top of page

עולם המח"ר 13 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

דרכים עקלקלות

מרצות ומרצים מספרים על דרכם המקצועית

 

בעריכת תמר הגר

1188428.jpg

סיפור של תקווה:

עפרה ולטר מספרת על שבירת תקרת הזכוכית, על התפתחות והתקדמות אישית ומקצועית

ועל שקט בתוך הכאוס

כשעפרה היתה בהריון עם בתה הראשונה ענבר, היא למדה חינוך גופני בווינגייט. את הבטן ראו רק החל מחודש שישי וגם אז אף אחד לא שם לב, כי עפרה רצה, התעמלה על הקרקע ועל מכשירים כאילו היא לא בהריון, כאילו הכל כרגיל. לכן זה היה כמעט מוזר, שהיא נעלמה יום אחד כדי ללדת. אחרי שבוע חזרה ללימודים עם תינוקת קטנטנה ש"ידעה שהיא צריכה להיות שקטה". היא ישבה בכל השעורים, ויצאה בחשאי מדי פעם כדי להניק.

זה היה מראה יוצא דופן בווינגייט של אותם ימים. עד אז אף סטודנטית לחינוך גופני לא ילדה במהלך הלימודים, ולכן לא

IMG-20190724-WA0000.jpeg
IMG_20191225_153543.jpg

היו נהלים, או הקלות. אבל עפרה לא בקשה הקלות: היא הגיעה מדי יום עם התינוקת, התארגנה ללמוד ולטפל בה בעזרת חברות ללימודים, וסיימה את תעודת ההוראה עם כולם. "אני חושבת על הסטודנטיות שלנו", היא מחייכת. "את מכירה סטודנטית שתחזור שבוע אחרי לידה ללימודים, ולא תחסיר אפילו יום אחד?"

לא, אני לא מכירה. אני לא מכירה הרבה נשים שחזרו לעבודה/לימודים שבוע אחרי הלידה. אני עצמי רק רציתי לישון ונמלטתי למטה כל פעם שנעמי ושירה נרדמו. המחשבה לשבת בכתה יום שלם אחרי לידה, היא עבורי בלתי נסבלת. אבל אני לא מכירה גם נשים שיעשו תרגילים מסובכים על מכשירים עם הריון של שישה ושמונה חודשים, או שיביאו תינוקת בת יומה ללימודים בלי להפריע למרצה ולכל הסטודנטיות האחרות. זה היה אחד הרגעים הרבים בראיון, שלמדתי כמה כוחות יש לעפרה ואיך שום דבר לא מרתיע אותה מלהשיג את המטרה. כשהיא מספרת לי יותר מאוחר במהלך הראיון, שהיא זכתה כמה פעמים ברציפות במקום שני בארץ בתחרות הטריאתלון, אני לא משתוממת. להפך, זה מתחבר לי היטב לסיפור על וינגייט וגם לתמונה שלה כראשת החוג נכנסת לחדר עם גבס ופנים חיוורות, יום או יומיים אחרי ששברה את הרגל כדי לעבוד עם הרכזות, כדי ללמד, כדי לדבר אתנו המרצים/ות. "אני לא יכולה להישאר בבית", היא אמרה לי אז.

עכשיו אנחנו יושבות כל אחת בפינת העבודה שלה, היא ברקפת ואני בתל אביב. הזום פתוח ודרכו מתנהל המפגש-ראיון. בתחילת הקורונה, בגיליון הקודם, נשבעתי שבחיים לא אעשה ראיון בזום. זה מנוכר מדי וחסר  את החום שמייצר המפגש האנושי. איך אפשר לשאול על פיתולי הנרטיב המקצועי בניכור האינטרנטי? אבל משבר הקורונה הבטיח שנחצה הרבה גבולות. אז אחרי כמה ניסיונות להיפגש פנים אל פנים, ויתרנו ושלחתי לה לינק של זום. במהלך המפגש הבנתי שעם עפרה הזום הוא לא באמת חסם. גם כשהראוטר בבית  שלה  קרס  והטכנאים מנעו מאתנו לדבר, עפרה לא איבדה את חוט השיחה וסחפה אותי איתה למסע עקלקל מקריית שמונה, לקבוץ עין גדי, לשכונת קווינס בניו יורק לרקפת שבמשגב, לאוהלו שבקצרין ולתל חי.

