top of page

עולם המח"ר 13 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

מסעות בעולם

אירועי שוליים מרתקים בנסיעה לכנס

 

 בעריכת רות פרסר

53339093-seamless-pattern-with-vintage-g
Oded%20Photo_edited.jpg

כנס אחרון באסיה לפני הקורונה

כתב: עודד אבט

 

בינואר 2020, כשאיש עוד לא העלה על דעתו את הדרמה האדירה שתפרוץ מסין ותשטוף את העולם כנחשול, השתתפתי בכנס במנילה (הפיליפינים) בנושא קהילות הפזורה הסינית (Overseas Chinese) בפיליפינים ובדרום מזרח אסיה. במשך שלושה ימים, חוקרים וחוקרות מהפיליפינים, סין, טיוואן, ארה"ב, אירופה וגם מאצבע הגליל, הציגו מחקריהם אודות היסטוריה, הגירה, מגעים בין תרבותיים, קשרי סחר ומגעים דיפלומטיים בין סין, הפיליפינים ושאר המדינות לחופי ים סין הדרומי. השמועות על מגפה מסתורית שמשתוללת בווהאן כבר נפוצו והיעדרותו של אחד החוקרים המובילים מסין היתה לשיחת היום. אלא שבחודש ינואר האחרון, גם באסיה קורונה היתה עדיין בירה ובין אגרול לכוס תה (הבורקס והקפה של פיליפינים), הסעירו את דעתנו בעיקר מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, בחירות היסטוריות בטיוואן והפגנות ההמונים בהונג קונג שהיו אז בעיצומן. מסלול הטיסה שלי ושל רבים מן המשתתפים עבר בהונג קונג. בנחיתה ניכרו עדיין עדויות למהומות שהתחוללו בטרמינל הנוצץ ימים קודם לכן.

במנילה מתגוררת אחת מן הקהילות הוותיקות ביותר של סינים מעבר לים. עם אוכלוסייה המונה מיליון וחצי אנשים, הקהילה הסינית בפיליפינים אמנם איננה מן הגדולות ביותר, אך סיפורה מרתק ומספק הצצה לעולמות ולזמנים אחרים. רובע בינונדו הציורי, על סמטאותיו, המקדשים אפופי הקטורת, בתי התה, המסעדות ודוכני הרוכלים, הוא ה'צ'יינה טאון' העתיק ביותר בעולם. הרובע הוקם על ידי המושל הספרדי עבור מתיישבים סינים כבר ב-1594 כשבאירופה עצמה סין נתפשה עדיין כארץ לא מוכרת, קיסרות מסתורית ומסוגרת.

חקר קהילה צנועה זאת עשוי להצטייר כנישה צרה בתחום האדיר של לימודי הציביליזציה הסינית. אולם ההיסטוריה של הקהילה הסינית בפיליפינים משולבת בתהליכים אזוריים וגלובליים שונים מאלה שחוו הסינים ביבשת וכרוכה בפרקים חשובים בהיסטוריה של הסחר הימי הבינלאומי, הקולוניאליזם הספרדי והאמריקאי, הזירה היפנית במלחמת העולם השניה, המלחמה הקרה במזרח אסיה, והשיבה של סין לחזית הבימה העולמית בעת הנוכחית.

Binondo Manila China Town.png
רובע בינונדו 2  Patrickroque01  Wikimedi
binondo-market_ARTRAN Shutterstock בינונ

מפגש מעורר השראה עם לוחמת אמיצה במאבק להגנה על נשים

אבל לא פחות מן ההרצאות עצמן, הכנס היה חוויה מרתקת בזכות מפגש עם טרסיטה (טסי) אנג-סי, היוזמת והרוח החיה מאחורי הכינוס. טסי היא אחת מן הדמויות הבולטות בקהילה הסינית בפיליפינים ומי שעומדת מזה כמה עשורים בחזית מאבק אמיץ ונחוש למיגור פשיעה אלימה ומאורגנת נגד נשים במדינה.

