניתן לחשוב למשל על תינוק שבחודשי חייו הראשונים מזיז באקראיות רעשן  במשחק המובייל או בשלב מאוחר יותר, משנה את תאורת החדר על ידי לחיצה על מתג האור. משובים תחושתיים אלה המתרחשים בסמיכות להתנהגות, מתגמלים את ההתנהגות ובהמשך, מובילים לכך שהתינוק יבצע התנהגות זו שוב ושוב. משחקי מחשב רבים כמו Candy Crush Saga מספקים לנו משובים תחושתיים מיידיים שמגבירים את הסיכוי שנמשיך לשחק במשחק ונפתח הרגלים התנהגותיים. באופן רחב יותר, הבנת הצורך של האדם במשוב תחושתי הניתן לניבוי עשוי להסביר גם פגיעה עצמית כניסיון לצמצם חוויה שלילית כאוטית על ידי כאב פיזי ממוקד שנגרם על ידי האדם עצמו. דוגמאות נוספות להיבטים המתגמלים של שליטה ניתן לראות גם במצבים אוטיסטים בהם פעולה חזרתית המובילה למשובים תחושתיים מיידיים מחזירה את תחושת השליטה (למשל, במצבים בהם הסביבה החברתית אינה מובנת או ניתנת לניבוי).

המחקר הנעשה במעבדה עוסק בפיתוח ובחינה אמפירית של מודל תיאורטי המכונה ברירת-תגובה מבוססת שליטה (The Control-Based Responses Selection)[2]. המודל התיאורטי וביסוסו האמפירי התפרסמו בכתבי עת מובילים (בין השאר: Journal of Experimental Psychology: General, Cognition, Scientific Reports  ) ועוררו עניין רב בקהילה המדעית. בקצרה, המודל התיאורטי מתאר כיצד פרמטרים החיוניים לשליטה מוטורית (לדוגמה, יכולת ניבוי של התרחשות משוב סנסורי, צמידות בזמן בין המשוב הסנסורי לפעולה ויכולת הניבוי המרחבי של המשוב הסנסורי) מתגמלים בפני עצמם ובהמשך משפיעים על תהליכים מוטיבציוניים גבוהים (ההחלטה "האם" ו"מתי" לפעול) ועל היבטים מוטיבציוניים "נמוכים" של שליטה מוטורית ("כיצד" לבצע את תוכנית הפעולה).

למשל, במחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Scientific Reports, מצאנו שתהליכים האחראים על דיוק הפרמטרים המוטוריים (fine-tuning) של הפעולה רגישים לאותם פרמטרים החשובים לשליטה מוטורית, אך אינם רגישים כלל לערך של תוצאת הפעולה. לדוגמה, בעוד ידוע שפעולה הצפויה לזכות בחמישה שקלים תהיה עדיפה ותיבחר יותר מפעולה אלטרנטיבית הצפויה לזכות בשקל אחד, השלב שבו המערכת המוטורית מייצרת את הפעולה עצמה "עיוור" לייצוגים מופשטים כמו מטרות וערך כספי, ומושפע בעיקר מפרמטרים פיזיקאליים של המשוב הסנסורי.

מדוע זה חשוב וכיצד זה יכול להועיל?

מערכת זו שרואה בעצם השליטה על הסביבה תגמול (ללא קשר לערך של תוצאת הפעולה) חשובה ללמידה מוטורית אצל התינוק המתפתח בכך שהיא מאפשרת לו להכיר יחסים סיבתיים בין תנועות אקראיות שביצע לבין שינויים בסביבה החושית שלו. רק לאחר שלמד לקשר בין הפעולה שלו למשוב הסנסורי והתפיסתי הוא יוכל בהמשך להשפיע באופן רצוני ומכוון על הסביבה הפנימית והחיצונית ולהפוך ל"סוכן" מכוון מטרה. מנגנון זה שימושי גם בחיים הבוגרים ומאפשר הסתגלות מוטורית מהירה בסביבה דינאמית. בנוסף למחקרים המתמקדים בהבנת המנגנון הבסיסי הקושר בין מערכת התגמול לשליטה מוטורית, המחקרים במעבדה מנסים להבין כיצד ניתן להסביר ולהפחית התנהגויות לא מותאמות  באמצעות הבנת ההיבטים המתגמלים של שליטה (חברתית ומוטורית). מכיוון שהתנהגויות אלה (למשל התנהגויות אימפולסיבית, קומפולסיביות, פגיעה עצמית וחיפוש ריגושים סנסוריים) מובילות לרוב לתוצאות שליליות עבור הפרט, קשה להסבירן דרך מודלים מוטיבציוניים המתבססים על התועלת הצפויה של הפעולה. הבנה של ההיבטים המתגמלים של שליטה מוטורית עשויים לשפוך אור על הבסיס המוטיבציוני של פעולות אלה.

למעשה, חלק מהמחקרים המתבצעים כיום במעבדה מתמקדים באופן בו המשוב הסנסורי משפיע על היכולת לבצע אינהיביציה (לעצור פעולה לפני ביצועה), על קבלת החלטות התנהגותיות מסוכנות (הימורים פזיזים) ועל היכולת להיות דרוכים וקשובים לאורך זמן. מוקד מחקר חדש במעבדה עוסק בפיתוח כלים למדידת הבדלים בינאישיים ברגישות לטעויות בניבוי סנסורי-מוטורי בכדי לבחון האם וכיצד שונות זו תורמת להבנת שונות בשליטה מוטורית  והעדפות התנהגותיות בקרב שכבות גיל שונות ובקרב אנשים הנמצאים על הרצף האוטיסטי.  

למידע נוסף ועדכונים מוזמנים לבקר באתר המעבדה שלנו: smclab.com

סיפורי מחקר - נעם - מעבדה2.png
סיפורי מחקר - נעם - מעבדה.JPG

[1] במעבדה חברים כיום אחד-עשר סטודנטים. מתוכם, סטודנטים לתואר ראשון ושני בחוג לפסיכולוגיה המבצעים את מחקריהם במעבדה וכן, עוזרי מחקר שהם שותפים מלאים לפעילות המעבדה – עידן חקלאי, נוי רייכמן, עדן סוקר, אלמוג למפל, רעות סיסו, עודד גרוס, שי וולנר, נטע כהן, אוריאן שטרן, רון ליבר ואור שמש.

[2] המעבדה עובדת בשיתוף פעולה עם מעבדות מובילות בעולם בינהן, המעבדה למוטיבציה-קוגניציה תחת ד"ר ברוך עיטם (אוניברסיטת חיפה) והמעבדה למוטיבציה התנהגותית תחת Dr. Ruud Custers (Utrecht University).

bottom of page