לחיות עם אמא דומיננטית

"את נולדת בעצם בקריית שמונה ואת כמעט לא מתייחסת לזה", אני אומרת בתחילת הריאיון. "כן", היא אומרת "גדלתי בקריית שמונה ולמדתי בבית ספר מצודות, בו הייתי שנים אחר כך  מדריכה פדגוגית. כבר כילדה ידעתי שלא אישאר בקרית שמונה. משהו דחף אותי לצאת מהמקום הקטן הזה, שיש בו פחות אפשרויות, למרות שהוא הרגיש בית". כבת הבכורה היא הייתה "ילדה טובה וממושמעת. כזאת שתמיד לקחה אחריות על האחים, שתמיד עזרה, וסייעה". "אמא, שנולדה במרוקו ועלתה לארץ בגיל 12, ידעה רק לקרוא ולכתוב בצרפתית, אבל לא בעברית" עפרה מספרת. "הקושי הזה היה מאוד נוכח בבית". האב, לעומתה, קרא ספרים ועיתונים "הוא זה שלקח אותי בגיל שש לספריה העירונית, שהיום כבר לא קיימת, מין צריפון כזה. עד סיום התיכון זה היה המקום האהוב עלי. שם למדתי וביליתי את רוב שעות אחר הצהריים".

בגלל הישגיה הלימודיים שלחו אותה בכתה ו' לאבחונים, שלאחריהם הציעו שתעבור ללמוד בפנימייה לילדים מחוננים, טעוני טיפוח במרכז הארץ. רגע לפני שהייתה אמורה לעזוב את קריית שמונה בגיבוי ההורים כמו שחלמה, היא הודיעה שהיא רוצה להישאר בבית. "היה לי קשה לעזוב את המשפחה", היא מתוודה. זאת הייתה תקופה שבה קריית שמונה הופגזה על ידי קטיושות ו"היה כל הזמן פחד ממחבלים. ילדים בני גילי נרצחו". אבל המצב לא מנע ממנה להגיע לספרייה ולחזור בחושך. "פיתחתי כל מיני שיטות כדי להתגבר על הפחד. הייתי מדברת בקול רם ומסתכלת לצדדים, כדי לראות שלא מחכה לי מחבל. והייתה תמיד התחושה שלא יקרה לי כלום, גם כשהייתי בחדר בטחון ובמקלט והקטיושות היו מתפוצצות בחוץ".

בתיכון היא למדה במגמה ריאלית-פיזיקלית והתנדבה במסגרות חברתיות שונות - "ליבי היה תמיד עם הילדים שלא היו להם הרבה אפשריות להתקדם ולהתפתח". ולצד הלימודים וההתנדבות היתה תמיד הפעילות הגופנית. היא היתה ספורטאית טובה ורקדה בלהקת בלט, מה שכלל נסיעות והופעות ברחבי הארץ. בקיץ בילתה ימים שלמים בבריכה. "שם הרגשתי תחושה של עצמאות. הייתי יוצאת בבוקר, שוחה כל היום וחוזרת רק לפנות ערב".

השאיפה הזאת להיות מחוץ לבית בספרייה ובבריכה נבעה מהמציאות המשפחתית. "הקול של אמא היה מאוד  דומיננטי והייתי צריכה להשתיק אותו ולהדחיק אותו, כדי להיות אוטונומית. זה לא שלא הייתי מעיזה לעמוד מולה, אבל בסופו של דבר הייתה מסגרת ברורה וגבולות ברורים. בית שמרני. ככה שעד גיל מאוחר, היה ברור שאני חייבת לחזור עד אחד עשרה וחצי בלילה".