טסי גדלה והתחנכה ברובע בינונדו, בת למשפחת מהגרים סינים קשי יום ואחת מ - 12 ילדים. אביה מת בגיל צעיר ובזכות מאמציה הכבירים של אימה, השלימה את לימודיה לתואר ראשון במדעי המדינה באוניברסיטת הפיליפינים. באותן שנים, תחת הדיקטטורה הצבאית של פרדיננד מרקוס התנסתה לראשונה בפעילות מחאה ציבורית. שנים אלה עיצבו את תודעתה כמנהיגה מובילה של הקהילה הסינית המקומית, וכדמות מפתח במאבק בתופעה מחרידה של חטיפת נערות למטרות כופר בידי כנופיות פשע מקושרות היטב. חלק ניכר מקורבנות פשעים אלה היו נערות ממשפחות סיניות. המשפחות האמידות של הסוחרים הסינים נודעו כטרף קל עבור כנופיות הפשע. אזלת היד של השלטון, הזנחה מכוונת ושיתוף פעולה של גורמים מושחתים במשטרה, הותירו את הסינים לבדם בהתמודדות עם הפושעים, התמודדות שכללה תשלום דמי כופר לשחרור בנותיהם וציות לאיומיהם לבל יתלוננו לרשויות. נחושה לשנות את המצב, טסי יצאה למאבק בלתי מתפשר לתבוע מן הממשלה לפעול למיגור התופעה ולמיצוי הדין עם כנופיות הפשע ומשתפי הפעולה עימן.

בתחילת שנות ה-90, בטקס האשכבה לנערה שנרצחה, טסי התעמתה באומץ, לעיני המצלמות, עם סגן הנשיא המופתע שהופיע באירוע ונשא דברי תנחומים חלולים. שומרי ראשו הגיבו בזעם ובאלימות. המראות של האישה הקטנה, העדינה, האלגנטית והאמיצה נגררת על ידי חבורת גברתנים הפכו אותה בין לילה לדמות הנערצת ביותר בקהילה הסינית ולנציגתם הבולטת ביותר. מאז, למרות המחיר האישי והמשפחתי הכבד ששילמה, היא ממשיכה להיאבק בעוולות בלי מורא. תוך שהיא ניצבת מול איומים מבהילים שכללו ניסיון להוריד את רכבה מן הכביש באישון לילה ואיומים לחטוף את בנה, היא נאלצה להחליף בתכיפות את מקום מגוריה ואף עזבה את הארץ לתקופה.

חרף הישגיה החשובים טסי מעידה שאין בה סיפוק או שביעות רצון מהתפקיד שהועיד לה הגורל. לדבריה, מעורבותה היא כורח עצוב של המציאות והיא פועלת כיוון שאיש מן הגברים – ראשי המשפחות המובילות, אנשי העסקים הבולטים של הקהילה או מנהיגיה המסורתיים, לא נרתם לאתגר. תשוקתה האמיתית של טסי והתפקיד בו היא רואה את ייעודה הם קידום מעמדם החברתי של בני המיעוט הסיני והעמקת השתלבותם במדינה. בנעוריה, כמו כל בני דורה הסינים בפיליפינים, היא קיבלה כמובן מאליו את מעמדה האזרחי כתושבת ללא זכויות אזרחיות. למרות שורשיה העתיקים, עד אמצע שנות ה - 70 היתה האוכלוסייה הסינית מודרת ונעדרת ייצוג פוליטי ומעמד ציבורי ראוי. את האזרחות הפיליפינית טסי קיבלה רק בזמן לימודיה. את מאבקה לזכויות הסינים במדינה היא כורכת במעורבות בפעילויות המיועדות לתרומה לכלל האוכלוסייה. בשנות ה-80 היא הקימה עמותה המחויבת לקידום ההשתלבות של סינים בחברה הפיליפינית והפועלת באמצעות מיזמים קהילתיים וכלכליים למען הקהילה. כסטודנטית היא הכירה את בעלה, פרופסור צ'ינבן סי, אנתרופולוג נודע וחוקר החברה הסינית לו היתה נשואה משנת 1975, ועד למותו בעיצומן של המחאות נגד הרודן מרקוס ב-1986. מאז הקדישה את כל מרצה להגשמת משאלתו לייסד מרכז לשימור, תיעוד וטיפוח מורשתה הייחודית של הקהילה הסינית במדינה. המרכז הנהדר שהקימה בבית מידות קולוניאלי במנילה, כולל מוזיאון יפהפה, ספריה, מכון מחקר וארכיון שהוא אוצר של ממש עבור כל חוקר/ת של החברה הסינית.

