top of page

עולם המח"ר 13 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

 בואו נדבר

נושא בדיבייט מחיי המכללה והעולם האקדמי

בעריכת אלון גולדברג

images (3).jpg

מקרוב או מרחוק?

שאלת הלימוד המקוון

למעלה מחצי שנה עברה מאז שנכנסנו למציאות חדשה מלאת אתגרים וקשיים. מוסדות חברתיים שונים נאלצו להתמודד עם ערכים חדשים כמו סגר וריחוק חברתי, ולהתאים עצמם אליה, בהם גם מוסד ההשכלה בכלל ומוסדות ההשכלה הגבוהה בפרט. בפתאומיות וללא הכנה מראש ה ZOOM הפציע לחיינו ואתו גם ההוראה המקוונת וההוראה מרחוק. הדיבייט בעלון זה מבקש להתמודד עם שתי עמדות אותן פגשנו בדיונים המתנהלים בתל חי, ואשר תוכנם נע בין יתרונותיה של ההוראה המקוונת, עד כדי הטמעתה גם בימי שגרה, לבין חסרונותיה.

 אף מילה על חינוך

 כתב: גונן שרון 

IMG-20201012-WA0022_edited.jpg

"נגן מדיה המושלם יראה וישמע רק על ידי האדם המשתמש בו... אנו יכולים לדמות בנפשנו נגן מדיה שכיוונו תמיד מושלם: שמתחיל להקרין כאשר אתה מביט בו; שנבלם אוטומטית כאשר אתה חדל להביט בו. שיכול לנוע קדימה או אחורה, מהר או לאט, תוך דילוג על קטעים מסוימים או חזרה  עליהם אך ורק להנאתך.... אכן זהו התקן החלומות הסופי והמוחלט – נגן מדיה העוסק במספר אינסופי של נושאים, בדויים או אמיתיים, מתפעל את עצמו, מיטלטל, אינו צורך אנרגיה, פרטי עד תום ונתון באופן כללי לשליטתו של הרצון... האם חייב כל זה להישאר חלום? האם אנו יכולים לצפות לנגן מדיה כזה ביום מן הימים?... לא זו בלבד שהוא מצוי כבר בידינו, אלא שהוא מצוי שם כבר מאות רבות של שנים, האידאל אשר תיארתי הוא המילה המודפסת, הספר – קל משקל, פרטי וניתן לתמרון כרצונכם. האם נראה לכם כי הספר, שלא כנגן המדיה שתיארתי, אינו מפיק קולות או בבואות? הוא מפיק ומפיק... אינכם יכולים לקרוא מבלי לשמוע את המילים במוחכם ולראות א הבבואות שהוא מחולל. למעשה, אלו הקולות והבבואות שלכם, ולא אלה שהומצאו עבורכם על ידי אחרים, ועל כן הם עדיפים... ברם המילה המודפסת מציגה מידע מזערי. את כל הדברים האחרים, פרט למזער הזה, חייב לספק הקורא – אופן-הביטוי של המילה , הבעות הפנים, המעשים, הנוף הרקע, את כולם יש לשאוב מתוך אותה שורה ארוכה של סמלים בשחור-לבן".

(אייזק אסימוב, מצוטט בהקדמה לספרו של הארלן אליסון "לראות". כתבתי "נגן מדיה" אבל במקור מדובר על קלטת. מדהים כמה הטקסט הזה, שנכתב לכל המאוחר בשנות השבעים עדיין נכון גם לאור ההתפתחות הטכנולוגית של 45 השנים האחרונות).

הנמשל ברור

דמיינו מערכת אידאלית ללמידה מרחוק: כזו המאפשרת תקשורת מלאה בין מרצה לתלמיד, דיאלוג, שאלות משני הצדדים, הומור, ולמעלה מזה – יוצרת סביבה מבודדת בה גם המרצה וגם התלמיד יכולים להתנתק מהפרעות חיצוניות ולהתרכז בחומר הנלמד... הבנתם את הרעיון. אין צורך לפתח מערכת כזו. יש לנו אחת והיא נקראת "כיתה ומרצה טוב". גם אם בעתיד נצליח לפתח מערכת מקוונת מצוינת – היא עדיין תיפול ממה שיש לנו היום – הזום האידיאלי הוא פשוט שיעור פרונטאלי.