וכל השנים האלה היא חוותה את הפער בין קריית שמונה לקבוצים מסביב. "זה היה מאוד נוכח ובולט. המצב הכלכלי בבית היה טוב יחסית כי אבא שלי היה קבלן עבודות עפר. היו לי חברות אשכנזיות בקבוצים ובמטולה, ומכיוון שהייתי תלמידה טובה, הוזמנתי ללמוד אצלן בבית. אני זוכרת שההורים אמרו לא פעם, כשחשבו שלא שמעתי, היא בסדר, היא מבית טוב. משהו בסגנון הזה". עפרה משתנקת לרגע, אבל מתעשתת וחוזרת לדבר. גם בביקוריה במקומות אחרים היא הרגישה שהסטטוס הנמוך של קריית שמונה רודף אותה. כך למשל, כשנסעה בקיץ לדודתה בחיפה - "זה היה הזמן שלי להיות במקום אחר, להיות אני אחרת" – מתישהו היתה עולה השאלה מאיפה היא, וכשענתה מקרית שמונה, "הם היו היו אומרים. 'אה מהמקום ההוא'". בצבא אחרי שהיא ועוד חיילת עברו את כל המבחנים לתפקיד של מדריכת טיולים, "נאמר לי בצורה מפורשת שמכיוון שאני מקרית שמונה, זה פחות מתאים שאני אקבל את התפקיד, ממש ככה".

וכך קרה שאת רוב השירות הצבאי, היא עשתה כקצינת מבצעים בחיל הים. אחד הפידבקים הכי חשובים שקבלה בקורס הקצינות, היה מאחד הקצינים. "הוא אמר לי, זה מדהים לראות איך את טובה בכל, אבל לא דורסת אף אחד ורואה את כולם. המשפט הזה הלך איתי הרבה מאוד שנים". גם ההתרחקות מהשפעתה של אמה במהלך השירות הצבאי היתה משמעותית. "לטוס לסיני ולגלות את העצמאות שתמיד חיפשתי, כי בבית לא היתה".

בקבוץ עין גדי פגשה את יובל בעלה. היא שרתה אז באשדוד ואחת מחברותיה הייתה בת הקבוץ: "היא היתה קיבוצניקית קצת אחרת. עד היום אנחנו חברות". החברה הזאת הפכה עבורה למקור של ידע. "הייתי ממש בורה בכל מה שקשור במערכות יחסים עם בנים, כי בבית לא דברו. הכל היה אסור". כשביקרה אותה בקבוץ, פגשה את יובל, ששירת אז בבסיס חיל הים ליד הקבוץ. "המפגש היה מהפך מאוד גדול בשבילי. זאת היתה אהבה גדולה". כשהיא ביקרה בבית הוריו בפעם הראשונה, היא מייד קבלה מפתח ואת ההזמנה להגיע לשם עם יובל או בלעדיו. "זכיתי במשפחה חדשה. משפחה אשכנזית", היא אומרת בחיוך. אבל בנגוד לבתים אשכנזים שהכירה בילדותה, היא התקבלה שם ללא תנאים. "אמא שלו הפכה להיות בעצם האמא השנייה שלי. קראתי לה אמא".

אחרי הצבא וטיול גדול בארצות הברית, עברו עפרה ויובל להתגורר בקבוץ עין גדי. "לא רציתי לחזור לקריית שמונה. די התנתקתי. הייתי מגיעה להורים, גם בתקופת הצבא, פוגשת את החברים הטובים שלי מהתיכון, אבל הרגשתי מרוחקת, הייתי במקום אחר ועשיתי דברים אחרים. בקבוץ לא הרבה אנשים ידעו שאני משם". מהר מאוד התקבלו יובל ועפרה לחברות, ושנה לאחר מכן קבלו אישור לצאת ללימודים במימון של הקבוץ.

