top of page

עולם המח"ר 13 

0000.jpg

חזרה לדף הבית

על המדף

 המלצות קריאה

 

 בעריכת תמר הגר

1typewrite002.JPG

איזבל וילקורסון סבורה שהדרך הנכונה להבין את המבנה החברתי הנוקשה, שאירגן את חיי ומארגן את חייהם של לבנים ושחורים בארצות הברית בכלל, היא דרך הפריזמה של הקסטה, כמו במסורת ההינדית. לטענתה, המילה גזענות לא מספיקה כדי להסביר מדוע - כ-150 שנה לאחר שחרור העבדים וכ-80 שנה מאז שבוטלו הרוב המכריע של חוקי הגזע תחת ג׳ים קרואו - השחורים בארצות הברית עדין מצויים בתחתית של כל מדד חברתי.

אילנה תמונה לפרסם או לא פרסם גרסה אחרונה
caste.jpg

 

 

Isabel Wilkorson (2020), Caste: The Origins of Our Discontents, Random House

כתבה: אילנה הירסטון (פסיכולוגיה)

סתיו 1998, הוזמנתי למסיבת סוף סמסטר/חג הודיה/חג המולד/ראש השנה בחוג לביולוגיה באוניברסיטת סטנפורד. זו הייתה השנה הראשונה שלי ללימודי הדוקטורט, ולמרות שנולדתי בארצות הברית לאב אמריקאי, לימודי הדוקטורט היו המפגש הראשון שלי כאדם בוגר עם ״אמריקה״. גדלתי בישראל לאם ממוצא אשכנזי וכאן המראה המולטו או התימני שלי היה קוריוז, או לפחות כך חשבתי. בארצות הברית, כפי שאלמד מהר מאד, להיות אישה שחורה זה לא קוריוז.

היות ששנת הלימודים בארצות הברית מתחילה בסוף אוגוסט, במועד המסיבה כבר ביליתי למעלה מחודשיים ספונה במעבדות, שיהיו לי לבית למשך ארבע וחצי השנים הבאות, לומדת לפַּפֶּט, להפיק DNA ו-RNA, להשתיל אלקטרודות בגורי חולדות, לזהות שלבי שינה, ועוד. כך שהכרתי רק את חברי המעבדות בהן למדתי ועבדתי, והמסיבה הייתה עבורי הזדמנות לפגוש ולהכיר סטודנטים ומרצים בחוג. האירוע התרחש באולם גדול וחגיגי, עם עץ חג מולד מקושט ומואר, שולחנות מכוסים באבקה דמוית שלג וריח של ג׳ינגר וקינמון היה באוויר. ליד הבוּפֶה התקהלו כבר הדוקטורנטים והפוסט-דוקטורנטים, השמחים תמיד לכל הזדמנות לארוחה בחינם.

סביב אחד השולחנות, בפינת החדר, ישבו כשמונה גברים ונשים שחורים (אפרו-אמריקאים). ״מאיזו מעבדה הם?״ שאלתי את האדם היחיד שהכרתי, המרצה שלי לביולוגיה של התא. הוא נתן בי מבט משונה: ״הם אנשי הסגל המנהלי והתחזוקה״, ענה. מעבר למבוכה שהרגשתי, כי הבעת פניו של המרצה הסגירה ששאלתי הייתה חסרת טקט, פתאום הרגשתי בודדה. מסביבי היו אמנם לא מעט סטודנטים וחברי סגל לא לבנים, אמריקאים ממוצא מזרח אסייתי, או ילידי מזרח אסיה, אבל אני הייתי השחורה היחידה שלא בתפקיד נותנת שירות. איזה חוש פנימי אמר לי שאני צריכה להבדיל את עצמי מהשחורים האחרים האלה, אבל חלק אחר בי הרגיש רע עם דחף ההיבדלות. ייקח עוד הרבה שנים עד שאתחיל להבין את המורכבות של רגשותיי וחוויותיי כאישה שחורה ויהודייה, אישה שההיסטוריה האישית שלה חריגה בארצות הברית.

איזבל וילקורסון, בספרה החדש – Caste: The Origins of Our Discontents, סבורה שהדרך הנכונה להבין את המבנה החברתי הנוקשה, שאירגן את חיי ומארגן את חייהם של לבנים ושחורים בארצות הברית בכלל, היא דרך הפריזמה של הקסטה, כמו במסורת ההינדית. לטענתה, המילה גזענות לא מספיקה כדי להסביר מדוע - כ-150 שנה לאחר שחרור העבדים וכ-80 שנה מאז שבוטלו הרוב המכריע של חוקי הגזע תחת ג׳ים קרואו - השחורים בארצות הברית עדין מצויים בתחתית של כל מדד חברתי. שחורים מהווים כ-13% מהאוכלוסייה בארצות הברית, אבל כ-38% מהכלואים בבתי הסוהר, כ-22% מאלה שחיים מתחת לקו העוני, ובצילה של מגפת קוביד-19, הם מהווים כ-31% מהחולים המאומתים ו-40% מהמתים מהמחלה. לטענתה של וילקורסון, המונח גזענות מגביל את הדיון לעיסוק בגוון העור, או למאפיינים חיצוניים אחרים של מה שנתפס כ״גזע״ וממקד את המבט באפליה ובפגיעה. אבל בכך הוא גם מסיר אחריות ממי שלא מפלים לרעה או פוגעים באחרים באופן פעיל. מאידך, היא טוענת, שקאסטה היא עקרון מארגן של כלל המבנים החברתיים וככזאת היא דומה למערכת הפעלה של מחשב, בכך שקובעת את הפרמטרים לפיהם יפעלו תוכנות אחרות. שיטת הקסטות מארגנת את הכלכלה, את הפוליטיקה ואת כל האינטראקציות החברתיות.

וילקורסון הגיעה לתובנה זו בזמן שעבדה על ספרה הקודם, שזכה בפרס פוליצר, The Warmth of Other Suns, שסיפר את סיפור ההגירה הגדולה של שחורים ממדינות דרום ארצות הברית למדינות הצפון במחצית הראשונה של המאה ה-20 (זהו אגב ספר נפלא!). דרך תיעוד סיפורי ההגירה של מספר דמויות, היא הבינה שהיא מתארת משהו עמוק יותר מגזענות, או מהמחיר ששחורים משלמים על גזענות, ושהיררכיה המבנית הנוקשה של החברה האמריקאית דומה במהותה למערכת קסטות. בספר הנסקר כאן, הבנוי מפסיפס של טקסטים עיוניים ונרטיבים אישיים, חלקם חוויות אישיות שלה וחלקן של דמויות אחרות, וילקורסון משווה את ההיררכיה הלבנה-שחורה בארצות הברית להיררכיה המורכבת של הקסטות במסורת ההינדית, ולמערכת השטחית של הרייך השלישי – שהאידיאולוגיה שלה עברה מן העולם במהירות יחסית, ולא הצליחה לטעת שורשים עמוקים.

עוד אחד מהנרטיבים בספר, הוא סיפור שסיפר מרטין לותר קינג בעקבות סיור ממושך שערך עם אשתו בהודו ב-1959, כדי להכיר מקרוב את משנת אי-האלימות של מהאטמה גנדי. קינג סיפר שבמהלך הביקור, הוא הוזמן לדבר בבית ספר של בני קסטת הדלית (הטמאים, הקסטה של המעמד הנמוך ביותר), בכפר בקרלה. מנהל בית הספר הציג בפני התלמידים את קינג כמנהיג הטמאים בארצות הברית. בכתביו סיפר קינג שלרגע היה בהלם ואף התרעם על התיאור. אך ככל שהעמיק לחשוב על כך, הבין שהשחורים אכן נתפסים כטמאים על ידי הקסטה הלבנה והראיות לכך רבות. בתקופת ג׳ים קרואו נאסר עליהם להיכנס למרחבי פנאי כמו בתי קולנוע, ופארקים, או שהם נדרשו להיכנס אליהם דרך כניסות נפרדות; הברזיות, השירותים, והבריכות היו נפרדים, שמא מים שנגעו בעור שחור יטמאו את העור לבן. עד 967, היו גם חוקים נגד נישואים בין שחורים ללבנים. "כך למשל, הורי לא יכלו לבקר את סבתי, שחיה במיזורי, משום שנישואיהם נחשבו לעבירה על החוק במדינה זו, וביקור כזה היה מסכן את חייו של אבי".

אבל גם היום נשמרת ההפרדה הקסטית באמצעות מנגנונים סמויים. למשל, הפרדה במרחבי מחיה נאכפת על ידי בנקים באמצעות גישה למשכנתאות. מתוך ההפרדה המרחבית, צומחת מערכת חינוך ציבורי שבה, נכון להיום, 70% מהתלמידים לומדים במוסדות חינוך שהם כמעט לחלוטין לבנים או כמעט לחלוטין שחורים ולטינקס (Latinx), זאת למרות שהפרדה על בסיס גזע במוסדות חינוך נאסרה על ידי בית המשפט העליון ב-1954. תנועת Black Lives Matter, היא תגובה לעשרות שנים של שיטור ואכיפה דיפרנציאליים של האוכלוסייה השחורה, שהובילו בין היתר למאסרים אלימים והוצאות להורג של שחורים על ידי שוטרים, שתועדו בשנים האחרונות, ולייצוג היתר של שחורים בכליאה ומאסר.