Teresita 2 TheLOBBYiST.jpg
Teresita Ang See 1.jpg

פרידה מאסיה הגועשת

הכנס הסתיים ולאחריו גם היום הבודד שנותר לי לעבוד בארכיון של טסי. שמועות מדאיגות אודות מקרי קורונה ראשונים בהונג קונג, התחנה הראשונה שלי בדרך הביתה, עוררו תחושת דחיפות לצאת לדרך בטרם תוטלנה מגבלות. אך בערב, 20 דקות לפני העלייה למטוס התפרץ לפתע הר הגעש טאאל מדרום למנילה וכל הטיסות בוטלו. שבתי עם עשרות אלפי נוסעים חזרה למנילה מבלי לדעת מתי תתחדשנה הטיסות. האויר בעיר שעזבתי רק שעות ספורות לפני כן היה עתה מעורפל מאפר געשי. לראשונה בחיי עטיתי מסכה ברחוב. הסתפקתי בזאת החד פעמית שניתנה לי במלון והתפעלתי מעמיתיי המנוסים ממדינות אסיה, ששלפו בטבעיות מסכות בד מעוצבות. בהתפרצות עצמה, אלפי אנשים מכפרי האזור איבדו את בתיהם וכחצי מיליון תושבים ברדיוס של 14 קילומטרים פונו למחנות ארעיים. אך למרבה המזל כמעט לא היו פגיעות ישירות בנפש.

הסגר הזמני העניק לי עוד יומיים יקרים מפז לאיתור חומרים בארכיון. כשהצלחתי להגיע להונג קונג מצאתי עיר שונה, מבולבלת וקצת מבוהלת. הטרמינל הסואן בעולם ששאון ההפגנות הסוערות של אלפי סטודנטים עדיין הדהד בין כתליו, היה עתה חסום ותור עצום של נוסעים ומבקרים השתרך בפתחו. הפעם לא בגלל כוחות שיטור לפיזור הפגנות או בדיקות ביטחוניות אלא בדיקות חום קפדניות. מי יכול לדמיין אז שהמראות הללו יהפכו בתוך שבועות ספורים לחיזיון שגרתי בכל העולם.

בחודשים שחלפו, תחת מעטה הכאוס העולמי, הפעולות המדאיגות של ממשלת סין לצמצום החירויות של תושבי הונג הונג עוררו רק תגובות רפות. בעוד אירופה קוברת את מתיה וארצות הברית מתמודדת עם משברים פנימיים חסרי תקדים, המפגינים בהונג קונג נזנחו על ידי דעת הקהל העולמית ונותרו לעמוד לבד, חסרי אונים מול צעדים שנוקט הממשל המרכזי בבייג'ינג להצר את צעדי המוחים, להגביל את חופש הביטוי, ולכרסם באופן בוטה בזכויות האוטונומיות שניתנו למושבה הבריטית לשעבר מאז השבתה לידיים סיניות ב-1997.

בדומה למתרחש אצלנו, גם בפינה זאת של אסיה, השינויים שהתחוללו כה חדים עד שקשה להאמין שעברו רק שמונה חודשים. מתי אוכל לשוב לבקר כאן? ואיך תיראה מזרח אסיה כשנשוב אליה בעתיד? מה יהיה על הונג קונג? ומה יעלה בגורלם של עמיתי באוניברסיטאות שם? כיצד המשבר הנוראי ישפיע על הבטחון האישי של תושבי ותושבות הפיליפינים? כיצד יתייחסו הסינים לחוקרים ולמבקרים זרים?

שכני למושב במטוס  היו שני צעירים נרגשים מבייג'ינג, בוגרי הכשרה מקצועית לטבחים בדרכם לתל אביב שם ממתינה להם משרה כשפים בג'ירף. ברי מזל הרהרתי ביני לביני. שניים מתוך מיליארד וחצי שהצליחו ברגע האחרון להיחלץ מן הסגר, להתרחק מן המגפה ולהגיע לחוף מבטחים.

Taal lake Philstar The STAR Miguel de Gu
Screen-Shot-2020-01-12 TAAL AUGUSTINIAN
bottom of page