בקבוץ היו צריכים מורים ובמקום ללמוד פיזיותרפיה, כמו שרצתה, עפרה מצאה את עצמה לומדת חינוך גופני. במקביל למדה קורס מאמנים להתעמלות קרקע ומכשירים, מה שאפשר לה לאמן קבוצת ילדים, שזכו באליפות הארץ. היא מצאה את עצמה גם מטפלת בקשיים פיזיולוגים ורגשיים של ילדים ומבוגרים בקבוץ. זה מה שגרם לה להבין, שהיא חייבת להמשיך ללמוד. וכשיובל שסיים תואר של הנדסאי מכונות והבין גם הוא שפניו ללימודים, הם החליטו לנסוע לארצות הברית ונאלצו להחזיר לקבוץ את שכר הלימוד לתואר הראשון.

עפרה החזירה את החוב בניקוי חדרים בבית הספר שדה בעין גדי בבוקר ובעבודה בקבוץ אחר הצהריים. כשסגרו את החוב, יובל נסע לארצות הברית כדי לארגן להם ולבתם התינוקת מקום מגורים, והיא חזרה לקריית שמונה לבית של ההורים. היא עבדה כמדריכה בקייטנות וחידשה קשרים שנותקו. החזרה לבית ההורים היתה מורכבת. אמנם אמה עזרה לה בטיפול בענבר, שהיתה בת שנתיים ושבעה חודשים, אבל אביה לא קיבל אותה ואת נכדתו בשמחה. "הוא לא אהב שילדים חוזרים הביתה. הוא עצמו ננטש כילד בגיל שש בפרס והחיים שלו לא היו פשוטים".

מקווינס לרקפת

החיים החדשים בניו יורק התחילו בדירה קטנטונת בקווינס. יובל התחיל ללמוד לתואר מהנדס ובמקביל מצא עבודה. אבל כסף לא היה ועפרה חיפשה עבודה כדי לעזור בפרנסה. "הייתי מתוסכלת בטרוף", היא מספרת. "בלי ויזה החיפוש אחרי עבודה היה קשה. היתה לי ילדה שהייתי צריכה לדאוג לה כל הזמן, כי מסגרת חינוכית לא היתה". האנגלית הטובה שלה – "בזכות אריק המורה לאנגלית המיתולוגי ממטולה שלימד את ילדי דנציגר אנגלית באנגלית ובלווי גיטרה" – אפשרה לה להתנהל במרחב בקלות יחסית. "מצאתי את עצמי משוטטת עם ענבר בגני משחקים, מייצרת פעילויות כדי להעביר את היום. כל זמן שלא היתה לי עבודה הסתפקנו במועט. קנינו את  המוצרים הכי זולים ומזה הכנתי ארוחות. חיינו מהמינימום".

ואז הגיע ראיון עבודה ב-Jewish Community Center. כשהתחילה לעבוד, היא הכניסה את ענבר לאחד הפעוטונים שנפתחו בבתים, במטרה לספק למהגרים עבודה. "כל פעם שהשארתי אותה שם", היא מספרת, "יצאתי  בוכה. ידעתי שזאת לא המסגרת שהייתי בוחרת לבת שלי". אחרי חצי שנה קיבלה ויזה, הפכה להיות אחראית על תוכניות חינוכיות של המרכז עבור ילדים עד גיל 12 וקבלה קביעות. זה איפשר לה להכניס את ענבר לגן של המרכז.

בשנות עבודתה ב-JCC היא פתחה תוכניות חינוכיות שונות, בין השאר תוכנית לילדים בגיל הרך לקידום איכותיות שפתיות דרך תנועה. משום שהיא נחשבה לעובדת מצטיינת, הציעו לממן לה מחצית משכר הלימוד. היא התחיל ללמוד תואר השני בקווינס קולג', באוניברסיטת ניו יורק סיטי בתחום של טיפול באמצעות עבודה עם הגוף: Exercise Specialist. תחום שלדבריה, עדיין לא קיים בארץ ושהיתה מאוד רוצה לפתח. הלימודים כללו פיזיולוגיה, אנטומיה, התערבויות דרך פעילות גופנית, במטרה לשקם אנשים החולים במחלות מלב עד סכיזופרניה. את הסטאז' עשתה בבתי חולים ובמרכזי שיקום ובמקביל פתחה מרכז שיקום במקום עבודתה, עליו קבלה פרס מעיריית ניו יורק. בנוסף ריכזה בשנים אלה את משחקי המכבייה, אליהם הגיעו ספורטאים יהודים מכל העולם. "במקום הזה בלי ההורים שלי, מחוץ לסביבה שלי, בשפה אחרת, הרגשתי שאני מתפתחת ויוצרת קשרים מקצועיים וחברתיים ושאני מאוד מוערכת". במסגרת תהליכי הקידום היא הפכה בשלב כלשהו לסגנית מנהלת המרכז וכשהמנהלת יצאה לחופשת לידה, למנהלת מחליפה.