וילקורסון מדגישה שהיא לא הראשונה שעושה הקבלה בין ההפרדה הגזעית בארצות הברית למערכת הקסטות ההינדית. היא מצטטת את סנטור ממסצ׳וסטס, צ׳רלס סמנר, שכבר בסוף המאה ה-19 השווה את ההפרדה הגזעית במערכת החינוך בארצות הברית לשיטת הקסטות, וככזו פוגעת בערך השוויון. ו. א. ב. דו בויז (1963-1868), הסופר, הסוציולוג וההיסטוריון האמריקאי, הרחיב טענה זו, כשקבע שבסיום תקופת העבדות ב-1865 (התקופה בה מערכת הקסטות האמריקאית נוצרה ונטעה שורש) מערכת החינוך נעשתה אמצעי משני לשימור יחסי ההיררכיה הגזעיים על ידי הפרדה בין לבנים, בעלי יכולת להשכיל וללמוד, לבין שחורים, שאינם ראויים להשכלה בשל "בורותם ונחשלותם". ועוד, ב-1946 דו בויז ובהימרו רמג'י אמבדקאר, פעיל חברתי, אחד מהאינטלקטואלים החשובים בהודו ובן לקאסטת הדלית, התכתבו בנוגע לקווי הדמיון שבין מנגנוני הדיכוי של הדלית בהודו ומנגנוני הדיכוי של השחורים בארצות הברית. וילקורסון גם מפנה לכתיבתו של זוכה פרס הנובל, הכלכלן השוודי, גונר מירדל (1898-1987), שב-1944 פרסם את מה שנחשב עד היום למחקר היסודי ביותר על יחסי שחורים-לבנים בארצות הברית.[1] במחקר זה מירדל מתאר ומנתח את מגוון המנגנונים שבעזרתם הלבנים בארצות הברית, כולל הליברלים שבצפונה ובמזרחה, משמרים את מעמדם המופרד והמועדף תוך הכחשת החסך והסבל שנגרמים לקסטות הנמוכות, שחורים בעיקר, אך גם אמריקאים ילידים.

בספר היא מתייחסת גם לאנתרופולוג אשלי מונטגיו, שהיה אחד מהראשונים שבשנות ה-40 של המאה ה-20 הסביר שהמושג גזע הוא למעשה הבניה חברתית, ולא מציאות ביולוגית. הבניה זו עומדת בתשתית המבנה החברתי, שלכל הקבוצות בחברה, למעט אלה שבתחתית, יש אינטרס בשימורו. גם לבנים עניים, כמו גם המהגרים הרבים שהגיעו לארצות הברית מכל קצוות תבל, מבינים שכדי להשתלב וליהנות מפירות השפע האמריקאי, עליהם לשמר את העליונות הלבנה. ב-1790 הגביל הקונגרס האמריקאי הראשון את הזכות לאזרחות אמריקאית ללבנים חופשיים. לפיכך, איטלקים, סקוטים, גרמנים, אירים ויהודים שהגיעו לחופיה של ארצות הברית נעשו לבנים בעל כורחם. מהגרים ופליטים אחרים היו בבעיה. הממשל האמריקאי ניסה להגביל את ההגירה של אנשים שנתפסו כלא- לבנים על ידי חקיקות שונות, שבדרך כלל לא צלחו. באותה רוח, ידוע ששחורים שהיגרו מאפריקה, מדינות הקריבים, ומדינות האיים באוקיינוס השקט, עשו כל מאמץ לשמר את זהותם הלא אמריקאית, כדי שגורלם לא יהיה זה של בני הקסטה השחורה. השחורים האמריקאים מצידם חיים עם מה שהגדיר דו בויז כתודעה כפולה: ״תחושה זו של ראיית עצמך תמיד דרך עיניהם של אחרים, של אומדן נשמתך באמת המידה של עולם שמתבונן בך בבוז משועשע וברחמים. אתה חש תמיד בשניותך: אמריקאי, שחור; שתי נשמות, שתי מחשבות, שני מאבקים בלתי מתפשרים, שני אידיאלים מתגוששים בגוף שחור אחד, שרק כוחו העקשני שומר עליו שלא ייקרע לגזרים״.[2]

לפי וילקורסון, שיטת הקסטות האמריקאית עומדת על שמונה עמודי תווך:

  • רצון האל וחוקי הטבע: לפי התנ״ך והברית החדשה, צאצאי חם נידונו להיות עבדיהם של צאצאי יפת. כך גרס תומס קוב, אחד ממנהיגי מדינות הדרום לפני מלחמת האזרחים: ״קללת חם מוצאת אל הפועל על צאצאיו. הארכיטקט הגדול (אלוהים, א.ה.), בתבונתו וחמלתו התאים אותם, פיזית ומנטלית, למלא את התפקיד הירוד אותו הם אמורים למלא.״

  • תורשה: ב-1662 הגוף המחוקק בווירג'יניה קבע שמעמדו של אדם, חופשי או עבד, נקבע אך ורק על ידי הסטטוס של אימו. אם האם היא שפחה והאב איש חופשי, הצאצא נדון לעבדות. למרות שמוסד העבדות האמריקאי מקורו במוסד האירופי של עבדות-חוב, עד סוף המאה ה-17 היא הפכה למעמד קבוע עבור השחורים, שנולדו לתוכה ונותרו בה כל ימי חייהם. רק במקרים חריגים הצליחו עבדים לקנות את חירותם, מעטים אחרים, כמו פרדריק דאגלס, סוג׳ורנר תרות׳, הצליחו לברוח.

  • אנדוגמיה: נישואי תערובת, ואפילו על קיום יחסי קרבה או רמיזה כל שהיא שעשויה בטעות להוביל ליחסי מין, נאסרו. ב-1630 הְיוּ דֵיוויס, הלבן, הואשם בביזוי גופו והוענש בהלקאה ציבורית, משום שקיים יחסי מין עם אישה שחורה. היות שאונס של שפחות הייתה פרקטיקה מקובלת, כנראה שהעונש לא היה על יחסי המין עצמם, אלא על קיום קשר שנתפס כמפר את כללי הקסטה. לפי הכללים, ניצול בני ובנות הקסטה הנמוכה למטרות שעשוע אישי, היה לגיטימי, אבל יחס שוויוני נחשב למסוכן. רק ב-1967 קבע בית המשפט העליון שאיסור על נישואי תערובת אינו חוקתי, אך עברו עשרות שנים עד שחוקים אלה בוטלו בכל המדינות. אלבמה הייתה האחרונה, בשנת 2000.

  • טוהר וטומאה: ההפרדה בין שחורים ללבנים נאכפה בעזרת מגוון רחב של חוקים שמנעו מגע פיזי, אפילו עקיף. כך למשל בבית המשפט, עדים שחורים ולבנים הושבעו על ספרי תנ״ך שונים; כאמור הייתה הפרדה במרחבים ציבוריים ובריכות נסגרו משום שבעלי הבריכות לא עמדו בהוצאה של החלפת המים בבריכה כל אימת שאדם שחור טבל בה את גופו. פועל שחור שאיבד זרוע בתאונת עבודה ברכבת, דימם למוות, כי אנשי העזרה הראשונה שהגיעו למקום לא רצו לגעת בגופו (קשה לא להיזכר בכך שבישראל, עד לא מזמן, היו משליכים דם שנתרם על ידי אתיופים).

  • היררכיה מקצועית: היו מודלים כלכליים במאה ה-19 שגרסו שבחברה יצרנית בריאה, חייב להיות מעמד פועלים, המבצע את העבודות הנחוצות הבסיסיות והמשעממות ביותר, מעמד של אנשים עם אינטליגנציה נמוכה, יכולת פיזית גבוהה, כניעות ויושרה. לפיכך, שחורים שהצליחו ללמוד לקרוא, היו בעלי יכולת אינטלקטואלית כלשהי, ואולי אף רכשו מקצוע חופשי, לא יכלו למצוא תעסוקה הולמת בחברה הלבנה. כמובן שאם הכישרון והמיומנות, כגון נגינה ושירה, יכלו לשעשע את האדם הלבן, הם התקבלו בברכה, כל עוד השחורים ידעו את מקומם לפני ואחרי ההופעה.

  • דה-הומניזציה וסטיגמה: וילקורסון מתארת בפירוט כיצד התעללו הנאצים ביהודים, הפשיטו אותם מחפציהם, פרקו את משפחותיהם, החתימו מספר על זרועותיהם, והעבידו אותם למוות במחנות העבודה. היא משווה את הפרקטיקות האלה לפרקטיקות של הסחר בעבדים, שם העמידו עבדים עירומים למכירה, התייחסו לאיכויות הגוף שלהם במקום לאנושיותם, קרעו תינוקות מזרועות אימן, הפרידו בני זוג, והיכו, לעיתים למוות, את אלה שמחו, או ניסו לשמור על קשר עם יקיריהם. הקבלה נוספת היא מוצאת בניסויים הרפואיים, שערכו רופאים נאצים ביהודים ורופאים לבנים בעבדים השחורים, שניהם היו ביטוי לשליטה המלאה של הקסטה העליונה על גופם של בני הקסטה התחתונה.