האם ההוראה הפרונטאלית היא מושלמת? ברור שלא. האם טכניקת ההוראה שלנו לא יכולה להשתפר? בהחלט יש לאן להתקדם. אלא שהוראה מרחוק, ובמיוחד בצורה שלבשה בימי הקורונה, מרחיקה אותנו משיפור. אנסה להדגים באמצעות כמה מושגי מפתח המלווים אותנו כמרצים: הצלחה, איכות הוראה, וטכנולוגיה.

על הצלחה

מאז משבר הקורונה, אנו מוצפים בתשבוחות על שהצלחנו לקיים לימודים מרחוק לנוכח הנסיבות. אבל הצלחה של קורס אקדמי לא נבחנת בקיום שיעורים גרידא. היא נבחנת בהישגי התלמידים בסוף הקורס. האם למישהו יש ספק שהישגי הרוב המוחלט של התלמידים יהיו נמוכים יותר ךעומת הישגיהם בלמידה רגילה? ברור שיש מיעוט זעיר של סטודנטים שהזום מתיישב להם בדיוק על הפרעת הלמידה ומאפשר להם לייצר קפסולת למידה (עוד מילה נוראה שחדרה לחיינו לאחרונה) מיטיבה – אבל מספרם בטל בשישים. בודאי בהשוואה למספר הסטודנטים שסובלים מהפרעות למידה המקשה עליהם ללמוד בתנאים מקוונים. כולנו יודעים איך המוח שלנו מרגיש אחרי כמה שעות של הוראה בזום.

האם ניתן לבסס את הדיון על מקרי מבחן מהעבר? בהחלט. יש כאלו בשפע. לפני שנה העבירו את הוראת האנגלית והמכינות לאנגלית לפורמט מקוון.. והנה, השנה, הוראת האנגלית חזרה לכיתה בעקבות אחוזי ההצלחה נמוכים. קורסי המו"ק המפורסמים שהמל"ג משקיע מיליונים רבים בהפקתם – מה הוא אחוז הסטודנטים המסיימים בהצלחה קורסים אלו? אפילו לא בציון טוב אלא פשוט עוברים את הקורס? לדעתי פחות מאחוז אחד. וכמובן, יש מוסד שכל כולו מבוסס על הוראה מרחוק – האוניברסיטה הפתוחה. הם ללא ספק מובילים בשיטות ובטכנולוגיות הוראה מרחוק. מהיכרות אישית אני יודע שמלמדים שם מרצים וחוקרים מצוינים, הם מפרסמים את מרבית ה-text-books בהם אנחנו משתמשים. אלא שבמקרה זה, המערכת בנויה לאפשר למידה מרחוק ולתמוך בסטודנטים כדי שיגיעו להישגים. לכאורה, זהו המקום האידיאלי למעבר להוראה מקוונת, אלא שהמציאות היא אחרת.

יורם קלמן מהמרכז לחקר החדשנות בטכנולוגית למידה באוניברסיטה הפתוחה טוען, בצדק רב, שלמידה בזום ובדומיו משולה למנות קרב ולא לארוחת גורמה. להעריך הוראה מרחוק על סמך זום זה כמו לשפוט את רמת האוכל בישראל על סמך קופסאות של לוף (שגם הן כבר לא קיימות במנות הקרב היום, לצערי). התחליף המקוון בבירור לא עובד. אפילו באוניברסיטה הפתוחה בה קיימת תשתית ומעטפת תמיכה, הסטודנטים מצביעים ברגליים.

קורסים זמינים לצפייה והורדה ולמידה מרחוק בכל תחום ובכל נושא קיימים מזה שנים. אפשר ללמוד כל תחום שבעולם (טוב, אולי חוץ מרפואה וארכיאולוגיה) בלמידה מרחוק. למה אנחנו לא משתמשים בכל השפע הנהדר הזה? קיבעון? שמרנות? סירוב לקבל שינויים ולהסתגל לעולם החדש והשונה? התשובה היא – למידה מרחוק פשוט לא עובדת. הסטודנט חייב את האינטראקציה הישירה עם המרצה. ועוד לא דיברנו על המיקוד, תשומת הלב ו"הפניות". אחרי חודשיים בבית כבר לא צריך לשקר לעצמנו ולאחרים – אי אפשר לשבת ולהתרכז בשיעור מהבית, לא ללמד ולא ללמוד. כדי ללמוד כמו שצריך חייבים לפנות זמן וליצור סביבה של לימודים. המאבק בין הלמידה לבין הכביסה, המקרר והטיול עם הכלב נדון לכישלון. יש חשיבות עצומה בלקום בבוקר, להגיע למכללה ולהיכנס לשיעור – להיות סטודנט. אם יש משהו שלמדנו להעריך בהוראה בזום זו חשיבותם של המגע האנושי, התקשורת, היכולת להסביר, הסביבה התומכת והיכולת להיות במרחב המוקדש ללמידה. במילים אחרות, כל האיכויות שהוראה מרחוק, גם במיטבה, נופלת בהם בהשוואה להוראה הפרונטלית בכיתה.