IMG_20191027_180136.jpg

אלה היו שנים טובות. המציאות המקצועית, החברתית והכלכלית האירה לה וליובל פנים. המשכורות הסבירות והביטוחים הרפואיים ממקומות העבודה, יצרו תחושת בטחון. הם טיילו כל סוף שבוע לבד או עם חברים, שאתם גם יצרו משפחה אלטרנטיבית תומכת. "הייתי בשמים. רחוק מהארץ ומהמשפחה, אפשר לי המקום הנייטרלי והנקי, להיות אני עצמי".

אבל אז אמה חלתה בסרטן והיא כבת בכורה מצאה את עצמה גם רוצה וגם נדרשת לקחת חלק בטיפול. היא טסה לארץ פעמיים בשנה כל פעם לחודש. כל החופשות בעבודה הוקדשו למסעות האלה. בביקורים האלה ליוותה את אמה לטיפולים כימותרפיים ולאינספור ניתוחים. "הרגשתי שהחיים שלי מתנהלים לפי הצרכים של אמא".  ואז כשהיא סיימה את הלימודים ויובל התחיל לעבוד, עלתה השאלה אם להישאר בארצות הברית או לחזור. "יכולנו להישאר שם, היו שם הרבה יותר אפשרויות מקצועיות וכלכליות, אבל המחשבה להתנתק מהמשפחה, הייתה קשה". ואז ב-1996, אחרי שבע שנים של שהות בארצות הברית, כמה חודשים אחרי רצח רבין, הם החליטו לחזור.

כשהגיעו לארץ עלתה השאלה איפה לגור. לחזור לקריית שמונה מבחינתה לא בא בחשבון. "אני צריכה את הניתוק מהמשפחה, את המקום והמרחב שלי, כדי להתפתח", עפרה אומרת. אחרי שחוו את ניו יורק, לא רצו לגור באף עיר אחרת. הם לא רצו לחזור למדבר, וחפשו מקום בגליל. "היו לי קריטריונים מאוד ברורים, איפה אני צריכה לגור", היא מחייכת, "זה היה צריך להיות קרוב למרכז קהילתי לבריכה, לבתי ספר ולמרפאה. לכן בחרנו את רקפת. התקבלנו לכאן וקבענו כאן יתד".

בהתחלה הם גרו בצפיפות בקרוון של ארבעים מטרים, ובקרוון נוסף אפסנו את תכולת המכולות, שהביאו מארצות הברית וחכו לבית שהלך ונבנה. החזרה לארץ לא היתה פשוטה, לא רק בגלל התנאים הפיזיים. "זה היה מפגש קשה תרבותית. פשוט התרגלתי לתרבות האמריקאית", עפרה אומרת.

בתחילת הדרך היא עבדה בחברה למתנסים והפכה למדריכה ארצית בתחום התנועה לגיל הרך. במסגרת זאת הכשירה מדריכות וכתבה ספר הדרכה בתחום. במקביל עבדה במרכז הקהילתי ופתחה תוכניות חינוכיות, כמו בארצות הברית, כולל תוכנית שיקום. בשלב כלשהו גם הקימה חברה שעסקה בשיקום. "אבל זה לא הספיק", היא אומרת. "זה היה הרבה מאותו דבר, אמנם אוכלוסייה אחרת ובכל זאת".