  • טרור: כדי לשמר את יחסי הכוח האבסולוטיים של הקסטה העליונה, היה צורך בהפעלה משמעותית של אמצעי הפחדה. אמצעי ההפחדה היו מופעים פומביים של אלימות ועינויים, שלעיתים היו מכריחים את בני הקסטה הנמוכה להשתתף בהם. הטרור האלים לא הוגבל לתקופת העבדות. מעשי לינץ׳, כ-6,500 מקרים החל מסוף מלחמת האזרחים ב-1865 ועד 1950, היו אמצעי טרור כלפי האוכלוסייה השחורה. הצבת אנדרטאות לזכרם של מצביעים ומנהיגים אמריקאים ממדינות הדרום מלפני המלחמה (antebellum South) נועדה להוות תזכורת לשחורים, כמו צלב עולה באש בפתח הבית, מה מקומם ומה יעלה בגורלם, אם יפרו את הסדר.

  • מיסוד העליונות והנחיתות: הטרור משטר את יחסי העליונות של הלבנים על השחורים. גם אחרי העבדות אסור היה לשחורים להישיר מבט אל לבנים, היה עליהם לרדת מהמדרכה אם לבנים הלכו מולם ועל גברים שחורים נאסר להסתכל על אישה לבנה. כמו כן אסור היה לשחורים להביע עמדה מנוגדת לאדם לבן או להפגין ידע בנוכחותו.

עד היום, שחורים משכילים, חכמים, ומוכשרים נתפסים כפורעים את הסדר הטוב בחברה הלבנה. כמו רבים אחרים, וילקורסון טוענת שבחירתו של דונלד טראמפ לנשיא, הייתה ריאקציה לשמונה השנים של קודמו ברק אובמה. ברק ומישל אובמה, בוגרי הרווארד, מבריקים וכריזמטיים, עם שתי בנות שנראות כמו פרסומת של בנטון, גילמו את התפוררות מערכת הקסטות. היא מתארת אנקדוטה מ-2016, שבה אישה מבוגרת לבנה, אומרת, כלוחשת סוד, לבחור צעיר שעזר לה לשאת את סלי הקניות, שאיננה מחבבת במיוחד את דונלד טראמפ, אבל הוא ישיב את הסדר על כנו. הפחד מהפורענות ואי הסדר, הנובעים מאובדן העליונות הלבנה, מהדהדים גם היום בקמפיין הבחירות של טראמפ.

וילקורסון מספקת שלל דוגמאות נוספות. היא מספרת על אדריכל בכיר, שותף במשרד אדריכלים גדול, שלמד לקרוא את התרשימים שלו הפוך, משום שגילה שלקוחות לא הרגישו בנוח לעמוד לצדו מול שולחן השרטוט. על עצמה היא מספרת, שבמסגרת סדרת ראיונות עבור הניו יורק טיימס, היא הגיעה לפגוש מרואיין שאתו נקבעה לה פגישה. המרואיין איחר קצת, וכשניגשה אליו כדי להציג את עצמה, הוא אמר לה בגסות שהוא מחכה לעיתונאית חשובה מהניו יורק טיימס ואין לו זמן לדבר אתה. כשאמרה לו שהיא היא העיתונאית, התקשה להאמין וביקש ממנה כרטיס ביקור או אמצעי זיהוי. היא הראתה לו את רישיון הנהיגה שלה והתנצלה שאין ברשותה כרטיסי ביקור. אבל למרות שזהותה הוכחה, האיש דרש ממנה להסתלק ולהפסיק להפריע לו.

ויש לי גם סיפור על עצמי. בכנס הגדול של האגודה למדעי המוח, נבחר תקציר שלי לקחת חלק במושב על מחקרים חמים בתחום השינה, שיוצג לעיתונות. על הבמה היינו ארבעה דוקטורנטים ופוסט-דוקטורנטים, שלושה גברים לבנים ואני. איך שהתחלתי לתאר את המחקר שלי, יו״ר המושב, איש בכיר בתחום, קטע את דברי ואמר, שבינתיים המחקר לא פורסם. בכך הוא הבהיר לקהל שהנתונים שלי מוטלים בספק, זאת למרות שכולנו הצגנו נתונים לפני פרסום ולכל האחרים ניתן זמן מספיק להציג את דבריהם.

אחת הלקונות בספר, לדעתי, היא היעדר התייחסות לתהליכים שהובילו ליצירת הקסטות האמריקאיות, תהליכים שמקורם במאות ה-16 עד ה-18, עם היווסדות הקולוניות באמריקה ובאיים הקריביים ופריחת סחר העבדים. כפי שמתארת ג׳יל לֶפּוֹר בספרה על ההיסטוריה של ארצות הברית,[3] מלחמת העצמאות האמריקאית (1775-83) הייתה חלק ממאבק אזורי לשחרור מעבדות, שהתנהל ביבשת האמריקאית ובאיים הקריביים. אלה כללו מרידות של עבדים ילידים ושחורים שהובאו מאפריקה; ניסיונות נואשים של האמריקאים הילידים לשמור על אדמותיהם ומאבקים של בני הקולוניות הלבנים, שראו בשלטון המלוכני-הבריטי ובחוסר ייצוג פוליטי, סוג של עבדות, כפי שקבעו תומס פֵּיין, ג׳ון לוק והוגים אחרים באותה התקופה. האבות המייסדים של ארצות הברית היו מודעים היטב לצביעותם, כשדרשו להשתחרר מחבלי השלטון הבריטי, אך לשמר את העבדות. במילותיה של לפור, בתום מלחמת השחרור: ״לאנגליה לא יהיו עבדים ולאמריקאים לא יהיה מלך״ (עמ׳ 108). אולי יצירת הקסטות היא תוצר של תהליך פסיכולוגי, פיצול תודעתי-מוסרי, שאיפשר לאבות המייסדים מחד לכתוב: ״מקובלות עלינו אמיתות אלה כמוכחות מאליהן, שכל בני-האדם נבראו שווים,...״ ומאידך להמשיך להחזיק בעבדיהם השחורים.

אנקדוטה נוספת שמתארת וילקורסון, שהותירה עלי רושם במיוחד, עסקה בידידות ארוכת השנים בין אלברט איינשטיין לבין זמרת האופרה מריאן אנדרסון השחורה. כמה שנים אחרי שאיינשטיין השתקע בפרינסטון, אנדרסון הוזמנה להופיע באוניברסיטה. למרות מעמדה הבלתי מעורער כזמרת קונטראלטו בעלת שם עולמי (כולל הופעות ברחבי אירופה, בקרנגי הול, והופעה מול 75,000 איש ואישה בוושינגטון), המלון, שלרוב אירח את האומנים שהופיעו בפרינסטון, סירב לתת לה חדר בשל גזעה. איינשטיין ואשתו אלזה הזמינו אותה להתארח בביתם, וכך החלה ידידות ארוכת שנים. הדמות של איינשטיין מלווה את הספר מתחילתו. וילקורסון רואה בו דוגמה לאדם שיכול היה לחבוק את מקומו המובטח בקסטה הלבנה, אך בחר למתוח בקורת על היחס של החברה האמריקאית הלבנה כלפי השחורים. ב-1946 נאם איינשטיין בכנס בוגרים באוניברסיטת לינקולן, אחת מהאוניברסיטאות השחורות הוותיקות, ושם אמר: ״ההפרדה הגזעית איננה מחלה של אנשים צבעוניים, אלא מחלה של הלבנים. ואינני מתכוון לשתוק בעניין״.

בארצות הברית נתקלתי לא מעט בגזענות סמויה יותר או פחות. כשהבנתי שעוקבים אחרי בחנות מסוימת חשבתי שזה קצת מגוחך, כך גם כשאנשים שבקושי הכרתי ביקשו לגעת בשערי או בצמותיי. קשה יותר הייתה תחושת אי הנוחות שמתעוררת כשדבריך לא נשמעים, אבל כשמישהו אחר אומר את אותם דברים בדיוק, הם לפתע מתקבלים ומאושרים - חוויה המוכרת לנשים ולקבוצות מיעוט בכלל. עם הזמן הפנמתי את מה שרוב השחורים יודעים מהרגע שהם לומדים לדבר: לבנים ליברליים מוכנים לתת הזדמנות אחת לשחורים, אחת! כישלון או אי הצלחה, מהווים אישור לנחיתות מולדת.

היום, כשאני נזכרת בתקופה הראשונה שלי בסטנפורד, כסטודנטית השחורה היחידה בחוג לביולוגיה, אני מבינה מדוע רנדל, גבר שחור בשנות ה-40 לחייו, שחילק את הדואר, היה מוצא חבילות אבודות, רק כדי לבקר אותי כמעט כול יום במעבדה. ומדוע מריה, המנקה מדרום אמריקה שהייתה מגיעה לנקות את המעבדות והמשרדים בלילות, שמחה לשתות איתי תה. עבורם סימלתי את השבירות של שיטת הקסטות.

[1] Mydral, G. (1944). An American dilemma: The Negro problem and modern democracy. NY: Harper & Row.

[2] ויליאם אדוארד בוגהרד דו בויז (2009),  נשמתם של שחורים, מאנגלית: רעיה ג'קסון. הוצאת נהר ספרים.

[3] Jill Lepore (2018). These truths: A history of the United States. WW Norton & Company, 2018.