על איכות ההוראה

נודה על האמת, הכורח ללמד מרחוק בזום גוררת ירידה בדרישות הקורסים ופוגעת ברמת ההוראה. אי אפשר לנהל דיון, אי אפשר להעביר רעיון מורכב ולוודא שכולם יבינו אותו, אי אפשר לדרוש מהסטודנטים את אותו מאמץ והשתתפות פעילה אותם אנו דורשים בכיתה. ולכן, אנחנו מורידים את הדרישות.

במקצועות מסוימים ניתן לשמור על איכות ההוראה ולקיים קשר אישי ודיאלוג עם כל סטודנט. המחיר הוא עומס עבודה כבד, גם מצד הסטודנט וגם מצד המנחה. ראשית נדרשת עבודת הכנה עצומה להתאים את התכנים ושיטת ההוראה ללמידה מרחוק. שנית, על מנת שקורס כזה יתנהל כראוי, על הסטודנטים להגיש מטלה בכל שיעור – כך נוכל לנטר את רמת  השתתפות, ההבנה וההתקדמות. מישהו גם צריך לבדוק את המטלות, לתקן ולהחזיר... זה עשוי (אולי) לעבוד במערכת האמריקאית בה לומדים שני קורסים בשבוע והסטודנטים (ברובם) אינם עובדים למחייתם אלא קוראים מאות עמודים משיעור לשיעור. בארץ, כשכל סטודנט לומד עשרה קורסים בשבוע וכל מרצה מלמד שישה קורסים – אין אפשרות ליישם מודל כזה.

על הטכנולוגיה

טכנולוגיה היא כמו אבוקדו מחוץ לעונה: יש לה שני מצבי צבירה – "לא בשל" ו"פג תוקף". כל מי שלימד בזום יודע היטב שהטכנולוגיה לא בשלה להוראה מרחוק. ולעניות דעתי, היא לעולם לא תהיה בשלה, כי כאמור, הזום האידיאלי הוא כיתה ומרצה טוב. טכנולוגיות הוראה מסיטות את תשומת הלב מההוראה לטכנולוגיה. נגזר עלינו במהלך השיעור להתעסק בעונש הזה שלא עובד במקום ללמד. זוכרים את הלוח הדיגיטאלי החכם? לוח שכל מה שנכתב עליו גם מוקלט וגם משודר היישר למחשבים של הסטודנטים? זוכרים שהושקע כסף כדי שבכל כיתה בבתי הספר יהיה לוח כזה? או את האביזרים המשונים שאפשרו לסטודנטים לענות על שאלות וסקרים תוך כדי שיעור? מה עלה בגורלם? למה לא שומעים עליהם? התשובה היא שהם התיישנו ברגע שייצרו אותם. אבל לא זו הבעיה של טכנולוגיות הלמידה – הבעיה היא שטכנולוגיות אלו לא תורמות כלום להוראה. עזרים דיגיטאליים (וגם לא דיגיטאליים – מישהו אמר בדידים?) לא מקדמים את ההוראה. להפך. הם מסיטים את תשומת הלב, מפריעים ומעכבים.

התרומה המשמעותית האחרונה של הטכנולוגיה להוראה הייתה הפאוור-פוינט שייתר את מקרני השקופיות והשקפים. וגם על הקביעה הזו יש מי שיחלקו עלי ויזכירו שעבור הסטודנטים אפקטים במצגת הפכה לדרך לחפות על  תוכן דל והעדר השקעה בלמידה. קיימות דרכים רבות באמצעותן אפשר לשפר את ההוראה שלנו – למידת חקר, תשומת לב לכל סטודנט, התאמת המטלות, סדר וארגון... המון. הטכנולוגיה היא לא אחת מהן, להיפך.