לעבור בשער

בגלל הצורך הזה להרחיב אופקים, היא הגיעה למכללת אוהלו, שם הציעו לה להחליף מרצה מהמחלקה לחינוך גופני, שיצאה לשבתון. כשהתפנה מקום במחלקה לגיל הרך, היא הפכה למדריכה פדגוגית וכמה שנים אחר כך מונתה לראשת החוג. לדבריה, היא מצאה באקדמיה אפיק משמעותי להתפתחות והחליטה להירשם ללימודי הדוקטורט. זה היה ממוש של תוכנית שנקטעה, כשהחליטו לחזור מארצות הברית לארץ. היא החלה ללמוד ב-2003 באוניברסיטת אנגליה רסקין באיסט אנגליה וחקרה שימוש בתנועה לפתוח יכולות קוגניטיביות ורגשיות של ילדים בגיל הרך בחינוך המיוחד. הלימודים היו כרוכים בשלוש נסיעות לחו"ל בשנה לתקופה של חודש.

ואז ביום הבחינה לסיום התואר, כשהגיעה לאוניברסיטה ונכנסה בשער, הוא התמוטט על ראשה ובמקום לפגוש את שני הבוחנים שציפו לה, היא מצאה את עצמה בבית חולים. למחרת למרות החוויה הטראומטית ועם התפרים היא הגיעה לבחינה ועברה אותה. אחת הבוחנות התרשמה ממנה כל כך שהזמינה אותה לכתוב אתה תוכנית למשרד החינוך האנגלי ויחד ערכו מחקר על הכשרת מורים לחינוך מיוחד.

במהלך לימודי הדוקטורט, המשיכה עפרה לעבוד באוהלו כראשת החוג ומרצה ובמקביל יזמה פרויקטים חינוכיים. כך למשל הקימה תוכנית הכשרה להוראה לאתיופים ותוכנית להסבת עובדי מתנסים להוראה. במסגרת זאת היא יצרה תוכנית מיוחדת להכשרת מורים לסטודנטים שסיימו תואר ראשון בתל חי. "מירב חן היתה ראשת החוג לחינוך והיא ביקשה שאציג את התוכנית בפני הסטודנטים. הייתה התעניינות מאוד גדולה. אחרי המפגש מירב אמרה לי: 'עפרה אני רוצה אותך פה' וככה התחיל הרומן עם תל חי".

טכס דוקטורט.JPG

המעבר לתל חי לא היה מידי. עפרה המשיכה להיות ראשת חוג באוהלו וניהלה את הקשר עם תל חי בכל הנוגע להכשרת מורים. "נשיא אוהלו, שמעון עמר מאוד לא אהב את הקשר הזה, ובאחת השיחות שלנו הוא קרא לי בוגדת והודיע לי שאני צריכה לבחור בין אוהלו לתל חי. אמרתי לו, שמעון אני מאמינה בשיתופי פעולה, אנחנו משלבים סטודנטים מתל חי באוהלו ומצמיחים מורים באזור שלנו. זה לא עזר. הוא מאוד לא אהב את זה".

מצבה הבריאותי של אמה הדרדר ולאחר כמה טיפולים נוספים היא נפטרה. "נפשית הייתי מפורקת. אמא, שהיתה מאוד דומיננטית בחיי, נעלמה. כל כך הרבה שנים דאגתי לה ועכשיו למי אדאג? אמנם יש לי משפחה, אבל משהו שניהל את חיי, לא נמצא שם יותר. בקשתי מעמר שבתון, אפילו חצי שבתון, כדי לטפל בעצמי. הוא אפילו לא הזמין אותי לשיחה, אלא שלח לי מייל והציג לי שתי אפשרויות: או שאני יוצאת לחל"ת מלא, לא לשבתון, או שאני חוזרת למשרה מלאה. זה היה כמו בלידה שחותכים לך את חבל הטבור. החלטתי על חל"ת, למרות החשש וכאב הבטן".