אמריקנה הוא רומן מאת הסופרת הניגרית צ'יממנדה נגוזי אדיצ'יה, שנכלל ברשימת מאה הספרים הטובים לשנת 2013 של הניו יורק טיימס. הרומן מספר על איפמאלו, נערה מוכשרת ודעתנית בניגריה, ועל אהבת נעוריה אובינזה. דרך סיפור ההגירה מניגריה והקליטה של הגיבורה בארצות הברית ושל אובניזה באנגליה, ומפגשם המחודש בניגריה לאחר 13 שנה, מתוודעים הקוראים  לסיפורה המרתק של מדינת הענק ניגריה – התרבות, הכלכלה והפוליטיקה, מדינה שכמעט ולא נחשפת בפנינו דרך ערוצי תרבות במערב.

IMG_9193.jpg
Amerikanah_he_book_cover.jpg

 

צ'יממנדה נגוזי אדיצ'ה, אמריקנה (Americanah), תירגם מאנגלית: גיל שמר, הוצאת מחברות לספרות.

כתבה: תמר אריאלי (רת"ח)

"באמריקה, יש גזענות אך אין כבר גזענים. הגזענים שייכים לעבר. גזענים הם לבנים צרי שפה מסרטי עידן התנועה לזכויות אזרח [...} לכן אם לא ביצעת לינץ' במישהו אחר, אי אפשר לקרוא לך גזען. אם אתה לא מפלצת מוצצת דם, לא תיקרא גזען. מישהו כבר צריך לומר שלא כל הגזענים הם מפלצות".

אמריקנה הוא רומן מאת הסופרת הניגרית צ'יממנדה נגוזי אדיצ'יה, שנכלל ברשימת מאה הספרים הטובים לשנת 2013 של הניו יורק טיימס. הרומן מספר על איפמאלו, נערה מוכשרת ודעתנית בניגריה, ועל אהבת נעוריה אובינזה. דרך סיפור ההגירה מניגריה והקליטה של הגיבורה בארצות הברית ושל אובניזה באנגליה, ומפגשם המחודש בניגריה לאחר 13 שנה, מתוודעים הקוראים  לסיפורה המרתק של מדינת הענק ניגריה – התרבות, הכלכלה והפוליטיקה, מדינה שכמעט ולא נחשפת בפנינו דרך ערוצי תרבות במערב.

עיקר הספר מגולל את ניסיון ההשתלבות של איפמאלו בארצות הברית, כמהגרת אפריקאית  שחורה ומשכילה. הספר משלב קטעים מהבלוג ממנו מתפרנסת איפמאלו, שנקרא "בלוגזע או הבחנות שונות על שחורים אמריקאים (אלה שנודעו בעבר ככּושים) מאת שחורה לא אמריקאית". הבלוג אכן מצליח (הן בסיפור והן עבורנו הקוראים) לחשוף את חוויית הגזע של אשה שמעולם לא הרגישה שחורה, עד שהגיעה לעולם של הלבנים - "נעשיתי שחורה רק באמריקה". אדיצ'ה מספקת מהפרספקטיבה של איפמאלו (שדומה לשלה כמי שחיה ולמדה בארצות הברית) דרך חדשה ומרתקת לבחון  את סוגיית הגזע הכאובה בארצות הברית.

בניגוד לאובניזה החווה את אכזריות מערכת ההגירה ולבסוף מגורש מאנגליה, איפמאלו מגשימה את החלום האמריקאי בזכות הבלוג. אך למרות הצלחתה האישית והכלכלית, היא בוחרת לחזור  לניגריה בגלל הגעגועים ותחושת הזרות, שלא חולפים באמריקה: "ניגריה נעשתה המקום שהיא אמורה להיות בו, המקום היחיד שבו תוכל להכות את שורשיה בלי הדחף המתמיד לעקור אותם ולנער מהם את העפר". ניגריה העכשווית משתקפת דרך סיפור חזרתה  של איפמאלו, ומפגשה המחודש עם איבנזה.

הספר נסב סביב סוגיות גזע וזהות. בעוד שבעיני הלבנים באמריקה איפמאלו היא שחורה, ובעיני השחורים האמריקאים היא אפריקאית, הרי שבעיני הניגרים היא אמריקנה – אחת שהצליחה וחזרה עם גינונים זרים. סוגיות אלו מקבלות שוב ושוב ביטוי דרך פרטי יומיום, כמו למשל הציפייה החברתית בארצות הברית שאימפאלו תחליק את שערה, היענותה הראשונית, ואז התפתחות הסרבנות שלה כלפי תביעה זו, שמשקפת התפתחות של תודעה עצמית פמיניסטית, שחורה וניגרית. כמו מהגרים רבים, השבים לארצם לאחר שהות ממושכת בניכר, סוגיות של שייכות וזרות ממשיכות ללוות את איפמאלו גם בניגריה ומתבטאות ביחסה למשפחתה, לתרבות הנשים המקומית ואף למוצרי מותרות. אבל מעבר לסוגיות גזע, הגירה ופמיניזם, אמריקנה הוא רומן מתח מרגש שכתיבתו משובחת.

 

כדורגל: לא מה שחשבתם

כתב: יאיר זלטנרייך (רת"ח וחינוך, בדימוס)

ספרו של דויד גולדבלאט (David Goldblatt, The Ball is Round. A Global History of Football, London, Penguin, 2007); מתמודד לאורך יותר מאלף עמודים עם שני אתגרי כתיבה לא פשוטים: האחד, לכתוב היסטוריה תרבותית, כלומר לצאת ממגרש הכדורגל אל היציעים, הפאבים ברחובות הסמוכים, ככרות הערים או הבתים בפבלות שבברזיל. השני, לכתוב היסטוריה גלובלית, שתיגע בכל פרק זמן (למעשה, מסוף המאה ה-19) ובכל סביבה. גולדבלאט, עלי לומר, עושה זאת בצורה מעוררת הערכה. הוא אמנם נע לאורך ציר כרונולוגי, אבל לא סדר הדברים הוא העיקר בכתיבתו. פרקיו העוברים בין אנגליה לדרום אמריקה ומאירופה לאפריקה. כל פרק ועולמו התרבותי, פורסים שרשרת של אפיזודות המרכיבות תמונה אחת שלמה.

גולדבלאט מראה כיצד כדורגל הינו תרבות, משום שנשמתו חיה וקיימת לפני המשחקים וגם אחריהם ובעיקר כי הוא מניע יצרים ומסעיר רגשות. כל האהבה והשנאה שבעולם טמונות בו. הוא מתאר למשל את תחילת המקצוענות באנגליה. הקבוצות העשירות, שהושתתו על בני האליטה הבריטית, שלא היו זקוקים לשכר, השתמשו בחובבנות כדי להדגיש את מעמדם החברתי. בני המעמדות הגבוהים  גם ראו ברגבי משחק מכובד בהרבה מהכדורגל, תו תרבותי שנטעה האליטה הקולוניאלית במושבותיה. הודו למשל, שהיא מעצמת רגבי עד היום,  נותרה מדינת כדורגל מפגרת. דווקא קבוצות הפועלים הבינו את ההכרח הבלתי נדלה של ההמונים גם בצפייה במשחק וגם ברדיפה אחר הישגים ולכן השקיעו הון עתק בבניית ליגות מקצועניות ובטיפוח תרבות הכוכב. כך התפתחו שתי תרבויות: זו של ההמונים, שטיפחו נאמנות רב-דורית לאותה הקבוצה וזו של הכוכבים, שמרביתם ראו בקבוצות רק תחנת מעבר (חוץ מפרנצ'סקו טוטי, ששיחק 25 שנים רק ברומא).

כל הלאומיות הסוערת של המאה העשרים, משתקפת בשורה האינסופית של דרמות שמתאר גולדבלאט. אורוגוואי, ארץ שגודלה הדמוגרפי צנוע, יכלה לשתי הענקיות שהקיפו אותה  - ארגנטינה וברזיל. ב-1930, במונדיאל הראשון אי פעם, שנערך בבירתה מונטווידאו, שלט הכדורגל הדרום אמריקאי. לגמר הגיעו ארגנטינה ואורוגוואי. האוכלוסיות בשתי המדינות היו דומות במוצאן האתני: הן הורכבו בעיקר ממהגרים מדרום איטליה וספרד, והמאבק ניטש על כבודן הלאומי של המולדות החדשות. לקראת המשחק חצו אין ספור ספינות ארגנטינאיות את מאה הקילומטר שבין שתי הבירות. ארגנטינה באה לנצח! ואולם דווקא אורוגוואי היא שניצחה 2:4. אחרי המשחק נעו אוהדים ארגנטינאיים מתוסכלים ברחובות מונטווידאו עם דגלי ארגנטינה ותבעו באלימות מעוברי אורח להוריד את כובעיהם בפני הדגל, בניסיון פתטי להחזיר לעצמם את כבודם שנרמס.

סיפורי כדורגל נוספים נוגעים באפרטהייד בדרום אפריקה, בשילוב המורכב של כדורגלנים אפריקאים בקבוצות לבנות באירופה; בהפיכתה של פיפ"א, ההתאחדות העולמית, למערכת מושחתת בעלת גינונים של מאפייה לכל דבר; וגם באופן שבו גייסו משטרים טוטליטריים את הכדורגל לתועלתם. הרודן הספרדי פרנסיסקו פרנקו  הפך את ריאל מדריד (כלומר: מדריד המלכותית) לקבוצת הדגל של המשטר; ורדה בברצלונה שייצגה את השמאל המובס אך הלא כנוע ואת הכמיהה הקטלונית לאוטונומיה;  מוסוליני, אילץ את קבוצת 'אינטר' (=אינטרנציונלה) לשנות את שמה ל'אמברוזיאנה' והפך את המונדיאל באיטליה ב- 1934 לאירוע פשיסטי.