האם להוראה מרחוק יש רק חסרונות? זו לא השאלה. השאלה האם יש לה יתרונות על הוראה ישירה. אני יודע שיש קורסים קטנים לתלמידים מתקדמים שהם בעלי מוטיבציה, משמעת עצמית ויכולות גבוהות שהזום יכול מאוד להטיב עמם. ושוב, יש תלמידים מסוימים, בדרך כלל המצטיינים, שלמידה מרחוק היא אידיאלית עבורם. בנוסף, הזום הוא פלטפורמה לא רעה לקיום ישיבות ומאפשרת חסכון בזמן וכסף. אפשר לשלב אותה בהוראה ולאפשר למרצים מחו"ל להרצות מרחוק (אגב, זו אפשרות שקיימת כבר לפחות 20 שנה. למה אנחנו לא מנצלים אותה?) אלא שלהוראה אמיתית ואיכותית טכנולוגיה זו היא הרסנית, ולא אמרתי אף מילה על חינוך...

עיצומה של מהפכה

 כתבה: ענת רביב

SAVE_20201012_175743_edited.jpg

אנו חיים בעיצומה של מהפכה שנוצרה בין לילה, ללא התרעה מוקדמת, מהפכה שכפתה על ציבור הלומדים והמרצים מציאות חדשה ובלתי מוכרת. בעת הזו כל אחד מאיתנו מתבקש להמציא את עצמו מחדש, להתאים עצמו למציאות משתנה בכלים  ומודלים חדשים ובלתי מוכרים - למידה מקוונת. העתיד כבר כאן, מה שחשבנו שידענו, מה ששמענו, קראנו, אנו חווים על בשרנו, פרדיגמת הלמידה המסורתית המבוססת על מרצה וסטודנטים החולקים זמן ומרחב השתבש ואנו נמצאים בתהליך שינוי שמילת המפתח שלו היא "גמישות", כלומר יכולת התאמה לסיטואציות חדשות תוך תגובה מהירה לשינויים.

הסטודנטים שנכנסים למערכת ההשכלה הגבוהה בשנות ה-20 של המאה ה-21 יהיו כוח העבודה המשמעותי של 2030. המוסדות להשכלה הגבוה צריכים להכין אותם למשרות שעדיין לא נוצרו, לטכנולוגיות שעוד לא הומצאו, ולפתרון בעיות שאיש עוד לא חזה. אחריותנו המשותפת היא ללמדם לנווט בתנאי אי-וודאות. מכאן שאחד מתפקידי האקדמיה הוא להכשיר את הבוגרים למיומנויות העתיד: למידה עצמית, ניהול זמן, התמודדות עם קשיים, יכולת לפתח סקרנות, דמיון, חוסן נפשי ושליטה עצמית, יכולת לכבד ולהעריך את הרעיונות של האחר, יכולת לנתח רעיונות מנקודות מבט שונות, ולהציג פתרונות יצירתיים.

איך כל זה מתקשר ללמידה מקוונת במודל א-סנכרוני, סנכרוני, היברידי?

משבר הקורונה ערער את הקיים המוכר והנגיש וחייב את התלמידים ללמוד אחרת ואת המרצים ללמד אחרת. ההוראה המקוונת יכולה לחקות פדגוגיה מסורתית המתורגמת לכלים דיגיטליים או לחילופין,  להיות הזדמנות לשינוי התפיסה ודרכי ההוראה. זו הזדמנות שהמציאות שנכפתה עלינו מזמנת.

הלמידה המקוונת מזמנת הזדמנויות חדשות לשינוי בתפיסת "הידע" ובדרכי ההוראה והלמידה של המרצה והרגלי הלמידה של הסטודנט.

לדוגמא, מודל SAMR של פואנטדורה (2012) עוסק בשינויים שההוראה המקוונת מאפשרת הן בדרכי ההוראה של המרצים והן בדרכי הלמידה של הסטודנטים. שילובם של למידה מקוונת וכלים דיגיטליים בתהליך הלמידה מוביל לפי המודל זה לשינויים הבאים:  החלפה – שינוי ממעלה ראשונה, העצמה – שינוי ממעלה שנייה שינוי ו-הגדרה מחדש שינוי ממעלה שלישית.

לצורך יישום התהליך מוצגים שני כלים התומכים בתהליך תכנון ההוראה/למידה בשילוב כלים ללמידה מקוונת.