זאת הייתה החלטה נכונה, שבעקבותיה היא קיבלה תקן בתל חי. לדברי עפרה מהתחלה היא הרגישה שם בבית, גם בגלל המרצים שפגשה וגם בגלל סביבת העבודה והגירוי האינטלקטואלי. "באוהלו כתבתי מאמרים, אבל הייתי עוף מוזר. הדרישה היתה להיות מדריכה פדגוגית טובה, מרצה טובה, אבל לא היתה דחיפה למחקר. בתל חי נפקחו לי העיניים". היא מצאה במקום החדש שלל של שיתופי פעולה וחיבורים אנושיים וסביבת עבודה שונה מאוד מזו שחוותה באוהלו. אחת העדויות להשתלבות המהירה שלה, היתה העובדה ששנים ספורות אחרי שקיבלה תקן הפכה לראשת החוג לחינוך, החוג הגדול ביותר במכללה. כל פעם שהיא חושבת על ההבדלים בין אוהלו של אז לתל חי, היא נזכרת בחוויה מול שמעון עמר. "הוא מייצג את קריית שמונה של פעם, של חלוקות בין אשכנזים ומזרחים, בין העיר לקבוצים. כשאמי נפטרה הוא לא הגיע ללוויה, אלא רק התקשר ושאל אותי על המקורות של אמא ורצה לדעת מאיפה היא במרוקו ומה הסטטוס הכלכלי שלהם. זה מה שעניין אותו. השאלות האלה החזירו אותי לילדות והבהירו לי למה אני לא רוצה לחיות שם: ההרגשה שמודדים אותך על פי מצבך הכלכלי, והשפה שמבהירה לך שאת/ה חייבת להתנהג בדרך מסוימת, אחרת את בוגדת. זאת לא התפיסה שלי ולא השפה שלי".

אבל הכי חשוב שתל חי אפשרה לה לחקור. אני מבקשת ממנה לספר קצת מה היא חוקרת. היא מספרת שהיא עסקה ועדיין עוסקת במודלים פדגוגים בחינוך ועבודה סוציאלית, אבל מותה של אמה גרם לה לפתח מחקרים על האספקטים הרוחניים של ההתפתחות החינוכית. "המושג רוחניות הוא מאוד רחב מבחינתי", היא מסבירה. "זה החיבור של אדם לעצמו, היכולת להתבונן. אני למשל משתמשת בגוף להתבוננות. זה משפר את איכות החיים שלי, זה משפר את ההוראה וזה עוזר לסטודנטים שלי להתבונן על חייהם. אפילו הקמתי עבורם חדר להתבוננות, שפעל עד משבר הקורונה. הם מודים לי על הכלי, בעיקר עכשיו".

בשנה שעברה, כשבמסגרת השבתון היא יצאה לארצות הברית ולהודו, המחקרים שלה בשני המקומות עסקו ברוחניות. "בהודו חקרנו הבדלים בין תפיסת הרוחניות במזרח לתפיסה בארץ. שם, זה חלק מהתרבות ופה זה חלק מהחיפוש שלנו אחרי שקט בעין הסערה". בארצות הברית המחקר התמקד ב-peer specialist  בעברית עמיתים מניסיון,  "שזה אנשים כמוני וכמוך, שעברו משברים  נפשיים קשים ועוברים הכשרה כיצד לנצל את ניסיונם האישי ללוות א/נשים שעוברים משברים כמוהם. זה טוב לכולם גם למלווים, שחוזרים למעגל העבודה כשהמשברים שלהם הופכים לנכס מקצועי, וגם לאלה שזוכים ללווי מאנשים שמבינים את החוויה מבפנים. לתהליך הליווי והשיקום הזה יש צד רוחני", שאותו היא חוקרת עם עמיתים אמריקאים.