גולדבלאט מתאר גם את הגרמנים. הו, הגרמנים! אלה אכן תרמו הרבה סיפורי עלילה. ב-1935 שיחקה גרמניה משחק ידידות באנגליה. למעשה היה מדובר במאבק של כבוד בין שתי שיטות משטר. 11 אלף גרמנים באו בספינות לחזות בתחרות ומנגד הפגינו בהייד פרק רבבות נגד הנאציזם ונגד המשחק. על כר הדשא, קודם למשחק, הצדיעו שחקני אנגליה במועל יד, כאות כבוד לאורחיהם, בצעד שהתאחדות הכדורגל האנגלית נמנעה מלתאם מראש עם משרד החוץ הבריטי ושחולל סערה לא פשוטה. 19 שנים אחר כך, ב- 1954, התחוללה הפתעה ענקית עת נבחרתה, אז האלמונית, של מערב גרמניה הצעירה, הפתיעה ונצחה את הונגריה  בגמר המונדיאל. הזכייה הציתה פרץ לא פשוט של רגשות לאומניים גרמניים, לראשונה מאז תבוסת הנאצים. בערים ובעיירות שר ההמון, שכור ניצחון ובירה, את ההמנון הנאצי האסור: 'גרמניה מעל לכל' והממשלה פרסמה הצהרה רפה: 'ניצחון בכדורגל חשוב יותר מניצחון במלחמה'.

 

ספרו של פואר, (Franklin Foer, How Soccer Explains the World. The Unlikely Theory of Globalization, New York, Harper, 2010) מושתת על הרעיון שהכדורגל איננו אלא ראי של כל האמוציות החברתיות והפוליטיות. כל אחד מפרקיו מוקדש להיבט אחר. אני רותקתי במיוחד לראשון, The Gangster's Paradise, שמנתח את המתח האלים בין חבורות האוהדים של בית"ר ירושלים והפועל תל אביב, סליחה: בין הכוכב האדום בלגרד הסרבית לדינמו זגרב הקרואטית. פרק נוסף מציג את המתח הדתי המוקצן בין סלטיק הקתולית לריינג'רס הפרוטסטנטית בסקוטלנד. במשך כ-130 שנותיה, רינג'רס לא החתימה מעולם שחקן קתולי! עוד פרק, מתאר כיצד הכדורגל הינו מפלט לאנטישמיים, ואיזו שנאה גזענית מופנית כלפי קבוצות הנתפסות, בצדק או לא, כ'יהודיות', טוטנהאם בבריטניה או איאקס בהולנד. קריאות כמוGas a Jew, Jew, Jew, put him in the oven, cook him through הם חלק מהשגרה רבת פנים היא השנאה.  

 

ספרו של וילסון (Jonathan Wilson, Inverting the Pyramid. The History of Soccer Tactics, New York, Nation Books, 2013) עוסק בטקטיקה, היינו במאבק מוחות בין מאמנים, וגיבוריו האמיתיים הם מאמני כדורגל. וילסון בוחן תהליכים בקפידה: הבעיות שהתגלו, עיצובן של אסטרטגיות תגובה, יישומן והבקרה על יעילותן, ניסיונות הנגד לפצח את השיטות שפותחו ועוד. ביסודו של דבר, מדובר בספר לחובבי חידות היגיון, משום שהוא עוסק ביצירתיות, בחשיבה בלתי פוסקת מחוץ לקופסא, כדי למצוא שיטת התקפה או הגנה מוחלטת, כזו שאין לעמוד בפניה. בעיקר הגנה. הספר מסביר (נפלא לדעתי) את ה- catenaccio האיטלקי, ששרטט באופן מהפכני את קו ההגנה באלכסון למגרש וגם, מאוחר יותר, את ה- total football ההולנדי, שבו נדרש כל שחקן להיות מסוגל לשחק בכל תפקיד. זהו בעצם ספר על חשיבה גרפית, על הנדסת כדורגל, ספר מתימטי. אך ברובד עמוק יותר הוא דן בניסיונות להפוך את השחקנים לגורמים מכניים במכונת המשחק.  אם כך, והערה זו נכונה גם לגבי גולדבלאט, אולי כדורגל באמת מעולם לא היה ביטוי לרגשות דמוקרטיים.

 

הספר האחרון, של קופר ושימנסקי (Simon Kuper and Stefan Szymanski, Soccernomics, New York, Nation Books, 2014)  דן בכלכלת כדורגל ואם לדייק יותר, בקשרים שבין יצרים לכלכלה (יש קשרים כאלו, כפי שניר בקר הסביר לא פעם למרצים, כשדיבר אתם על הזיקה שבין קידומם לבין פרמטרים מדידים בכתבי עת, ואלה התבוננו  בו בעיניים לחות). המחברים דנים בהיבטיהם הלא שגרתיים של סוגיות נפוצות ומנסים לאתר הסברי עומק לתהליכים המתחוללים: מה הם היתרונות והחסרונות הסמויים בהעברת שחקנים בין קבוצות? מדוע מועדוני כדורגל אינם רווחיים, ומדוע בכל זאת משקיעים בהם מיליארדרים סכומי עתק? מה מביא מועדונים לסף פשיטת רגל וכיצד נמנעים ממנה? מדוע שמירה על ההגינות היא רעה מבחינת התנהלות כלכלית? מה הם היתרונות והחסרונות לקבוצות בשילובם של שחקנים אפריקאים? מדוע ליקוט אובססיבי של נתונים סטטיסטיים ושימוש עיקש בהם, יכול להזניק קדימה קבוצות כדורגל? מהי המשמעות הכלכלית של אירוח תחרויות ענק ובמיוחד מונדיאל? ומדוע מדינות שהן עניות כלכלית גם חלשות באיכות הכדורגל שלהן?                                                                                                                                     

וילסון הפוך הפירמידה.jpg
פרנקלין פואר כיצד כדורגל מסביר את העולם.

אחד מיתרונותיו של הגמלאי הוא היכולת לתת דרור לשיגעונותיו ולקרוא כל מה שנחשב ללא רציני. ואכן, מאז פרישתי נפניתי לספרי כדורגל, שתמיד רציתי לקרוא ובתור בעל דימוי מוחצן של אינטלקטואל, התביישתי. אודה: יש הרבה זבל (לא נגעתי!), אבל בתוכו טמונות כמה פנינים גם עבור (מי שמאמינים שהם) קוראים רציניים.

דיויד גולדבלט הכדור הוא עגול.jpg
קופר וסימנסקי soccermomics.jpg
zb.JPG
%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%A6%D7%AA%20%D7%A1%

הספר עוסק בהתחקות המדעית אחר הסיבות לכך ששפעת זו הייתה כה קטלנית, פגעה דווקא באנשים צעירים (חלקם חלו ומתו לאחר חזרתם ממלחמת העולם הראשונה), התפשטה ברחבי העולם, ולא פסחה גם על כפרים אסקימואים נידחים.

...

קולטה חותמת את ספרה בטענה, שלמרות שהחוקרים הצליחו לזהות את "רוצח ההמונים" באמצעות מיפוי הגנום של וירוס השפעת של 1918, עדיין הם לא הצליחו לגלות באיזה נשק הוא השתמש לביצוע הרצח.

%D7%9E%D7%99%D7%94%20%D7%93%D7%95%D7%90%

 

ג'ינה קולטה, וירוס: עולם בצל מגפת השפעת בשנת 1918, הוצאת מטר.

כתבה: מאיה דואני (רת"ח ומדעי הסביבה)

את הספר על עולם בצל מגפת השפעת של שנת 1918 קראתי בתקופת סגר הקורונה, מתוך סקרנות ורצון לדעת יותר על 'השפעת הספרדית', מלפני כ-100 שנה, עליה לא ידעתי כמעט דבר.

על הכריכה כתוב שהספר יגלה לנו "כיצד ניתן למנוע אסון נוסף בעתיד", כנראה כאלמנט שיווקי בשל הוצאתו המחודשת בתקופת הקורונה, ואף כי  הסופרת לא מתיימרת לספק המלצות עתידיות. הספר נכתב  על ידי ג'ינה קולטה, בעלת תואר ראשון  בביולוגיה מולקולרית ותואר שני במתמטיקה, המשמשת ככתבת לענייני מדע בעיתון הניו יורק טיימס.

הספר עוסק בהתחקות המדעית אחר הסיבות לכך ששפעת זו הייתה כה קטלנית, פגעה דווקא באנשים צעירים (חלקם חלו ומתו לאחר חזרתם ממלחמת העולם הראשונה), התפשטה ברחבי העולם, ולא פסחה גם על כפרים אסקימואים נידחים.

הסיפור המעניין ביותר לדעתי, הוא זה העוסק ביוהאן הולטין שיצר ההרפתקנות שלו, סקרנותו המחקרית והתמדתו הופכים אותו לדמות מעוררת השראה. בשנת 1951 בהיותו סטודנט לתואר שני בארצות הברית הוא שמע במקרה מפרופסור ידוע, שבמידה ומישהו ימצא רקמות קפואות של אדם שמת מהשפעת של 1918 ניתן יהיה לפתור  את החידה מה גרם למחלה. יוהאן החליט לנסות ליישם רעיון זה. הוא ערך מסע לאלסקה ובהסכמת התושבים המקומיים, חפר באתר קבורה והוציא דגימות מריאות של גופות קפואות. למרות שהמסע הוגדר כהצלחה הוא ושותפיו לא הצליחו לגדל נגיפים חיים. יוהאן לא ניסה לפרסם את דבר המסע בספרות מקצועית, מכיוון שהוא נכשל במשימה שלקח על עצמו. לאחר תום לימודיו הוא פיתח קריירה כפתולוג, אך המשיך לקרוא מתוך עניין אישי מאמרים מקצועיים על השפעת של 1918.