אחד המודלים המציגים את תהליך השינוי הוא מודל PTACK מישרה וקוהלר (2006). המודל מחלק את ההוראה ל- 3 היבטים: תוכן, פדגוגיה וטכנולוגיה. כדי ליצור  למידה מקוונת איכותית, כך לפי המודל, יש להבין את ההשפעה ההדדית שבין רכיבי התוכן הנלמד, הפדגוגיה בה נשתמש, וכלים דיגיטליים בהם נבחר כדי לבסס את תהליכי הלמידה וההתנסות. הוראה שתתרחש בשלושת הזירות תמקסם את תהליך הלמידה של הסטודנט.

לפיכך, בבואנו לבחור כלי עזר טכנולוגי להוראה, עלינו בראש וראשונה להכיר את התחום/הנושא הנלמד, מאפייני הסטודנטים והאתגרים הניצבים בפניהם, ולאור זאת נבחר בכלים שיתנו מענה פדגוגי מותאם ויסייעו ללומד בהעמקת ההבנה של התוכן הנלמד.

כלי עזר נוסף שניתן להיעזר בו פותח ע"י ד"ר דובי וייס (2017). כלי זה מפרט היבטים פדגוגיים, בעזרתם ניתן לבחון את הערך הלימודי בשימוש בכלי טכנולוגי:

  1. מעורבות – Engagement;

  2. מענה לשונות  - כל לומד מקבל מענה לפי צרכיו;

  3. שיתופיות - Share, cooperation, collaboration;

  4. הערכה - מעצבת ומסכמת;

  5. הנאה והנעה - עניין ומוטיבציה;

  6. שיח - בכיתה ומחוץ לכיתה;

  7. רלוונטיות - חיבור לעולם הלומדים ולעולם החיצוני מחוץ לכותלי האקדמיה;

  8. המחשה - הפיכת המופשט למוחשי;

  9. אינטראקטיביות - אינטראקציה בין הלומדים לבין עצמם, אינטראקציה בין הלומדים לטכנולוגיה;

  10. הבנה וחשיבה - למידה ברמות חשיבה שונות וגבוהות;

  11. ביסוס הידע תרגול והתנסות מעשית;

  12. אוריינות דיגיטלית - פיתוח מיומנויות למידה בעולם דיגיטלי.

בחירת המיומנויות בהם נרצה להשתמש בתהליך ההוראה תשליך על בחירת הפדגוגיה והפלטפורמה הדיגיטלית המתאימה.

דוגמא נוספת ליישום בכלים דיגיטליים היא "הלמידה השיתופית המקוונת".  בפעילות זו שני סטודנטים או יותר מתקשרים באופן מקוון כדי ללמוד או לחקור נושא מסוים וליצור תוצר ייחודי. למידה המבוססת על חשיבה, תכנון והצגת הידע השיתופי משפרת מיומנויות למידה, מיומנויות דיגיטליות ומיומנויות עבודה בצוות. למידה זו מתאפשרת כיום בדרכים חדשות הודות לשימוש בפלטפורמות מגוונות שמקדמות עבודה שיתופית ומובילות ליצירת ידע שיתופי ומעניקות מיומנות חיונית במאה ה-21. הלומדים מפתחים מיומנויות חברתיות ומיומנויות תקשורת, יכולות קוגניטיביות ומיומנויות חשיבה מסדר גבוה. למידה שיתופית מקוונת עשויה להעלות את האמון ואת שיתוף הפעולה בין חברי הקבוצה ואף ליצור קשרי חברות. למידה זו אף מאפשרת לגשר על פערי תרבויות ולקיים אינטראקציות בין לומדים ממוסדות שונים.

לסיכום למידה מקוונת עשויה להוות הכנה להתנהלות בעולם העתידי בתנאי שהיא יוצרת שינוי ממעלה שנייה ומעלה בדרכי ההוראה והלמידה ואינה מעתיקה את הלמידה המסורתית אל מסך הזום. אני סבורה כי אלו שלא יסתגלו לשינויים ויהיו "גמישים", סקרנים ויצירתיים, לא יצליחו לשרוד את צונאמי השינויים הנכונים לנו במאה ה-21 ועלולים להישאר מאחור מבחינה תעסוקתית, חברתית וכלכלית. מחובתנו להכין את הסטודנטים לשינויים אלה. אנשים בעלי יכולת למידה בתנאי אי ודאות, סקרנים ויצירתיים, יוכלו להמציא את עצמם טוב יותר ולהסתגל טוב יותר לעולם המשתנה. למידה מקוונת הינה שינוי המהווה הזדמנות.

bottom of page