העסוק ברוחניות, היא מספרת, צובר היום תאוצה בכל מקצועות הטיפול. כך למשל  באוסטרליה ובניו זילנד מכשירים רופאים פסיכיאטרים בכלים של עבודה רוחנית, כדי לטפל באנשים עם סכיזופרניה ומאניה דפרסיה. בארץ עוסקות בזה עמותות שונות שבונות תוכניות להכשרה, אבל אין לצערה מספיק רגולציה. במסגרת המחקר היא והשותפים שלה בארצות הברית הקימו ועדת היגוי בינלאומית, שמטרתה לייצר מנגנוני תמיכה בתהליכים הרוחניים שעוברים עמיתים מניסיון. הם מתכננים לכתוב ספר הדרכה שתנחה אותם/ן איך לעורר שיח פתוח בסוגיות רוחניות, ולגבור על החשש שעיסוק בנושאים האלה ייתפס כסימן להתדרדרות נפשית.

IMG-20170727-WA0000.jpg
unnamed (2).jpg

עפרה גם מתרגלת יוגה. "זה הפך לתחום מרכזי בחיי, כי הוא מאפשר לי בתוך אינסוף הדברים שאנחנו עושים לקחת באשור זמן לשקט. שקט בתוך הכאוס. כמורה ליוגה אני מעבירה את החיבור בין גוף ונפש לקבוצות וליחידים בסטודיו שלי. תרגול היוגה גם עזר לי להתמודד עם המתחים והקשיים, שלוו את עבודתי כראשת החוג לחינוך". על רקע הרצון בשקט היא גם הפסיקה להתחרות בטריאתלון "כי תחרות זה לא אני. כל מדליה בה זכיתי בטריאתלון, הפכה אותי ליותר עצובה, אז החלטתי שזה מספיק".

המזוג עם אוהלו גורם לה לאופטימיות. "30% מהסטודנטים שלנו רוצים תעודת הוראה ויתקבלו בזרועות פתוחות בבתי הספר באזור", היא אומרת. "אבל זה תהליך מורכב וצריך להיות סובלניים ועם הרבה אורך רוח". לדבריה, עוד שנתיים תל חי היא זו שתוביל ותכתיב את הכללים. היא מעורבת כרגע בבניית מתווה חדש להכשרה להוראה ובמקביל בונה פרויקט של מחקר פעולה עם קולגה, שבמסגרתו סטודנטים, שיעברו תהליכי מיון, יצאו לבתי הספר באזור, יזהו צרכים ויציעו שינויים רלבנטיים. אלה מהם שיהיו מורים, יעשו במערכת את השינויים הנדרשים. ככה תל חי תביא בהדרגה לשיפור מערכת החינוך בצפון".

ובכלל תל חי היא בית. אם פעם היא שאפה להגיע ללמד באוניברסיטה, היום היא חושבת שהמכללה, לא רחוק מהבית שבו נולדה, היא המקום הנכון לה. "במשפחה שלי אני היחידה עם השכלה גבוהה. היו שנים אפלות שבמהלכן בני משפחתי לא אהבו את זה וקראו לי סנובית, אבל היום יש הרבה אהבה וכבוד הדדי. אני לומדת לקבל אותם והם אותי. זאת המשפחה שלי ואני אוהבת אותה כמו שהיא".

היום כשהיא מסתכלת על כברת הדרך שעשתה, ברור לה שהיא צריכה לשתף בסיפור שלה סטודנטים. "לתל חי מגיעים לא מעט סטודנטים מהפריפריה, ממקומות שבהם ההזדמנויות מצומצמות. בעבר כששאלו אותי סטודנטים מאיפה אני, אמרתי שהייתי בארצות הברית הרבה שנים ושאני גרה ברקפת, אבל לא ספרתי להם שנולדתי וגדלתי בקריית שמונה כך הסטודנטים מהפריפריה לא יכלו לדעת שחוויתי חוויות דומות לשלהם. היום אני מספרת מאיפה באתי. ואני מבהירה להם ולעצמי, כיצד המקום הזה דחף אותי קדימה ויצר בי מוטיבציה להשתפר כל הזמן. הסיפור שלי עשוי להיות עבורם מקום של תקווה, כי הוא מבהיר שהם יכולים כמוני לשבור את תקרת הזכוכית. בעצם כל אחד יכול".

IMG-20190405-WA0019.jpg
unnamed.jpg
bottom of page