בשנת 1997, בהיותו בגמלאות הוא קרא מאמר על קבוצת חוקרים העובדת על פיענוח הגנום של השפעת של 1918 באמצעות דגימות שנותרו מריאות של חיילים שנשמרו בפורמלין במעבדות של בתי חולים. הולטין החליט בגיל 72 לחזור על המסע שלו לאלסקה במטרה להביא לקבוצה זו, שלא ידעה דבר על המסע הראשוני שלו, את אותן דגימות מריאות של גופות קפואות. הוא הצליח ועזר בכך לצוות המחקר בראשותו של הווירולוג ג'פרי טאובנברגר לפענח את הגנום של השפעת של 1918.

קולטה חותמת את ספרה בטענה, שלמרות שהחוקרים הצליחו לזהות את "רוצח ההמונים" באמצעות מיפוי הגנום של וירוס השפעת של 1918, עדיין הם לא הצליחו לגלות באיזה נשק הוא השתמש לביצוע הרצח.

2.1.jpg
2.2.jpg
2.3.jpg
2.4.jpg
2.5.jpg
2.6.jpg
2.7.jpg
ESV3kHvXYAEEReX.jpg
2.9.jpg
2.10.jpg
2.11.jpg
2.12.jpg
2.13.jpg
2.14 (1).jpg
image001 (1).jpg

קריאה קלה על כלכלה

כתב: ניר בקר (כלכלה וניהול)

מספר מקרי המוות מאופיאטים סינתטיים בארצות הברית עלה מ-3,000 ב-2013 ל-30,000 ב-2018, כפול ממספר מקרי המוות בעקבות שימוש בהרואין. כך מגלה לנו ספרם של ברוס פארדו, ג'ירקה טיילור, ג'ונתן פ. קולקין, בו קילמה, פטר ראוטר וברדלי ד. סטיין The Future of Fentanyl and Other Synthetic Opioids, שיצא ב-2019 בהוצאת מכון ראנד האמריקאי מכון, שעורך מחקרים עבור ממשלות וגופים בינלאומיים במטרה לעצב תהליכי מדיניות ציבורית. המחקר, המתואר בספר, מבוסס על איסוף מידע וניתוח של שימוש במשככי כאבים סינתטיים ועל ההתמכרות להם בעבר, בהווה ובעתיד. המטרה היא לייצר מסד נתונים, שיאפשר למקבלי ההחלטות לקבוע מה עושים מול התופעה המדאיגה.

על פי הספר למרות שהתיאור המקובל של התופעה הוא של מגיפה, תיאור מדויק יותר יהיה סדרה של מגיפות חופפות וקשורות זו בזו של חומרים דומים פרמקולוגית. הגל הראשון היה של אופיאטים במרשם, הגל השני היה הרואין, ואלו הגל השלישי והמתמשך הוא של אופיאטים סינתטיים, כמו פנטניל. מרבית האופיאטים בשווקי הרחוב בארצות הברית מקורם בסין, שם מערכת הרגולציה של תעשיית התרופות פרוצה יותר. אופיאטים סינתטיים מגיעים לשווקים ישירות מיצרנים סיניים בדואר מהיר למשל של פדקס, על ידי מבריחים ממקסיקו או מקנדה ובחבילות מזויפות של כדורי מרשם. לפי הספר מספר חברות סיניות היו מוכנות להעביר קילוגרם פנטניל טהור כמעט לארצות הברית תמורת 2,000 עד 5,000 דולר. מבחינת המינון המקביל למורפין (MED; שיטה נפוצה להשוואת חוזקם של אופיאיטים שונים), הרואין  מקסיקני יקר פי מאה מפנטניל.

_________

4.9 מיליון מקרי מוות (8.7% ממקרי המוות בעולם) ו-147 מיליון שנות חיים בריאים אבדו בשנת 2017 בגלל זיהום אויר ואוזון. כך קובע דו"ח  State of Global Air 2019 שהוציא המכון להשפעות בריאות, מכון עצמאי לחקר השפעות בריאותיות מזיהום אויר הממוקם בבוסטון. עשר המדינות שבהם מתו אנשים רבים בזיהום אויר ב-2017 היו סין (1.2 מיליון), הודו (1.2 מיליון), פקיסטן (128,000), אינדונזיה (124,000), בנגלדש (123,000), ניגריה (114,000), ארצות הברית (108,000), רוסיה (99,000), ברזיל (66,000) והפיליפינים (64,000). הדו"ח מגלה גם שזיהום אוויר הפחית באופן קולקטיבי את תוחלת החיים בשנה ושמונה חודשים בממוצע ברחבי העולם והשפעתו משתווה לזה של עישון. המשמעות היא שילד שנולד היום ימות 20 חודשים מוקדם יותר, בממוצע, מהצפוי בהיעדר זיהום אוויר.

_________

הסחר הבינלאומי שהתפשט במהירות לאחר 1990 והביא לשגשוגן של מדינות עניות, אינו מבטיח צמיחה מאז המשבר הפיננסי העולמי -2008. כך קובע דו"ח של ארגון הסחר העולמי: Trading for Development in the Age of Global Value Chains. על פי הדו"ח שיצא באוקטובר 2019 מאז 1990, הסחר העולמי התפשט, כתוצאה מגידול רשתות עולמיות. מדינות מתפתחות צמחו מהר יותר והחלו להדביק מדינות עשירות מהן. העליות בשיעורי הצמיחה נגרמו על ידי פיצול הייצור למדינות שונות. סחורה חצתה את כדור הארץ, כאשר חברות חיפשו את הדרך היעילה ביותר לקנות חלקים וחלפים. במדינות כמו בנגלדש, סין ווייטנאם, שהפכו יעד לחברות בינלאומיות, הפריון וההכנסות עלו וניכרה הירידה התלולה ביותר בעוני. לטענת כותבי הדו"ח, מאז המשבר הפיננסי העולמי ב-2008, השתנתה המציאות, צמיחת הסחר הואטה וכך גם התרחבות הרשתות הבינלאומיות. במקביל, גדלו שני איומים פוטנציאליים על המודל של צמיחה עתירת עבודה אינטנסיבית, שאפיינה את הסחר הבינלאומי. ראשית, הופעתן של טכנולוגיות חוסכות עבודה כמו אוטומציה והדפסת תלת ממד, שמקרבות את הייצור לצרכן ומקטינות את הביקוש לעבודה. שנית, מלחמות וסכסוכי סחר בין מדינות שמצמצמות גם הם את כוחן של רשתות סחר בינלאומיות.

_________

 

מאז 2011 (האביב הערבי) החיים במדינות ערב נעשו מורכבים וקשים יותר, חייהם של האזרחים בטוחים פחות ורבים מהם מתים במלחמות אזוריות. אם המציאות הזאת תמשך ב-2030 40% מהתושבים במדינות ערב יחיו במציאות אלימה של קונפליקט. כך מבהיר דו"ח שכתבו עדל עאבדלטיף, פאולה פגליאני ואלן הסו מהמחלקה לפתוח של האו"ם ביולי 2019 תחת הכותרת:  Leaving No One Behind: Towards Inclusive Citizenship in Arab Countries.

הדו"ח הדן בהשלכות של צורות המשטר במדינות ערב על ההתפתחות הכלכלית שם, חושף תמונה עגומה. בין השאר לפי הדו"ח תופעות נפוצות כמו פעילות בלתי אחראית ובלתי יעילה של מוסדות ציבור, חוסר גמישות ושחיתות גורמות לעיתים קרובות לדיכוי של שכבות גדולות באוכלוסייה. במציאות כזאת האמון בגופים שנבחרו, אלה האחראים על עיצוב החוזה החברתי, נמוך במיוחד. חוסר האמון מתבטא בין השאר בשיעורי הבחירות הנמוכים - מתחת ל-50% ברוב המדינות. הדו"ח מגלה כי מבנים כלכליים שהתפתחו במדינות אלה גורמים לקיפוח ולאבטלה גבוהה, במיוחד אצל צעירים, כשהשירותים החברתיים והרשתות להגנה חברתית פועלים בצורה חלקית. האבטלה הממוצעת מגיעה ל-10% והיא כמעט כפולה מהממוצע העולמי. מתוכה 25% הם אנשים צעירים. עוד מספר הדו"ח כי 84% מהאוכלוסייה מושפעים ממחסור במים או בסיכון למחסור כזה. ירידת כמות האדמות הפוריות והתלות בייבוא ​​מזון חושפות את האוכלוסייה לסיכונים של חוסר ביטחון מזוני.

_________

 

פרס נובל לכלכלה ניתן ב-2019 לאבג'יט בנרג'י, אסתר דופלו ומייקל קרמר. על מה הוא ניתן?

באתר פרס נובל נמסר כי הוא ניתן על גישתם הניסויית של החוקרים למגור העוני הגלובלי. מאמצע שנות ה-90, נאמר באתר, החלו קרמר וחבריו במערכת ניסויים מבוקרים אקראיים במערכת החינוך בקניה. הם בדקו כיצד לשפר את ההון האנושי במדינות בעלות הכנסה נמוכה.  הם פרקו את הסוגיה לנושאים ספציפיים מצומצמים וכך יכלו לנהל אותם בצורה אפקטיבית יותר. זמן קצר לאחר מכן, בנרג'י ודופלו, לרוב עם קרמר או אחרים, הרחיבו את מערך הנושאים החינוכיים ואת היקף המחקר לתחומים אחרים, כולל בריאות, אשראי וחקלאות. בסדרת מאמרים הם הדגימו כיצד מחקרים מיקרו-כלכליים יכולים לעזור לנו להסביר את ההבדל העצום בהכנסה לנפש בין מדינות. לטענתם, כדי להבין סוגיה זו יש לבחון מדוע חברות ואנשים מסוימים אינם מנצלים את ההזדמנויות והטכנולוגיות הזמינות להם. בנרג'י ודופלו טענו כי ניתן לייחס את ההקצאות השגויות הללו לכשלי שוק שונים ולכישלונות במדיניות ממשלתית.

_________

למרות שמחקרים מראים כי לאיכות הוראה בגנים ובבית ספר יש משמעות, לא הרבה נעשה כדי לייצר הוראה איכותית במוסדות להשכלה גבוהה. כך עולה מהמאמר הפותח של גיליון סתיו 2019  Improving Teaching Strengthening the College Learning Experience של כתב העת דדלוס. את הגיליון בן 12 המאמרים ערכו סנדי באום ומייקל מקפרסון בעקבות כנס שנערך בנושא, שעסק במגוון דרכים בהם ניתן להתמודד עם הלקונה הזאת.

בהקדמה טוענים באום ומקפרסון כי דיונים בהשכלה גבוהה עוסקים בעיקר בשאלות על נתוני קבלה למוסדות ותמחור עלות הלימודים, אך מתעלמים ממה שמתרחש בקופסה השחורה של ההוראה, שסטודנטים חווים בפועל. גם הדרוג של המוסדות והדיון על החוזקות והחולשות של מערכת ההשכלה גבוהה חסרים עיסוק באופייה של העבודה שנעשית בכתות כדי לחנך את הסטודנטים וכיצד היא מתממשת בפועל. איזה סוגי ידע ומיומנויות מעניקה ההוראה לסטודנטים? כיצד הם מתפתחים כבני אדם ובני החברה? כיצד המרצים מכינים את עבודתם, מקבלים פידבק עליה ומשפרים את ההוראה? כיצד הסביבה הרחבה יותר, שבה נמצאים הסטודנטים, עונה על צרכיהם?

לדברי באום ומקפרסון צופה מכוכב אחר שהיה מבקר בלימודים לתארים מתקדמים היה מסיק כי הסטודנטים מכינים את עצמם למשרה מלאה במחקר אקדמי. אך למעשה רוב חברי הסגל בארצות הברית  מבלים את זמנם בהוראה לתארים ראשונים ומשקיעים פחות מרבע מזמנם למחקר. התיאוריה שאמורה להצדיק את חוסר ההתאמה בין מה שחברי הסגל מוכשרים אליו, לבין מה שהם עושים בפועל היא שיש בעיקר לרכוש ידע בתחום הדעת ואת דרכי ההוראה אפשר ללמוד תוך כדי עבודה. זוהי הנחה שאין לה אח ורע במקצועות אחרים, כמו עריכת דין, רפואה, פסיכולוגיה ועוד. בגיליון יוצאים החוקרים והמומחים נגד הטענה הזאת ומתבוננים בשאלות הנוגעות לאיכות ההוראה מזוויות חדשות, מתוך תקווה לתת להן מענה.

_________

 

יש מתח מובנה בין מתן סובסידיות ממשלתיות להשכלה גבוהה, לבין כמות הסטודנטים  שמסיימים עם תואר והמשאבים שמאפשרים ליצור השכלה גבוהה איכותית. כך עולה מדוח קצר,  שהוציאו ג'ייסון ד. דליזל ופרסטון קופר, במסגרת AEI ((American Enterprise Institute, מכון מחקר פוליטי אמריקאי בעל השפעה שלמרבית חוקריו דעות שמרניות. הדו"ח -“International Higher Education Rankings: Why No Country’s Higher Education System can be the best   משווה בין 35 מוסדות להשכלה גבוהה במדינות מפותחות ומשקלל בין איכויות שונות, שקובעי מדיניות והציבור מצפים ממוסדות להשכלה גבוהה. בעוד ארצות הברית ממעטת לתת תקציבים לאוניברסיטאות, היא נמצאת במקום טוב בכל הנוגע למספרי התלמידים ולמשאבים הנגישים במוסדות השונים. ואלו ארצות, שבהם החינוך הגבוה הוא בחינם, כמו בפינלנד, מדשדשות מאחור בכמות סטודנטים ובמשאבים.

נראה שמדינות שמשקיעות הרבה כספי  ציבור בהשכלה גבוהה נוטות לאפשר לפחות סטודנטים ללמוד, בעוד שמדינות שבהם הסטודנטים משלמים שכר לימוד, יותר א/נשים לומדים ויש כסף לשפר את המשאבים. עם זאת הדו"ח מדגיש את הבעייתיות שבהשוואה בינלאומית, בגלל המנגנונים התקציביים שהתפתחו במדינות שונות. הסיפור של בריטניה מעניין ביחס לזה. עד 1998 האוניברסיטאות באנגלית לא גבו שכר לימוד והממשלה מימנה באופן ישיר את הרוב המכריע של ההשכלה הגבוהה. בשנת 1998 אפשרה ממשלת הלייבור של טוני בלייר למוסדות לגבות שכר שהתווסף למימון הממשלתי. במקביל, הרחיבה הממשלה את תוכנית ההלוואות לסטודנטים וקבעה שההחזר יהיה תלוי הכנסה. כיום בריטניה מדורגת אחרונה במדד הסובסידיות, כשהממשלה מממנת רק 26% מקציב ההשכלה הגבוהה. כל סטודנט משלם  9,000 פאונד בשנה, מה שהופך את האוניברסיטאות הבריטיות ליקרות בעולם. עם זאת, התוכנית שמעניקה הלוואות לסטודנטים התרחבה מאוד. כדי לאפשר לסטודנטים להירשם ללימודים, הממשלה מציעה להם הלוואות המכסות באופן מלא את שכר הלימוד. 95% מהתלמידים זכאים להלוואה כשהפירעון הוא תלוי הכנסה. הסטודנטים מחזירים 9% מהכנסותיהם במשך שלושים שנה ושארית החוב נמחקת. התוכנית מסובסדת בכבדות ובממשלה מעריכיםשרק 45% ממי שלקחו הלוואות לאחר 2016 ישיבו אותן במלואן.

_________

           

נשים במקצועות כמו כלכלה, משפטים ורפואה מפיקות פחות מאמרים, אך מאמריהן מתפרסמים בדרך כלל בכתבי עת יוקרתיים יותר מאשר מאמריהם של גברים. כך מספרת שלי לנדברג, פרופ' לכלכלה ודמוגרפיה מאוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה, במבוא לספר שערכה נשים בכלכלה (Women in Economics) שיצא מטעם ה CEPR (Center for Economics policy).

על פי לנדברג הייצוג של נשים באקדמיה צמח משמעותית בשנות השבעים והשמונים בעקבות גל של אקטיביזם פמיניסטי. התקדמות זו המשיכה בעשורים שלאחר מכן, אך חלקן של מרצות בתחילת דרכן ושל סטודנטיות לתואר שלישי, נותר קבוע בערך מאמצע שנות אלפיים. באירופה כמו בארצות הברית 40% מהתלמידים בתואר הראשון הן נשים, אך שיעורן בקרב הפרופסורים מגיע ל- 22% בלבד. נשים עובדות עם רשת מצומצמת יותר של שותפים מחקריים ונוטות לעבוד שוב ושוב עם אותם א/נשים. מכיוון שרשתות גדולות יותר קשורות לרמות גבוהות יותר של תפוקות מחקר, דפוסים אלה מונעים מנשים לפרסם הרבה מאמרים.

_________

מילטון פרידמן, אחד הכלכלנים המשפיעים ביותר בכל הזמנים, גרם למהפכה בדרך בה חושבים כלכלנים על מגוון של נושאים, בין השאר, צריכה, כסף ואבטלה, כך כותב סטיבן לנסבורג פרופ' באוניברסיטת רוצ'סטר, בספר אינטרנטי קצר (73 עמודים) בהוצאת מכון פרייזר תחת הכותרת  The essential Milton Friedman הספר כולל סקירות על מגוון רעיונותיו של פרידמן.

פרידמן היה פרופ' לכלכלה באוניברסיטת שיקגו וייסד את מה שקרוי היום גישת שיקגו, אשר תומכת בקפיטליזם ובעקרונות השוק החופשי. לנסבורג מספר, כי בכמה מקרים שיטותיו של פרידמן הביאו ליצירת שדות מחקר חדשים, בין השאר ניתוח כלכלי של החוק, כלכלת פשע ועונש, כלכלת מערכות יחסים משפחתיות והגישה הכלכלית למימון. הרעיונות שלו גם השפיעו על החלטות של קובעי מדיניות. בארצות הברית הוא סייע לבנות שיטת גיוס צבאי חדשה, להרחיב את הבחירה החינוכית בין מוסדות שונים ולשנות את האקלים הרגולטורי. בנקים מרכזיים ברחבי העולם משתמשים כיום במדיניות אשר מתבססת על התובנות שלו. על פועלו זכה פרידמן בפרס נובל.

_________

 

והנה כמה ראיונות עם כלכלנים מקוריים שמציגים פרספקטיבה יוצאת דופן על סוגיות מרכזיות:

  • טיילר קוואן פרופ' לכלכלה באוניברסיטת ג'ורג' מייסון בוושינגטון מראיין בפודקסט שלו ב-19 ביוני 2020 את האל וריאן - “Hal Varian on Taking the Academic Approach to Business”  - הכלכלן הראשי של גוגל, שהיה לפני כן פרופ' לכלכלה באוניברסיטת ברקלי. תחום התמחותו השל וריאן הוא כלכלת מידע והוא כתב את אחד מספרי הלימוד החשובים במיקרו-כלכלה. הריאיון עוסק בין השאר בספרי לימוד ועולה התהייה, מדוע ספרי לימוד יקרים כל כך. וריאן עונה: "זה מצב לא תקין. אני באמת הייתי רוצה לראות מחירים נמוכים יותר, כי ברור שיש שם בעיה של מונופול. ככל שיש יותר תחרות עם המהדורות הקודמות, כל אחת מהמהדורות החדשות צריכה להיות שונה באופן מהותי מהמהדורה הישנה כדי להצדיק את המחיר הגבוה שלה. אבל זה נעשה קשה לבצוע. למעשה, חבר שלי אמר לי פעם, 'כשהצלחת לכתוב  ספר לימוד מצליח, זה כמו להיות נשוי לאדם עשיר מאוד שאתה כבר לא אוהב'".

  • בראיון אחר משוחח קוואן עם דרון אג'מולו, פרופ' לכלכלה ב-MIT על המאבק בין המדינה לחברה. דרון שהוא טורקי ממוצא ארמני, עוסק בפיתוח וצמיחה כלכלית והקשר בין זה לבין שיטת המשטר. היום הוא נחשב לאחד הכלכלנים המשפיעים ביותר בעולם. לדבריו, דיקטטורות מתמוטטות כשמי שעומד בראשם מצפה מהאזרחים לשלוט בעצמם ובדרך כלל בעקבות מיתון כלכלי קשה. לאחר מכן בתהליך הדמוקרטיזציה לוקח למדינה עוד שלוש או ארבע שנים לצאת מהמשבר ואז מתחיל תהליך צמיחה מהיר. "זה לא יהפוך את ניגריה לשוויץ, אבל מדינה שעוברת תהליך של דמוקרטיזציה מוסיפה בבין 20% ל-25%  לתוצר שלה לנפש". לדבריו, המיסוי שמטילות מדינות דמוקרטיות הוא אחד המנגנונים החשובים ביותר להגדלת התקציבים. "אז אתה מוציא יותר", הוא מסביר. "במיוחד על חינוך ובריאות, כך שבריאות האוכלוסייה משתפרת. תמותת ילדים היא אחד הדברים שמשתפרים הכי מהר. מיד אחריהם משתפרים שעורי ההרשמה ללימודי חינוך יסודי ותיכוני".

  • קתרין ל. קינג, פרופ' לכלכלה בקורנל ופראן סוסמן כלכלנית סביבה עצמאית מנהלות באוקטובר 2019  שיחה עם מורין קרופר, פרופ' באוניברסיטת מרילנד ואחת הכלכלניות הסביבתיות הידועות בעולם בכתב בעת  Annual Review of Resource Economics  השתיים היו, כך מתברר, דוקטורנטיות של קרופר.  תחום התמחותה של קרופר הוא כימות כלכלי של נזקים בריאותיים בעקבות זיהומי אוויר ומים. קרופר מתארת את מה שנראה כמו סיבה אקראית לכך שהחלה לעסוק בכלכלה סביבתית. "למדתי מספר קורסים בבית הספר למנהל עסקים בקורנל, כולל קורסים בתיקי השקעות. עבודת המחקר שלי הייתה בבחירת תיק השקעות בבנקים עם תזרימים אקראיים. אז עדיין לא עשיתי כלום בכלכלה סביבתית. למעשה, הצעת העבודה הראשונה שלי הייתה מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת ניו יורק. נכנסתי לכלכלה סביבתית כי פגשתי את רוס פורטר  (בן זוגה אז) כששנינו היינו תלמידים לדוקטורט. החלטנו שנלך יחד לשוק העבודה וחיפשנו מקום שישכור שני כלכלנים. מצאנו את אוניברסיטת קליפורניה בריברסייד, שהייתה באותה עת עיר הולדתו של כתב העת לכלכלה וסביבה (JEEM). המעבר לריברסייד גרם לי להחליף תחום עניין. ישנם רגעים שבהם אני תוהה מה היה קורה אם הייתי הולכת לבית הספר למנהל עסקים בניו יורק במקום לאוניברסיטת קליפורניה ריברסייד. האם הייתי עושה משהו אחרת? לא ממש".

  • דיוויד א. פרייס מראיין את עמנואל פרחי, פרופ' לכלכלה בהארוורד לעלון הבנק הפדרלי בריצ'מונד (Econ Focus, Regional Federal Reserve Bank of Richmond, Second/Third Quarter 2019, pp. 18–23),  פרחי הוא אחד משלושת הכלכלנים החשובים ממוצא צרפתי (יחד עם עמנואל סאיז מאוניברסיטת ברקלי ואסתר דופלו מ-MIT). תחום התמחותו הוא מאקרו-כלכלה. בראיון הוא נוגע במעמדו של הדולר האמריקאי בכלכלה הגלובלית. "אם נסתכל על העולם כיום, הוא עדיין מאוד ממוקד בדולר. ארצות הברית משחקת סוג של בנקאי עולמי וככזאת היא נהנית מפריבילגיה מופרזת, אך גם מחויבת לעשות דברים מסוימים", אומר פרחי. לדבריו  ארצות הברית היא למשל הספק הבולט של נכסים בטוחים ונזילים לשאר העולם. היא המנפיק של המטבע הדומיננטי וגם הכוח החזק ביותר במדיניות המוניטרית העולמית. הדומיננטיות של הדולר הופכת אותו לאטרקטיבי יותר להלוואות. ארצות הברית היא גם המלווה למוצא אחרון, מה שמגביר את אחריותה בעתות משבר. 

"אישית, אני לא חושב שמדובר במצב בר-קיימא", הוא מבהיר "וקשה לארצות הברית יותר ויותר לשאת את העמדה ההגמונית הזאת. יש דרישה עולמית הולכת וגדלה לנכסים בטוחים ויכולת מוגבלת לספק אותם. למעשה, ארצות הברית היא הספק העיקרי של נכסים בטוחים לשאר העולם. ואם הכלכלה שלה תמשיך להתכווץ כחלק מהכלכלה העולמית, יכולתה לעמוד בקצב הגידול בביקוש העולמי לנכסים בטוחים, תפחת. התוצאה תהיה מחסור בנכסים בטוחים ברחבי העולם". לדבריו, התהליך הזה יפחית את הריביות, תהליך שכבר החל. "בעיקרון", הוא אומר. "אני חושב שהתפקיד ההגמוני הופך להיות כבד מדי על ארצות הברית. זה רק עניין של זמן עד שמעצמות כמו סין וגוש האירו יתחילו לאתגר את מעמדו הגלובלי של הדולר כמטבע הבולט בעולם". הוא מבהיר שהעובדה שזה לא קרה עדיין אין משמעותה, שזה לא יקרה בעשורים הבאים.

  • ג'סי רומרו מראיין את ג'ניס אברלי בעלון הבנק הפדרלי בריצ'מונד בגיליון 4 של 2019. אברלי היא  פרופ' למימון בבית הספר לניהול באוניברסיטת נורת'ווסטרן. בין השנים 2011-2013 היא היתה הכלכלנית הראשית של משרד האוצר האמריקאי. תחומי העיסוק שלה הם מאקרו-כלכלה ומימון. בראיון היא מדברת למשל על הון לא מוחשי (Intangible capital) . "אנו מכירים השקעות בהון פיזי", היא אומרת. "אלו הדברים שרוב האנשים מזהים כהון (מכונות וציוד). זה הון מוחשי. אך כיום יש לנו גם הון בלתי מוחשי. אותן השקעות שלא ניתן לגעת  בהן, כמו תוכנה וקניין רוחני". לדבריה, ניתן להרחיב את ההגדרה של הון מסוג זה כך שיכלול כישורי עובדים ייחודיים. כאשר חברה משקיעה בעובדיה, היא גם מפתחת את ההון שלה במובן הרחב. היא טוענת שהשקעות מסוג זה חשובות יותר ויותר, כי הם החלק הכי צומח בהשקעות כיום ונראה שיש להם תפקיד משמעותי בהצלחת חברות. כך למשל העסק של אמזון בנוי על הון בלתי מוחשי וכך גם הטכנולוגיה הלוגיסטית של וולמארט. לדבריה בעבר חשבו ששינוי טכנולוגי יתגלם בהון מוחשי והשאלה היא אם זה מה שקרה, או השינוי הטכנולוגי מתרחש בעצם בהון הבלתי מוחשי.                                           

bottom of page